Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Mesterhegedűk és hegedűkészítő-mesterek világtalálkozójára készülnek Budapesten

forrás: mti | 2012.09.10. |
hangszer, hegedű, kultúra
Mesterhegedűk és hegedűkészítő-mesterek világtalálkozójára készülnek Budapesten
Dollármilliókat érő antik hegedűk és hiteles másolatokat készítő mesterek világtalálkozójára kerülhet sor Budapesten jövő tavasszal. Elképzelhető, hogy néhány napra rendkívül értékes eredeti és másolt Stradivarik zengik majd be a magyar fővárost, akár úgy, hogy világhírű előadók szólaltatják meg őket egy nagy koncert keretében.

Antonio Stradivari, a világ legnagyobb és legismertebb hegedűkészítője 275 éve halt meg 93 éves korában. Tudósok és kutatók ezrei azóta sem tudták megfejteni - még a legmodernebb technikák segítségével sem - annak titkát, hogy mi tette egyedivé és szinte utánozhatatlan hangúvá hangszereit. Van néhány tucat hangszerkészítő a világon, akik előtanulmányokkal, hosszú kutatómunkával, gyakorlással, majd szakértői zsűri előtt számot adva tudásukról megpróbálják a lehetetlent: egy hangzásában, méretében és megjelenésében is tökéletes Stradivari-másolatot készíteni.
    Ilyen megszállott hegedűkészítő mester Rácz Pál is, aki az olasz mesterektől is tanult ugyan, de nem Cremonában kapta diplomáját. Mégis a világ legelismertebb hegedűkészítőinek barátságát élvezi. Ezt a tényt bizonyítja az is, hogy a Tibor Varga nemzetközi versenyen aranydíjat nyert, Cremonában és Pisognében pedig háromszor is dobogós helyen végzett: bronz és két ezüst érmet is szerzett a nemzetközi hegedűkészítő-olimpián antik hangszerek másolatai kategóriában.
    
Egy Stradivari lesz a minta
    
    Korábban elismert és neves muzsikusként bejárta a világot, beleértve a világ nagy hangszerkészítő műhelyeit. Tiszteletbeli tagja a 100 tagú Cigányzenekarnak is. Ma a hegedűkészítő mesterek között Európa egyik legnagyobb szaktekintélyének számít hangszerszakértőként is.
    A hangszerkészítők tavalyi olimpiájára a magyar mester fél éven át tartó munkával Gaspar De Salo, a bresciai iskola alapítója brácsájának, illetve Giuseppe Guarneri del Gesú hegedűjének a hiteles másolatát készítette el, és ezzel egy harmadik és egy negyedik helyet szerzett a versenyre regisztrált hétszáz hangszer közül. Az eredeti hangszereket is kezébe vehette, tanulmányozhatta japán kollégái jóvoltából.
    Mint az aranykoszorús mester elmondta, a Magyar Hangszerkésztők Szövetségével arra készülnek, hogy az olasz "hangszerfőváros" Cremona helyett jövőre magyar földön rendezhessék meg a kópiakészítő versenyt, miközben Budapest ad otthont a nemzetközi hegedűkészítő szövetség konferenciájának.
    A másolandó hegedű, amelynek tökéletes másolatát kell majd elkészíteniük a pályázóknak a megadott sablon és méretek alapján, egy 1703-ben készült, több mint ötmillió dollárt érő Stradivari lesz, amelyen jelenleg a Liszt Ferenc-díjas hegedűművész, Baráti Kristóf, a Moszkvában 2010-ben megrendezett VI. Paganini Nemzetközi Hegedűverseny győztese játszik a chicagói Stradivari Alapítványnak köszönhetően.
    Rácz Pál felidézte, hogy a hegedűket, vonós hangszereket három nagy klasszikus mester, Antonio Stradivari (1644-1737), Andrea Amati (1505-1577) és Giuseppe Guarnieri del Gesú (1698-1744) alkotásai alapján készítik. Stradivari, a valaha élt leghíresebb hegedűkészítő a becslések szerint ezer mesterhangszert alkotott, közülük 650 maradt fenn, amelyek kivételes hangzásuk miatt igen nagy megbecsülésnek örvendenek a szólista hegedűművészek körében, míg a mintegy 200 Guarneriusból mára mindössze 90 maradt fenn.
    
A magyar hegedűkészítés létjogosultsága nyert megerősítést
    
    - Nemcsak a mesterhegedűkből, hanem a kézműveseiből is egyre kevesebb van már a világon, így Magyarországon is. Az egykori mesterek - a festőművészekhez hasonlóan - a háború után, aztán az 1956-os forradalomkor kivándoroltak Nyugatra, és ott öregbítették a magyar hegedűkészítők hírnevét, átörökítették tanítványaiknak a magyar mesterek nagy tradícióinak 200 év alatt felhalmozott tudását - jegyezte meg Rácz Pál, aki szerint mára mindössze talán 10-15 világszínvonalú hegedűkészítő él hazánkban, és egyre rosszabb, kilátástalanabb helyzetben.
    Elmondása szerint ha közintézmények, zenekarok, zeneiskolák jelentős értékben, közpénzből hangszert vásárolnak, azt minden szakértői garancia nélkül teszik. A magyar állam által fenntartott szimfonikus zenekaroknál, zeneoktatási intézményeknél lévő hangszerpark kezelése, állagmegóvása, nyilvántartása és gyarapítása nem megoldott. - Pontatlan vagy nem létező nyilvántartásokkal nem szavatolható, hogy a kiadott hangszer visszakerüljön a tulajdonoshoz - mondta, hozzátéve, hogy nagyobb hangsúlyt kellene helyezni nemzeti kincseink védelmére.

Átlag: 5