Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Mozgalmasabbak, nyitottabbak lesznek a győri múzeumok

forrás:MTI | artmuz.hu | 2013.02.09. |
Győr, múzeum
Mozgalmasabbak, nyitottabbak lesznek a győri múzeumok
Mozgalmasabbak, nyitottabbak lesznek a jövőben a győri múzeumok - mondta a városi és a megyei közgyűjtemény összevonásával február elsejével létrejött Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum igazgatója az MTI-nek.

"Három éve nekikezdtünk a nyitásnak a Városi Művészeti Múzeumban, ezt szeretnénk meghonosítani az egykori Xántus János Megyei Múzeumban is. Így ugyanis sokkal élvezetesebben, több oldalról mutathatjuk be meglévő gyűjteményünket" - mondta Grászli Bernadett.
   
Megjegyezte: mindkét épületben megfelelő terek és szakemberek állnak rendelkezésre ahhoz, hogy interaktív programokat szervezzenek a közönségnek, megtartva az eddigi eltérő - művészeti és történeti - profilt, ám ezen belül kihasználva az "átjárások" adta lehetőségeket. A jelenleginél bővebben és mélyebben foglalkoznának a helytörténet feltárásával és bemutatásával. Nem egyszer az épületen kívül mutatnák be kincseiket, például a város régmúltját és jelenét összehasonlító okostelefon-alkalmazás segítségével - sorolta terveiket az intézményvezető.
   
Hozzátette: a meglévő helytörténeti folyóirat, az Arrabona mellett egy ismeretterjesztő színes periodikát is indítanának, a negyedévente megjelenő kiadvány a győri múzeumok közös programfüzeteként is szolgálna.
   
Hónapokon belül új, egységes arculattal jelentkeznek, a múzeumok éjszakáján pedig már az egykori intézményhatárokon átívelő programmal mutatkozik be az egymástól pár száz méterre fekvő két múzeum. A két intézmény arra is törekszik, hogy a város többi gyűjteményével közösen is megmutatkozzon, az idén az a cél, hogy közös programfüzetben mutassa be a múzeumok éjszakájára felvonultatott programjait Győr valamennyi kiállítótere, de azt is szorgalmazzák, hogy együtt szervezzenek programokat - mondta az igazgató.
   
Grászli Bernadett szavai szerint szeretnék néhány hónap alatt "összefésülni" a korábbi két intézmény közgyűjteményi és tudományos munkáját, valamint a megyei hatókör ellátásához szükséges - például régészeti - feladatokat. Ehhez az összeolvadás előttinél alig kisebb létszám áll a rendelkezésükre: a korábbi, összesen 74 állásból kettő betöltetlen volt; a hónap közepétől 70 munkatárssal dolgozik a Rómer múzeum.

Még nincs értékelve