Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Munkácsy-trilógia a Nemzeti Galériában

Munkácsy-trilógia a Nemzeti Galériában
Első ízben került kiállításra Budapesten a Munkácsy Krisztus-trilógia. Az érdeklődők április 30-ig tekinthetik meg a híres műveket a Magyar Nemzeti Galériában. A festmények a debreceni Déry Múzeum felújítása miatt kerültek kiállításra először Pécsen, majd most Budapesten.

Munkácsy Mihály egyébként maga nem látta egyben a trilógiáját, amit most vázlatokkal, fényképekkel együtt láthatnak a fővárosba érkezők. A bibliai témájú festmények 1881 és 1895 között készültek. A hármasból a legkorábbi mű, a Krisztus Pilátus előtt, a második az 1884-ben készült Golgota. Mindkettő nemzetközi elismerést, sikert hozott a festő számára hazai és nemzetközi viszonylatban is. A trilógia harmadik része már a művész halála előtt készült. Munkácsy utolsó képe, az Ecce Homo, amit betegen, 1894 és 1895 között festett. A kép érdekessége, hogy a művész saját magát örökítette meg szenvedő Krisztusként.

A trilógia ezen darabja az 1896-os Millenniumi ünnepségeken volt bemutatva először a nagyközönség számára.
 
A Krisztus trilógia mellett betekinthetünk a művész gondolkodásmódjába, munkamódszereibe is, hiszen a festmények mellett láthatunk grafikákat, vázlatokat és fényképeket is, amik segítségével alkotott.
Átlag: 5