Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Picasso-kiállítás Esztergomban

Tancsa Ágnes | 2010.06.04. |
kultúra, paletta, Picasso
Picasso-kiállítás Esztergomban
Picasso-kiállítás nyílt Esztergomban az Északi Kanonoksoron (a Bazilika szomszédságában). A 95 grafikából, litográfiákból, szénrajzokból és fametszetekből álló kiállítást augusztus 31-ig tekinthetik meg az érdeklődők.
„Csakis a vonalas rajz, ami nem utánzás” Picasso bár számtalanszor megrajzolta ugyanazt a motívumot, nem a javítás volt a célja, hanem hogy megtalálja annak visszatükröződéseit saját képzelőerején keresztül. Több mint 2000 grafikát készített különféle technikákkal.
Az Esztergomban bemutatott grafikai műveinek fő témája a festő és modellje, a kettejük közti viszony, aminek kérdése a művészt egész életében foglalkoztatta. Sokan csak absztrakt munkáit ismerik, azok alapján ítélik meg Picasso-t, és nem tudják milyen zseniális kézügyességgel bírt, hogyan keltette életre egy-egy rajzát néhány vonallal.
A kiállításon a művész irodalmi témájú alkotásai a Vollard által 1931-ben kiadott, Honoré de Balzac „Az ismeretlen remekmű” című művéhez készített illusztrációk is helyt kaptak. Balzac novellája a művészet határkérdéseit elemzi, illetve a művész és az élet viszonyát mutatja be.
A mostani kiállítás része annak a sorozatnak, amelynek keretében korábban Dalí, Goya, Chagall és Aba-Novák képeit hozták Esztergomba a szervezők.

 

Átlag: 5