Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Rippl-Rónai a karácsonyi aukción

forrás: mti | forrás: Pintér Aukciósház | 2012.12.12. |
Rippl-Rónai a karácsonyi aukción
Rippl-Rónai József Sárga kalapos nő című festményén kívül Barcsay Jenő, Benczúr Gyula és Bukta Imre több alkotása, valamint klasszikus és kortárs képzőművészeti alkotások találnak gazdára a pénteki árverésén Budapesten.

Festmények, szobrok, kerámiák, ékszerek, bútorkülönlegességek és egy önálló Zsolnay-blokk is szerepel a 314 tételt felvonultató liciten, ebből 100 darab Zsolnay-porcelán. A sokszínű anyagban a párezer forinttól a több milliót érő alkotásokig minden megtalálható - mondta Pintér Péter, a galéria vezetője az MTI-nek.

 
Presztízs Magazin

Az árverést 6 millió 500 ezer forintos kikiáltási árával Rippl-Rónai József a Sárga kalapos nő (Lazarine) című olajfestménye uralja. A képet sokáig nem merték aukcióra bocsátani, mert eredetisége kétséges volt. A mű azonban indult a BÁV 1964-es árverésén, ez a tény, valamint több szakértő egybehangzó véleménye megerősítette, hogy valóban Rippl-Rónai olajfestményéről van szó, amely most csaknem ötven év után került elő egy magángyűjteményből - hangsúlyozta a galéria vezetője.

A műkereskedelemben ritkán bukkan elő, ezért különlegesnek számít a Barcsay Jenő munkásságának korai korszakából való Alakok című olajfestmény, amelyre 3 millió 800 ezer forinttól lehet licitálni. Bukta Imre három alkotása is szerepel az árverésén, közülük a galéria vezetője kiemelte a Konyhában című 480 ezer forintról induló képet, de izgalmas Csernus Tibor 1956-ban készült Újpesti rakpart című akvarelljének vázlata, amelynek végső változata a Magyar Nemzeti Galériában látható.

A Zsolnay-anyag gyűjtői darabjai közül kiemelkedik a keleti dekorációval díszített kaspó, amelyre 650 ezer forinttól lehet licitálni. Különleges még a pávás eozin kínálótál 420 ezer forintért.

A bútorkínálat darabjai a barokk, a biedermeier és a magyar szecesszió korából valók. A bécsi Schmidt szalontól, amely annak idején a Magyar Tudományos Akadémiát rendezte be, két rendkívüli darab is szerepel a kínálatban. Az egyik egy 1870-ből származó diófa szalonvitrin, a másik egy szintén diófa historizáló szalonszekrény, amely 1 millió 900 ezer forinttól vár gazdára.

Még nincs értékelve