Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Újabb képek hamisítását vallotta be egy német művész

forrás: mti | 2012.03.05. |
Újabb képek hamisítását vallotta be egy német művész
A képhamisításért korábban már elítélt német művész, Wolfgang Beltracchi újabb, eddig nem ismert hamisításairól számolt be egy német magazinnak.

Mint azt a 61 éves csaló elmondta, csaknem 50 művész képeit hamisította. A pontos számot nem árulta el, ahogyan azt sem, hogy a hamisítványok hol találhatók. Annyit jegyzett meg, hogy a nagy kereslet miatt "1000 vagy 2000 darabot" is eladhatott volna a műkincspiacon, ha nem bukik le.
    Beltracchit tavaly októberben hat év elzárásra ítélték 14 kép hamisításáért, amellyel mintegy 34 millió eurós (több mint 9 milliárd forintos) kárt okozott.
    Beltracchi társaival együtt a második világháború óta a német műkincspiac egyik legnagyobb botrányát okozta azzal, hogy az 1990-es évek óta "gyártotta" modern klasszikusok, például Max Pechstein, Fernand Léger, André Derain, Kees van Dongen, Max Ernst vagy Heinrich Campendonk festményeit. Társaival létrehoztak két családi gyűjteményt, amelyben a hamis képek szerepeltek.
    A csalók az aukciósházak és galériák bizalmát hosszú évek alatt nyerték el például azzal, hogy néha egy-egy valódi képet is eladtak és vásároltak is. A csalás annyira jól sikerült, hogy a képeket a szakértők eredetinek minősítették, Campendonk esetében pedig az egyik hamis képet az életmű kiemelkedő darabjának titulálták.
    Mint arról Beltracchi a Spiegelnek beszámolt, a hamisítást a hetvenes években kezdte régi mesterek "meg nem festett" műveivel, később expresszionista és szecessziós alkotásokkal, amelyeket bolhapiacokon adott el. A 80-as és a 90-es években megalapította a családi gyűjteményeket a hamis képek számára.
    Beltracchi és társai bukását egy rosszul címkézett holland festék okozta, amely nagyon kis mennyiségben titánfehéret tartalmazott. A szín ugyanis, amelyet Beltracchi egy Campendonk-hamisítványnál alkalmazott, nem volt használatos abban a korban, amikor a kép eredetileg készülhetett volna.
    A hamisító nem érzi magát bűnözőnek, büntetését azonban jogosnak tartja. Úgy érzi, megkönnyebbült és mostantól nyilvánosan is foglalkozhat olyan dolgokkal - például filmezéssel, írással, szobrászattal, saját műalkotásokkal -, amelyekkel mindig is szeretett volna. Mint mondta, a hamisítás a múlté, bár büntetése alatt is fest, de képeit mostantól Beltracchi néven szignálja.

Átlag: 5