Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Világhírű modern festménygyűjteménnyel gazdagodik Berlin

forrás: mti | 2012.06.14. |
Berlin, festészet, kultúra
Világhírű modern festménygyűjteménnyel gazdagodik Berlin
Világhírű modern festménygyűjteménnyel gazdagodik Berlin, miután a Bundestag - a német törvényhozás alsóháza - meglepetésszerű döntéssel 10 millió eurót szavazott meg egy kezdeményezés támogatására, amelynek az a célja, hogy méltó kiállítóhelyet hozzanak létre a Pietzsch-házaspár gyűjteményének.

A többek között René Magritte, Joan Miró, Salvador Dalí, Frida Kahlo és Mark Rothko műveiből álló gyűjteményt Heiner és Ulla Pietzsch 2010-ben adományozta a német fővárosnak, azzal a feltétellel, hogy állandó kiállításon mutatják be valamennyi képet. A gyűjtemény befogadására Gemäldegalerie-t - a régi mesterek alkotásait őrző fővárosi képtárat - szemelték ki, az átépítésre azonban nem volt pénz.
    Szakértők szerint a Bundestag költségvetési bizottsága által kedden váratlanul megítélt 10 millió euró korántsem elég, de ekkora összeggel már el lehet kezdeni a vállalkozást, és a törvényhozási támogatás más forrásokat is megnyithat.
    Az elképzelés szerint a Gemäldegalerie jelenlegi gyűjteményét átköltöztetik a berlini Múzeum-sziget épületegyütteséhez tartozó Bode Múzeumba, a felszabaduló 7 ezer négyzetméteres kiállítótérben pedig elhelyezik a Pietzsch-házaspár képeit, valamint számos további - berlini múzeumokban szétszórtan látható - modern műalkotást. A német főváros így a modern képzőművészet területén is felzárkózhat a világvárosok élvonalába, London, Párizs és New York mellé.
    A Pietzsch-gyűjtemény az egyik leghíresebb modern festészeti magángyűjtemény. A mintegy 150 alkotás összesített értékét 120 millió euró körülire becsülik.

Átlag: 5