Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Az álarc mögött

Csengeri Attila lételeme a szórakoztatás

Balgogh Zoltán | Schmidt Barbara | 2013.01.15. |
Az álarc mögött
Kevés olyan művész van a világon, aki azonos, magas színvonalon tudja elénekelni Az operaház fantomja és a Jézus Krisztus Szupersztár címszerepét. Csengeri Attila közéjük tartozik. Az ország egyik legismertebb musicalszínésze sok felkérésnek tesz eleget, több színházban, darabban játszik, de céges rendezvényeken, falunapokon is fellép. A sármos művész humorban is erős, két ária között előszeretettel lazítja poénokkal közönségét, de a mindennapi életben is a vidámságra esküszik.

– Az egyik kereskedelmi rádiónál kipróbálta magát a reggeli adás műsorvezetőjeként. Ha jól tudom, régi álma teljesült ezzel. Kár, hogy azóta megszűnt az adó.
– Az autóban, a reggeli adásokat hallgatva arra gondoltam, megvan a megfelelő humorom, intelligenciám, lexikális tudásom, hogy egy picit oktatva, pozitív gondolkodással szórakoztatva beüljek egy ilyen műsorba. Megkérdezték, vállalnám-e a reggeli műsort, én pedig örömmel mondtam igent. Két és fél hónapig keltem reggel fél ötkor, ami egy művészember számára szokatlan. Volt úgy, hogy az adás után mentem az alkuszcégembe dolgozni, este pedig várt a színpad. Érdekesség, hogy nincs azonnali kontroll, nem látom a nézők arcát, a visszajelzések például sms formájában jönnek. A hírek, reklámok, útinform miatt figyelnem kellett a nagyfokú pontosságra. Nagyon élveztem a beszélgetéseket, több beszélgetőpartneremmel baráti kapcsolatba kerültem, sok meghívást kaptam.

„A megszólítható Jézus”

– Több színházban, több szerepben játszik, különböző rendezvényeken lép fel. Hogyan bírja a feszített tempót?
– Még bírom, de már érzem, nem olyan, mint a húszas éveim végén, amikor Németországban énekeltem, s az előadás után lazán levezettem 900 kilométert. Ma már nem feltétlenül öröm a vezetés, kicsit fáraszt. Nem a kort érzem, de az a fajta lelkesedés, hogy járom az országot, már nem olyan, mint tíz-tizenöt éve. Persze, ez a fellépéseken nem tűnhet fel, a színpad mindig más, ott a maximumot kell nyújtani. Az a fajta színész vagyok, aki a folyosón a kollégákkal poénkodik, vicceket mesél, de ha színpadra lép, már vér komoly. A színpadon takarástól takarásig Jézus vagyok, különben meg ember, akit meg lehet szólítani, lehet vele beszélgetni.
– A főiskolai vizsgaelőadáson operát adtak elő, de eljátszotta a rockoperák, operettek, musicalek klasszikusait is. Énektechnikailag melyik szerep volt a legnagyobb kihívás?
– Két musicalre kellett különösen odafigyelnem. Embert, torkot és fizikumot próbáló szerep a Sztárcsinálók Nérója. Róma égésénél F-eket kell énekelni, de ugyanitt le kell menni szinte basszbaritoni mélységekbe is. Azt szoktam mondani, Várkonyi Matyi talán nem is emberi hangra írta ezt a rockoperát. Sokrétű szerep, a kisfiútól az anyagyilkosig mindent el kell játszani. Ez énektechnikailag és mennyiségileg is sok. A Dorian Gray szintén Várkonyi-alkotás, a líraitól a nagyon kemény éneklésig minden benne van a szerepben. Talán különlegesség, nem tudom, a világon hányan csinálják, hogy fantomként és Jézusként is fölmennek a színpadra. Az előbbi inkább baritonális éneklés, az utóbbinál pedig ott vannak a visítások, a magas hangok.
– Volt-e olyan időszaka a magánéletének, karrierjének, amikor egyes szituációk egybeestek a színpadon játszott szerep karakterével, sorsával?
– A Csókos asszony Dorozsmai Pistájának szerepében minden benne van, ami jellemez egy éhező, nélkülöző művészt. Ebben a szerepben egy szegény, kislakásban élő karakter megpróbál zeneszerzőként érvényesülni. Ma nagyon háttérbe szorult a kultúra támogatása, így ez a vonal végigkíséri a mi színészi életünket is. Érdekes volt 33 évesen Jézust játszani a Pécsi Nemzeti Színházban, megérintett a szerep. Nagyon szerettem Hosszút is a Valahol Európában, ő egy félig-meddig bandavezér, akire hallgatnak a társai. Úgy érzem, bennem is van vezetői hajlam, úgy vezetni, hogy közben igazságos maradsz.

Presztízs Magazin

„Több lábon állva kell megteremtenem az anyagi biztonságot”

– Említette, hogy háttérbe szorult a kultúra támogatása, nem könnyű ma művészként boldogulni. ’95 őszétől másfél évig Stuttgartban szerepelt a Miss Saigonban, Chris szerepét 264 alkalommal játszotta el. Nem volt hétvégi fellépés, tisztességesen megfizették, mégis hazajött. Kétgyermekes apaként visszagondolva, nem fordul meg a fejében, hogy jó lett volna inkább kint maradni?
– Sokan csodálkoznak, miért kell egy címszerepeket éneklő művésznek más munkákat is elvállalnia. Azért, mert bármikor beüthet a krach, egy betegség, vagy lehet, egy-két évig nem jutok eszébe senkinek, a tehetségkutatók aktuális nyerteseit foglalkoztatják helyettem. Több lábon állva kell megteremtenem az anyagi biztonságot a családomnak. Ha tudom, hogy ma ilyen körülmények közé kerül a kultúra, ennyire kivonul belőle a pénz, ha előre látom ezt a 15 évet, kint maradtam volna. Ott tíz év után nyugdíjat kap az ember, húsz év után még nagyobb nyugdíjat, aztán hazajöttem volna, s boldogan élnénk. Nagyon sok kolléga megy el most is a környezetemből, tengerjáró hajókra, profi körülmények közé. Jól megélnek belőle, de szomorú ez a helyzet, mert a tehetségeknek itthon kellene dolgozniuk. Én 45 évesen, családdal a hátam mögött már nehezen mozdulnék. Nagy gondnak kellene történni, hogy azt mondjam, mindent eladok, s irány Új-Zéland, vagy Ausztrália.
– Több kollégája készített már cd-t, a színész lemezek plusz érzelmi töltés adnak a zene mellé. Tervezi-e, hogy Ön is felénekli a saját albumát? Ha igen, milyen lesz?
– Sokan föltették már a kérdést, miért nincs önálló lemezem. Én élő zenekarral, remek zenészekkel, jó stúdióban szeretnék egy olyan lemezt készíteni, amit masteren kiküldhetnénk akár Hollywoodba. Ott olyan fülek vannak, amilyenek itthon nem igazán. Ott egy szűz fül nem Csengeri Attilát, az ismert musicalszínészt hallaná, hanem egy hangot. Egy ilyen lemez elkészítése azonban több mint tízmillió forintba kerülne. Kérdés, ki adna erre pénzt? A másik, ki venné meg, amikor egy vásárlásra tíz másolás, letöltés jut. Csak azért, hogy legyen egy cd-m, nem erőltetem, megvárom, hogy változzon a helyzet a piacon. S hogy mi lenne rajta? A kedvenc musicaljeimből szólók és néhány duett, de helyet kapnának kedvenc zenéim is: Karthago, Varga Miki, Deep Purple, Zeppelin, Europe. A lelkemhez nagyon közel áll a dallamos hard rock, a kocsimban, ha jót akarok hallgatni, David Gilmour élő koncert cd-jét teszem be.
– A színpadon eljátszhat bármit, lehet koldus, lehet királyfi. Elgondolkodott már azon, ha nem veszik fel a színművészetire, mivel foglalkozna?
– Régebben azt mondtam volna, autókkal, de látjuk, milyen állapotban van az autóeladás, szóval éhen haltam volna. Ami mostanában nagyon érdekel és csodálattal nézem, az a borkészítés. Egy kis szőlészet, egy pince fantasztikus lehet. A borászok életszemlélete nagyon közel áll hozzám, a szőlő, a bor tisztelete, a kézi munka szeretete. Fantasztikus lehet egy családi manufaktúrában dolgozni, szimpatikus számomra ez az életmód. Persze, ott is van izgalom, hogy milyen lesz az időjárás, jó lesz-e a termés, nem jön-e a jég, de mégis van egyfajta nyugalom.

Presztízs Magazin

Humorban is erős

Sokan talán nem is tudják, Csengeri Attila humoristaként is megállja a helyét. Egy tavalyi musicalgála - áramkimaradás miatti szünetében- kiállt a függöny elé, és félórán keresztül szórakoztatta nagy sikerrel a publikumot. Az is gyakran előfordul, hogy barátainak a telefonban különböző politikusok hangján jelentkezik be. – Annyi nyomasztó dolog történik körülöttünk a világban, megpróbálom oldani a feszültséget, és jó hangulatot teremteni. Szeretem, ha a körülöttem lévők, arra a kis időre, míg együtt vagyunk, jól érzik magukat. Lételemem a humor, a szórakoztatás – mondja a humorista „pályafutását” már az általános iskolában kezdő művész, aki arra a kérdésre, lenne-e bátorsága a stand up műfajban is kipróbálni magát, a következőképpen válaszol:
– Megfelelő előkészítés után igen. Azt tudni kell, hogy a most ismert fiatalok mögött komoly stáb áll. Van, akinek a szövegét is megírják. Ha olyan helyzetbe kerülnek, amikor a közönség nem reagálja le a megírt anyagot, akkor végük van. Én abban érzem az erősségemet, hogy ilyenkor tudok váltani, improvizálni. Ezért szeretem a céges rendezvényeket, önkormányzati és falunapokat, mert a közönség összetételét látva tudok alkalmazkodni, milyen fajta humorral jöjjek elő. A komoly musicalek, egy fantom, vagy Jézus ária közé csempészek egy kis humort, poénokkal próbálom megteremteni a lazulás lehetőségét.

Almácska és a fája

Csengeri Attila kisebbik lánya, a hatéves Alma sportol, négyéves kora óta ritmikus gimnasztikázik. Nagyobbik csemetéje, a 11 éves Zsanna több színházi szerepben, táncelőadáson mutatta meg tehetségét. – Néha viccesen meg is kapom tőle, hogy több szerepben játszik, mint én. Tánciskolában, a RaM Colosseumban, a Madách színházban is szerepel, hat-hét darabban. Mindig azt mondom neki, táncoljon, szeresse a színpadot, de legyen mellette egy olyan diplomája, szakmája, amiből ha bármi történik, meg tud élni – mondja édesapjuk.

Átlag: 5