Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Fodrásznő

Tancsa Ágnes | Máthé András forrás: Csokonai Színház Debrecen | 2010.07.07. |
Fodrásznő
A kortárs orosz színházi élet egyik emblematikus figurája, a „Kiszlorod" (Oxigén) elnevezésű színházi mozgalom elindítója, a rendezőként és színházi pedagógusként is ismert Viktor Rizsakov egy fiatal orosz drámaíró, Szergej Medvegyev: Fodrásznő című darabját állította színpadra a Csokonai Színház felkérésére.
Egy négy szereplős darab, aminek állva tapsolt a közönség nem csak Pécsen a Színháztalálkozón, hanem szerte az országban. A darabban sokkal fontosabbak a képi és hangi elemek, mint maga a szöveg. Önmagukban is megállnák a helyüket azok a kimerevített képek, amik a darab igazi mondanivalóját közvetítik.
A sötétben csak egy ajtó világít, amin egy nő lép a térbe. Felmossa a színpadot, miközben három férfi segít neki, vizet cserélnek, arrébb viszik a vödröt. Kész.
A rádióban híreket mondanak.
A nő a színpad bal első sarkában ül: „Irina vagyok”. Elkezdi a történetet, elmeséli az életét, a három férfi pedig, akik azóta lezuhanyoztak, segítenek neki. Hol a fodrász társ, hol tűzoltók, hol a börtönben lévő szerelem, hol a volt férj, hol a tiszteletre méltó bíró bőrébe bújva játszák el a múlt eseményeit. Végig Irina irányítja őket, mint egy narrátor - ő választja ki, hogy melyikük kinek a szerepét kapja a történetben és mit kell csinálnia. A közönség is szerves része a darabnak, hiszen nekik mesél Irina, és nekik szólnak a kiszólások is. Ezzel véget is ér a szövegmondás szerepe, amihez a fiatal orosz rendező azt az instrukciót adta, hogy ne színészkedjenek, csak mondják el.
A darabnak sokkal fontosabb a képi és hangi mondanivalója. Azok a kimerevített állóképek, amelyek sokkal többet mondanak a történetről, mint a szöveg – de nem szájbarágósan, mégis könnyen érthetően – akár önálló installációként is megállnák a helyüket. Sajnos a darab méltatói ezeknek a képeknek nem tulajdonítottak különösebb jelentőséget, pedig az előadás igazi értékét, egyediségét adják.
Egy tragikus történet ez, a közönségnek mégis szinte az egész darab alatt készenlétben kell tartania a rekeszizmait, mert bármelyik pillanatban szükség lehet rájuk.
A színésznő, annyit mondott a darabbal kapcsolatban, hogy a másik három szereplő a darab alatt többször átöltözik, a nézők bevonásával zajlik az előadás és, hogy neki ehhez a színdarabhoz feltétlenül fogynia kellene.
Az egyfelvonásos darab mindenesetre a vizuális, a verbális és a megrögzött színház ellenesek számára is felejthetetlen élményt nyújt. Könnyedségével egy súlyos társadalmi és emberi tulajdonságra hívja fel a figyelmet. Mindenkinek csak ajánlani tudom.
szereplők:
Szűcs Nelli
Trill Zsolt
Tóth László
Kristán Attila
Rendező és látványtervező: Viktor Rizsakov
Még nincs értékelve