Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Megszűnés fenyegeti a Közép-Európa Táncszínházat

forrás: mti | 2012.11.10. |
kultúra, színház, tánc
Megszűnés fenyegeti a Közép-Európa Táncszínházat
Megszűnés fenyegeti a Közép-Európa Táncszínházat a folyamatosan csökkenő állami támogatások és a pályázati források késlekedése miatt. A társulat támogatói kártya kibocsátásával próbál forrásokhoz jutni.

 Mint az MTI-hez eljuttatott közleményében a társulat felidézi, az elmúlt 23 évben 21 ország 38 városában léptek fel, 81 ősbemutató, 42 alkotó és több mint 1000 hazai előadás öregbíti az itt megfordult 97 táncos és a Közép-Európa Táncszínház hírnevét.
    A 2012-ben újra megnyitott Bethlen Téri Színházzal közösen rengeteg tervük van még, de ahhoz, hogy ezt a kritikus időszakot átvészeljék, a közönség támogatására is szükségük van. Ehhez közösen támogatói kártyát adnak ki 5000 forinttól, amellyel különböző kedvezményeket vehet igénybe a néző, aki azzal is támogathatja életben maradásukat, ha jegyet vesz a színház előadásaira - írják.
    Az idei évadtól profilváltással igyekeznek a Bethlen tér 3. szám alatti helyet kulturális helyszínként továbbvinni. A hely 16 éve a Közép-Európa Táncszínház otthona, mostantól azonban nem csak a kortárs tánc szerelmeseinek kínál programokat.
    Szögi Csaba alapító-igazgató az MTI-nek szombaton elmondta: remélik, hogy életben maradhatnak, mivel az a pénz, amely a zárolás nyomán megmaradt, csupán a Bethlen Téri Színház fenntartására elegendő. "Ha a hely megszűnik, akkor pedig nincs hol működjön a Közép-Európa Táncszínház" - mutatott rá.
    Emlékeztetett arra, hogy 2009-ben még 40 millió forint volt a Közép-Európa Táncszínház pályázati támogatása, emellett a minisztérium a Bethlen Téri Színházat is fenntartotta 2011. december 31-ig. Idén a zárolás után már csak 17,16 millió forint támogatással számolhat a társulat.
    Mint elmondta, pályázási lehetőségeik megszűntek, miközben folyamatosan dolgoztak, bevételüket, nézőszámukat növelték, külföldi lehetőségeiket bővítették. Azonban a lehetőségek ilyen drasztikus, hirtelen eltűnését lehetetlen pótolni - mutatott rá.
    Szögi Csaba tájékoztatása szerint a jelenleg rendelkezésükre álló összegből a Bethlen Téri Színház a Közép-Európa Táncszínházzal együtt február végéig működhet. "Van három hónapunk, hogy kitaláljunk valamit. Reménykedünk benne, hogy hazai társadalmi szerepvállalással meg lehet menteni Magyarország elsőként alakult táncszínházát" - fogalmazott az alapító-igazgató.

Még nincs értékelve