Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Pincérkórusból a világot jelentő deszkákig

Interjú Egyházi Gézával

Balogh Mia | Schmidt Barbara-Patyus Ferenc | 2013.03.14. |
Pincérkórusból a világot jelentő deszkákig
Vámpírok bálja, Nyomorultak, Sakk – zenés darabok, melyekben Egyházi Géza főszerepet játszik. De hogyan lett egy tehetséges pincérfiúból énekes-színész? Hollywoodi történet, népmesébe illő fordulat, vagy váratlan szerencse? Egy biztos: Egyházi Géza története nem mindennapi. Amikor a Centrál Színház művészbüféjében találkozunk, az Egy nyári éj mosolya című darab előadása előtt, én is rögtön pályája kezdetéről kérdezem. – Sok más énekeshez, színészhez hasonlóan engem is a környezetem, elsősorban a családom terelgetett a pálya felé – kezdi a beszélgetést Géza.

– Korábban a vendéglátásban dolgoztam 12 évig – a Belcanto Étteremben pincérkedtem, majd üzletvezető lettem. Itt a kollégáimmal egy énekes program részei is voltunk: a profi fellépők mellett mi, pincérek kórusban énekeltünk. Innen csábítottak el az újpesti zeneiskolába, Kárpáti Magdolnához. Persze eleinte tiltakoztam ez ellen, mert ekkor már majdnem 30 éves voltam.
– Mégis úgy érzem, nem bántad meg, hogy elkezdted képezni a hangod.
– Tényleg nem. Nagyon szerettem énekórákra, énekvizsgákra, majd meghallgatásokra járni. Néhány kisebb lehetőség után aztán megtalált egy főszerep: a Vámpírok bálja című musicalben Krolock grófot alakíthatom, 2007-től kezdve. A zenés színházat szerető közönség ezzel ismerte meg a nevem.

Presztízs Magazin

A reális világban maradni

– Nem túlzás, ha azt mondom, ez az indulás tényleg álomszerű?
– Talán egy kicsit, de én is így éreztem, amikor megkaptam a szerepet. Ez olyan magaslatokba húzta a pályámat rögtön az elején, amire korábban nem számítottam korábban. Ezután nemcsak a közönség, hanem a szakma is máshogyan viszonyult hozzám – nem ismeretlenként mentem például a meghallgatásokra.
– De ha jól sejtem, ez nem jelenti azt, hogy innentől kezdve könnyű dolgod volt…
– Én azt tapasztaltam, hogy bekerülni könnyebb, mint a meglévő szerepekben újra és újra bizonyítani, illetve további szerepeket elnyerni, azaz a pályán maradni, de a Vámpírok bálja óta erre törekszem. Meghallgatásokra járok, szöveget tanulok, igyekszem fejlődni, bizonyítani, és még több szakmai kapcsolatot építeni.
– A hirtelen jött ismertségnek egyébként negatív oldalát is tapasztaltad?
– Szerencsére nem vagyok olyan ember, aki elszállna a csillogás láttán, de a környezetemben látott példák hatására úgy érzem, ezzel óvatosan kell bánni. A színházi közeg segít ugyan elrugaszkodni a valóságtól, de ha túlságosan belemerülünk, egy nem reális, hazug világban találhatjuk magunkat, és ez nem jó.

Presztízs Magazin

Nem szívesen kategorizál

– Ahhoz viszont, hogy lenyűgözd a nézőket, színészként muszáj elrugaszkodnod a valóságtól. Amikor Krolock gróf vámpírjelmezét öltöd magadra, és elvarázsolod a közönséget, az neked is csodálatos érzés lehet.
– Természetesen az, hiszen mi, színészek is ugyanazért szeretjük a színházat, mint a néző: két-három órára álomvilágot teremtünk. Krolock gróf egyébként egy hálás karakter, hiszen nagy figyelem irányul rá az előadás során. De az, ha ebben sikerem van, nemcsak az én érdemem, hanem mindenki másé is, aki részt vállal az előadásban, a rendezőtől a díszletezőkig.
– Úgy hallottam, azért olyan szereped is volt, ami színészileg nagyobb kihívást jelentett számodra. Például a Nyomorultakban Jean Valjean karaktere.
– Ezt valószínűleg azért hallhattad, mert amikor megkaptam ezt a szerepet a Kecskeméti Katona József színházban, sokan bíztak abban, hogy el fogom tudni énekelni. Attól viszont még féltettek, hogy vajon el is tudom-e játszani. Remélem, senkinek sem okoztam túl nagy csalódást (mosolyog). A szerep egyébként legalább olyan jelentős, mint maga a darab, ami külföldön évek óta folyamatosan műsoron van, és Kecskeméten is eljutottunk a 60. előadásig, ami itthon, vidéken szép teljesítmény.
– Ha már a szerepeket említettük: pozitív, vagy negatív karaktereket szeretsz inkább játszani?
– Ezt nehéz megítélni. Inkább úgy fogalmaznék, hogy azokat a szereplőket szeretem, akikben a jót és a rosszat is meg lehet látni. A kategorizálást nem annyira tartom szerencsésnek… szerinted például Krolock gróf pozitív, vagy negatív karakter?
– A darab szereplőinek többsége gonosznak gondolhatja, de mi, nézők látjuk a küzdelmeit, az esendőségét… ezért ezt nem tudnám megítélni.
– Én próbálom úgy játszani, hogy a pozitív vonásai kapjanak nagyobb hangsúlyt.
– A karakterek összehasonlítása után még egy párhuzam, mennyiben más vidéken játszani, mint Budapesten?
– Számos helyen megfordultam, de a vidéki színházak közül főleg Kecskeméten játszottam és játszom. Úgy érzem, ott jobban ismernek a nézők. Ez talán annak is köszönhető, hogy ott egy színházban láthatják akár több arcomat is. A fővárosban pedig színpadra lépek a Madáchban, a Centrálban, a Pesti Magyar Színházban és a RAM Colosseumban is.

Presztízs Magazin

Az igazi értékek „korszakát” várja

– Amennyire én tapasztalom, mindenhol népszerű vagy.
– Belülről ezt azért nehéz megítélni, mert a gratulációt sokan felvállalják, a negatív kritikát viszont elég kevesen, de a rajongók szeretetét érzem, és gyakran találkozom velük. Megvárnak előadás után, illetve a közeljövőben közönségtalálkozót is szerveznek, amiről bővebb információ a Facebookon található.
– Apropó, a legnépszerűbb közösségi oldalon rövid idő alatt 600 fölé ugrott a követőid száma, és ez a szám folyton növekszik.
– Ezt nem követem napról napra, mert valahogy mintha genetikailag kódolva lennék az ilyen civilizációs eszközök ellen (mosolyog), de ezen változtatni szeretnék a jövőben. Talán a szabadidőmben lesz rá alkalmam, most nincs túl sok. Korábban az éneklés volt a hobbim, olyankor ezt csináltam, de amióta főállásban végzem, keveset vagyok otthon. Olyankor nálam is a családi programoké a főszerep, mint bárki másnál.
– Mit gondolsz, szerencsés lesz 2013? Milyen terveid, céljaid vannak erre az évre?
– Abszolút. Egyrészt, mert Pomázon születtem, aminek az irányítószáma 2013. Másrészt pedig, mivel ennyi előrejelzést hallottunk a 2012-es évben bekövetkező világvégéről, elolvastam erről néhány könyvet. Ezek fényében úgy gondolom, valóban új korszak kezdődik, amelyben az igazi értékek, kapcsolatok, személyes találkozások sokkal fontosabbá válnak majd, illetve új utak nyílnak meg mindannyiunk előtt. Most, az év elején kevés színházi elfoglaltságom van, így lesz időm a saját karrieremet érintő dolgokkal foglalkozni. Régóta dolgozunk egy zeneszerző barátommal, Varga Bálinttal egy albumon, amelyen az ő szerzeményei, illetve megjelenés után az én nevemhez kapcsolható saját dalok lesznek hallhatók. Április végén pedig a Kecskeméti Katona József Színházban kaptam lehetőséget egy önálló estre. Ezt követően júniusban német nyelven veszek részt egy produkcióban: A víg özvegy című operettben Danilót alakítom majd Stubenbergben, Ausztriában.
Remélem, továbbra is megtalálnak majd a lehetőségek, ahogyan a pályám során, az indulástól mostanáig!


Egyházi Géza szerepei
Vámpírok bálja – Von Krolock gróf
Sakk – Anatolij
Nyomorultak – Jean Valjean
Egy nyári éj mosolya – Carl-Magnus Malcolm gróf
Macskák – Mr. Old Csendbelenn
Dr. Herz – Pancho
Toldi – Király

Átlag: 5