Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

A koreai kultúra hódítása

Mándoki Tamás | archív | 2013.04.30. |
Dél-Korea, film, zene
A koreai kultúra hódítása
Ha valakit megkérdezünk, hogy mi jut eszébe először Dél-Koreáról, akkor nagy valószínűséggel az Észak-Koreai konfliktust, vagy az elmúlt év YouTube szenzációját, Psy-t fogja említeni. Dél-Korea azonban sokkal több ennél, egy rendkívül gazdag kultúrájú országról van szó, amelynek saját gyártású sorozatai, filmjei, valamint popcsapatai a nyugati világot is meghódították.

A koreai hullám (más néven Hallyu) elnevezésű jelenség a ’90-es évek óta ostromolja a nyugatot popkulturális termékeivel, melyek sikere abban áll, hogy tökéletesen ötvözik a nyugati és a keleti kultúra elemeit. Ez az ötvözet nyilvánul meg a koreai popzenében is, amely az egyik legsikeresebb exportcikke a keleti országnak. A koreai csapatok rendkívül kelendőnek bizonyultak a nyugati országokban, ami annak is köszönhető, hogy felhasználták az amerikai popkliséket is. A koreai fiúcsapatok imázsa például a ’90-es évek népszerű együtteseire (Backstreet Boys, N Sync, Five) emlékeztetnek, csak a giccsbe és az érzelgősségbe hajló elemek sokkal nagyobb hangsúlyt kapnak náluk. A különbség ugyanakkor leginkább abban nyilvánul meg, hogy míg a nyugati kultúrában nem örvendenek nagy népszerűségnek a túlságosan lányos vonásokkal rendelkező férfiak, addig a koreai nők számára a tökéletes férfi pont ilyen.

Presztízs Magazin

A koreai popzene térhódítása 2009-ben kapott új lendületet, amikor a Wonder Girls nevű együttes Nobody című dala az Egyesült Államokban bejutott a Billboard Top 100-as listájára. A K-pop iránti érdeklődés innentől kezdve egyre nőtt, majd 2012-ben Psy színrelépésével tetőzött. A Gangnam Style sikeréhez sajátos humorú videoklipje is hozzájárult, amely egyszerre volt bizarr, és nagyon újszerű nem csak a nyugati világ, de még a dél-koreai közönség számára is. A Gangnam Style nem csupán Psy-nak hozta meg a világsikert, hanem Dél-Koreára is felhívta a figyelmet, új lökést adva a koreai hullámnak. Psy sikere azonban nem jött hirtelen, hiszen a 35 éves előadónak hosszú évek kellettek ahhoz, hogy betörjön a zeneiparba, ugyanakkor egyetlen K-pop próbálkozás sem robbant ekkorát azelőtt.

Presztízs Magazin

A koreai zeneipar mellett a filmiparról sem szabad megfeledkezni, amely az utóbbi években szintén a motorjává vált Dél-Korea kulturális terjeszkedésének. Ezek a sorozatok és filmek a keleti ország imázsának építéséhez is hozzájárulnak, hiszen rengeteg kulturális sajátosságot mutatnak be, melyekre a nyugati nézők is fogékonyak. A növekvő érdeklődést azok a technológiai óriáscégek is generálják, amelyeknek Dél-Koreában van a székhelyük, és az utóbbi években számos technikai újítással és slágertermékkel hívták fel magukra a figyelmet. A koreai hullám fontos szerepet játszik Dél-Korea megítélésében is, egyúttal pedig a turisztikára is hatással van, hiszen minél nagyobb az érdeklődés az ország iránt, annál többen akarnak majd ellátogatni oda. A koreai hullám tehát egyfajta hidat képvisel a kelet és nyugat között, amelynek kölcsönös gazdasági és kulturális előnyei is vannak.

Képek:
smh.com.au
videokeman.com
utkusa.com/About/korea/

Átlag: 4