Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

A Tintás Barnes járja a maga útját

Balogh Zoltán | Tintás Barnes | 2013.05.22. |
Tintás Barnes
A Tintás Barnes járja a maga útját
Különleges hangzásvilág jellemzi a Tintás Barnes zenéjét, a rock alapokhoz fuvola társul, de a szövegek sem sablonosak. Az eddig elsősorban alternatív körökben ismert öttagú csapat debütáló albumán dolgozik, nem kötnek kompromisszumokat, nem a piac elvárasai szerint alakítják zenéjüket.

A Tintás Barnes-t Sinkó Péter 2009-ben alapította, a több bandát megjárt énekes-gitáros-szövegíró valami egyedit szeretett volna létrehozni. Ötleteit gyermekkori barátjával, zenésztársával, Czibor Huberttel osztotta meg. A rockos ízvilágba különös fűszert kevertek, a csapathoz az addig csak komolyzenével foglalkozó Gergics Ilona fuvolista is csatlakozott. Az együttes Kosztolányi János dobossal és Pásztor Ádám gitárossal kiegészülve nyerte el mai formáját.

- Rengeteg ötletem volt, amit a korábbi zenekaromban nem tudtam megvalósítani, ezért vágtam bele valami újba – emlékszik a kezdetekre Sinkó Péter. – Felvételt hirdettünk a zenekarba, extrém hangszert kerestünk, valami olyat akartunk csinálni, amit más nem. Meglepődtünk, amikor Ilona bejött a farkasverembe, de a kapcsolat azóta is jól működik.

Presztízs Magazin

Olyannyira, hogy a csapat basszusgitárosa, Czibor Hubert és Gergics Ilona a magánéletben is egy párt alkot, májusi esküvőjükre készülnek.

A „Tintás” a hazai klubélet ismert szereplője, de a fesztiválszervezők is felfedezték a bandát. Nem érdemtelenül, az egyedi zenei hangzást Sinkó Péter ütős szövegei teszik teljessé. Hamarosan elkészül az első, hét-nyolc dalt tartalmazó album, eddig inkább demo jellegű, ingyen letölthető dalokat hallhattak tőlük rajongóik. A Dallas piás szereplőjének nevét választó zenekar saját erejéből jutott el a debütáló cd-ig, hatalmas mérföldkő lesz számukra a saját album.

- Nem csak a zenében, máshol sem lehet ismeretség nélkül boldogulni – fogalmazott az énekes-gitáros. – Vannak jó ismerőseink, de nem abban a körben, ahol a döntések születnek. Úgy vélem, a Tintás Barnes mindig megmarad underground zenekarnak, nem tudunk, de nem is akarunk konkurálni a kereskedelmi televíziók gyártotta sztárokkal. Ha csak nem történik valami nagy gond, mi még húsz év múlva is játszani fogunk, új dalokat szerzünk.

Erre mondják, hogy szerelemből zenélni. A „Tintás” minden tagja civil foglalkozással rendelkezik, a muzsika abszolút hobbi, kikapcsolódás számukra. Bár egyre több fesztiválra kapnak meghívást, sokszor még így is ők fizetnek azért, hogy zenélhessenek.
- Már az nagy dolog, ha a szervezők kifizetik a benzinköltségünket, az pedig csak plusz, ha egy-két korsó sört is kapunk. Sok fesztivál gyakorlatilag teljesen önköltséges számunkra, olykor két-háromszáz kilométert utazunk, de szeretünk játszani, bevállaljuk. Nem panaszkodunk, aki szereti a hobbiját, az szakít időt rá.

Presztízs Magazin

Péter nem akar külön menedzsmentet, stylistot a bandának, járják a maguk útját, nem kötnek kompromisszumokat. A Nem te döntöd el című daluk akár ars poeticaként is felfogható.

- Nem a piac, vagy az elvárások döntik el, milyen zenét játszunk, milyen zenével kerüljünk a rádióba – érzékeltette az irányvonalat az énekes. – A Petőfi rádióban már játszották a dalunkat, majdnem bekerültünk egy nagy kereskedelmi rádióba is. Leült velünk egy producer, elmondta, hol kellene változtatnunk, milyen ruhában kellene fellépnünk. Ekkor felálltunk az asztaltól, mondván, ezt azért mégsem. Majd mi eldöntjük, mit és hogy szeretnénk csinálni, aki vevő rá, annak örömmel zenélünk.


„Vándor vagyok, egy szakadék,
Rendes ember legyek, vagy rohadék?
Nem te döntöd el!”

Tagok:
Gergics Ilona fuvola
Czibor Hubert basszusgitár
Kosztolányi János dob
Pásztor Ádám gitár
Sinkó Péter ének, gitár, szövegíró, zenekarvezető

Átlag: 5