Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Az állócsillag

Mélységek és magasságok – négy és fél oktávon

Deák Horváth Péter | MTVA–Gálos M.-Samu-Nagy Zoltán | 2014.02.17. |
Kovács Kati
Az állócsillag
Nem leszek a játékszered. Add már, Uram, az esőt! Újra otthon. Most kéne abbahagyni. Elfutok. Szólj rám, ha hangosan énekelek! Rock and roller. Korszakos slágerek, különböző stílusok, zenei kalandok immár öt évtizede. Fesztiválsikerek itthon és külföldön, több mint száz önálló lemez, több mint ötszáz dal. Kovács Kati. Egy sztár – allűrök nélkül.

Az év sztárja volt Angliában, imádták Németországban, Lengyelországban, Japánban. Megnyerte a castlebari, írországi fesztivált a country kategóriában 1972-ben, és persze ő lett az első magyar táncdalfesztivál győztese 1966-ban a Nem leszek a játékszered című dalával. Dolgozott – többek között – Presser Gáborral, Szörényi Leventével, Koncz Tiborral, Lerch Istvánnal, Adamis Annával, Sztevanovity Dusánnal. Az év legjobb női főszereplőjének is megválasztották, az Eltávozott nap és a Fejlövés című filmekben nyújtott alakításáért.

Presztízs Magazin

Kovács Kati nem perc-emberke, nem ellobbanó üstökös, nem celeb egy valóságshow-ból! Lelke mélyén még mindig ő az a lány Egerből, aki húsz évesen elindult, és megcélozta az eget.
Egy kicsit belegondoltam az idő viszonylagosságába. Kati minden tételt meghazudtol frissességével, csinosságával, energiájával, életmódjával. Élő cáfolat. Ha egy családtag, egy kedves barát, vagy egy rajongó idén októberben egy hatalmas születésnapi tortával szeretné köszönteni ezt a fantasztikus énekesnőt, több mint negyven (!) gyertyát kell, hogy a tortába tűzzön. Hihetetlen!

Talán nem is meglepő, hogy az Elektromos SE sporttelepén, egy kiadós teniszezés előtt találkoztunk. Kati laza, elegáns sportruhában már a játékra készült. – Hoztam magammal bébiételt, ez könnyű, itt van a táskámban, tudod, ha esetleg megéheznék – mondta, és csöppnyi kajánsággal mosolygott, amikor látta az arcomon az árnyalatnyi hitetlenkedést. Egy szó, mint száz, Kovács Kati bírja a kemény megpróbáltatásokat: a koncertezés mellett mostanában A Dal című show műsor zsűrijében láthatjuk az M1-en.

„Nem akartam, de elvállaltam…”

Presztízs Magazin

A hazai Eurovíziós dalválogató tehát megtalált, ezúttal azonban nem énekelned kell, hanem megítélni mások teljesítményét. Jól érzed magad ebben a szerepben?
– Ez már valaminek a következménye, az, hogy a zsűriben lehetek. Olyan volt a tavalyi év, mintha a reneszánszomat élném! Rengeteget hívtak különböző televíziós műsorokba, elsősorban a Magyar Televízióba. Szerepeltem például a RockLexikonban, a Hogy volt? című műsorban, a Kívánságkosárban, de hívtak más tévékhez is. A zsűrizésre felkértek. Először nem álltam kötélnek, mert sejtettem, hogy nem lesz egyszerű dolog, de egy kedves tévés kolléga, a kitűnő riporter, Nagy Gyuri rábeszélt. Ő is zenész lelkületű, zenekarban játszott, neki amúgy is hiszek, mert olyan műsorokat készít, amelyeket szívesen nézek. Egyszóval nem akartam, de elvállaltam. Az egésznek az volt a legnehezebb része, amikor az előselejtezőben majdnem ötszáz dalt kellett végighallgatni. Túl vagyunk rajta. Számomra akkor is, és most, az élő műsorok kapcsán is van egy szigorú mérce, ez pedig a nehézségi fok. Sporthasonlattal élve, a rúdugró Szergej Bubka számára a 615 centis világcsúcs volt a mérce. Ha egy énekes – átvitt értelemben – képes a 615-re, nekem ne próbálkozzon a négy méterrel! Ne elégedjen meg a középszerrel, hanem olyat mutasson a színpadon, amitől a szemünk-szánk eláll! Ugyanakkor mégis felülbírálom önmagamat, mert tavaly ByeAlex dala az összes érvemre rácáfolt, de mégis van magyarázat a sikerére. Az Eurovíziós fesztiválon minden dalt káprázatos show kísér, táncosok, villódzó fények, vakító csillogás, csak éppen egy idő után belefáradsz, és azt mondod magadban: legyen úgy, mint régen, hogy kijön egy énekes, és énekel, semmi más. ByeAlex kijött, énekelt valami olyat, ami könnyen dúdolható, nem kellett azon görcsölni, hogy most kijön-e ez vagy az a hang a torkán.
A lényeg, hogy magamat is újra kell formálnom, ha véleményt mondok, mert ne higgyük, hogy csak a mi ítéletünk mérvadó. Arról nem is beszélve, hogy a verseny mostani szakaszában már a közönségé lesz a döntő szó.

A versenyző

Presztízs Magazin

Maradjunk a versenynél, a Te saját versenyeidnél. Mennyire szorongsz, szorongtál, ha versenyhelyzetbe kerültél?
– Előtte mindig azt mondom magamnak: kell ez nekem? Szabad ezt csinálni? Aztán csinálom, mert bízom a hangomban, tudom a szöveget, tudok úgy koncentrálni, hogy közben ellazulok. Ha jól meggondolom, a korábbi Made in Hungary, vagy a Tessék választani! is tehetségkutató verseny volt. Emellett számos külföldi fesztiválon léptem fel Berlintől Tokióig, Szófiától Írországig, Amerikától Ausztráliáig. Versenyek, de bírtam, és sokszor hoztam el az első díjat. Az újabb kihívások sem egyszerűek. Tudod, hogy milyen egy dalt elénekelni a Millenárison egy százhatvan tagú szimfonikus zenekarral, tizenötezer embernek? Finoman szólva nagyon különleges, de inkább dermesztő, mert egyetlen dalban kellett bizonyítani, mire vagy képes. Az is egyfajta verseny volt – a közönségért –, amikor Debrecenben kiálltam énekelni a Csík zenekarral.
Kellett-e valaha is lobbiznod az előrejutás érdekében?
– Nem. Ahogy mondani szokás: „az egri kislány mind büszke”. Nem volt bennem görcsös akarás, hogy akkor mindenáron énekesnő vagy színésznő legyek, és Jézusmária, most akkor ennek sikerülnie kell, mert az életem múlik rajta! A sors választott ki engem! Én csak énekelni akartam, és az, hogy 1965-ben Ki mit tud?-ot, aztán egy évvel később Táncdalfesztivált nyertem, mind-mind véletlen… Képzeld el 1964-ben, húsz évesen énekeltem először élő tévéműsorban – akkor még kevés készülék volt az országban –, és olyan, akkori nagy sztárok figyeltek rám, mint Ambrus Kyri, vagy Koós János. Valamilyen városok közötti vetélkedő volt ez, én természetesen Egert képviseltem, és nyertem a városnak egy buszt meg némi pénzt. Rácsodálkoztam a dologra, hogy jé, én csak itt énekeltem, aztán tessék, mi lett belőle! Visszatérve Koós Janira, neki sokat köszönhetek, mert rávett, nógatott – néha nem éppen irodalmi stílusban –, hogy ne cövekeljek már le a színpadon, táncoljak, mozduljak meg, legyen bennem élet! Ugyanezt a jóindulatot, készségességet kaptam meg, amikor filmezhettem, bár nem akartam színésznő lenni. Bácskai Lauró István rendező győzködött, hogy vállaljak szerepet A hamis Izabellá-ban, a kollégák is mondták, hogy csináljam. Elvállaltam. Más filmekben is játszottam, de az éneklést jobban szeretem. Rengeteget segítettek önzetlenül olyan művészek, mint Horváth Teri, Pécsi Sándor, Latabár Kálmán, Hofi Géza, és még sorolhatnám.

„…Christina Aguilera fel is használta…”

Presztízs Magazin

A közönség szeret, sok helyre hívnak, a slágereidet veled együtt éneklik, a koncerteken kérik…
– …és én lemegyek a színpadról közéjük, beszélgetek velük, és hozzáteszem, szerencsés vagyok, mert egy remek zenész, Koncz Tibor kísér a koncertjeimen. 48 éve dolgozunk, együtt indultunk az 1965-ös Ki mit tud? -on. Szokták mondani, hogy ő a férjem, de az a régmúlt, van neki saját családja, felesége, gyereke. Ma már szinte testvéri a viszony köztünk. Nagyon sok szép dalt írt, az Add már, Uram, az esőt! Christina Aguilera fel is használta, feltüntette a lemezén. Ez azért elismerést jelent. Múltkor meg egy rajongóm Amerikából azt írta, hogy egy másik Koncz Tibi-szerzemény, Az én időm egyszer lejár benne van egy amerikai fekete rap-ben, de felhasználták A festő és a fecskéket is. Legalább nyolc-tíz olyan dalom van, amit átvesznek, használnak, zenekari változat szintén létezik.
Hogy a csudában kerül ki Amerikába egy Kovács Kati-sláger?
– Fogalmam sincs, de mégis megy a finom dallam: az én időm egyszer lejár, erre bambam, jön rá a zakatoló ritmusú rap. Ugye, ez világkarrier? (huncut szemvillanás, mosollyal fűszerezve)

…és Kovács Kati folytatja. Különösképpen nem foglakozik az idő múlásával, bár néhány évvel ezelőtt, amikor elment vért adni a sportos, fitt, egészséges énekesnő, mosolyogva közölték vele, hogy értékelik az önkéntes szándékát, de a fiatalabbak előnyösebb helyzetben vannak ez ügyben, úgyhogy köszönik szépen, de használja egészséggel a sajátját. Akkor egy-két napra kihúzták alóla a szőnyeget, de régen túltette magát rajta, és azóta is várja a kihívásokat. Állócsillag.
 

Presztízs Magazin

Tenisz, avagy vegyes páros – 18 éve
„Ő talált rám, tizennyolc évvel ezelőtt, bár ismert engem korábban is. Az az igazság, hogy a mostani páromat a sportnak, a tenisznek köszönhetem. Amikor – úgymond – egyedül voltam, nem ültem otthon, televízióban szerepeltem, társasági tenisztornákra jártam, de nem vágytam új kapcsolatra, egy évig észre sem akartam venni. Végül is az egri teniszedző barátnőmnek, Széman Katónak köszönhetem az elmozdulást. Kató felhívott, hogy unatkozik, menjünk el valahova, együnk valamit, erre azt mondtam, rendben van, menjünk! (A helyszín Budapest.) Ott ültünk az asztalnál, erre pont előttünk haladt el az az ember, akit ugye, ismertem. Meghívtuk az asztalunkhoz – férfitársaságra vágytunk, hm… –, Ő leült, és akkor kinézett magának. Szóval, ha a barátnőm azon a napon nem hív fel…, de felhívott!”
NÉVJEGY
KOVÁCS KATI

Előadóművész, dalszerző, szövegíró, színésznő
•    Verpeléten született, 20 éves koráig Egerben élt
•    Ő lett az Év Hangja 1965-ben, amikor megnyerte a Ki mit tud? vetélkedőt
•    Az első magyar Táncdalfesztivál győztese a Nem leszek sohasem a játékszered című dallal, 1966-ban (még kétszer nyert Táncdalfesztivált: Add már, Uram, az esőt! 1972. Újra otthon 1981.)
•    Kétszer győzött a Tessék választani! versenyen
•    Külföldi fesztiválsikereket ért el (1. helyezés Castlebar-ban, Írországban és Drezdában, 1972.)
•    Az év sztárja lett Angliában (1975), a legnépszerűbb külföldi énekes Németországban (1974)
•    Több mint ötven dalszöveget írt
•    Különleges jelensége volt a magyar filmeknek a 60-as évek második felében (az év legjobb női főszereplője az Eltávozott nap és a Fejlövés című filmekben, 1968.)
•    Több mint húsz filmben és színházi darabban szerepelt
•    Énekelte Sarolt szerepét az István, a király című rockopera sevillai előadásán
•    Társ műsorvezetője a Slágertévé című műsornak (Haumann Péterrel), A Dal című show műsor zsűritagja
•    Repertoárján több mint 500 dal szerepel, itthon és külföldön megjelent önálló lemezeinek száma meghaladja a 120-at
•    Díjak, elismerések:
     Liszt Ferenc-díj (1986)
     A Magyar Köztársasági Érdemrend Kiskeresztje (1994)
     A Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztje –polgári tagozat (2011)
     Artisjus Zenei Alapítvány életműdíja (2006)

Még nincs értékelve