Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Búcsú a Kispál és a Borztól

Balogh Renáta | 2010.08.10. |
Búcsú a Kispál és a Borztól
Végre! Újra itt vagyunk, gondolta ezt tegnap több tízezer ember, amikor tömött sorokban, sátorral a vállukon a kapunyitásra várakoztak. Rengeteg fesztiválozó éves meghatározó élménye a jó öreg Sziget. Itt nem kell a számlákkal, a munkával, a problémákkal foglalkozni. Sokan mondják, egész életükben egy ilyen helyen szeretnének élni, ahol az emberek elfogadják egymást, a punk és a kopasz srác megosztozik az utolsó műanyagüveges, tablettás boron, és egész nap jobbnál jobb zenék szólnak.

A mínusz egyedik nap a fent említett érzéseket hozta elő, bár a levegőben azt lehetet érezni, valami véget ért. Igen, a Kispál és a Borz utolsó, búcsúkoncertjét adta, az a banda, mely nélkül elképzelhetetlen volt bármilyen zenei fesztivál az eltel években. Lovasiék kitettek magukért, a háromórás szuperkoncertről úgy távoztak, ahogy ikonokhoz illik.

Közös visszaszámlálással indult a Kispál és a Borz búcsúkoncertje, majd megjelentek ezek a szeretnivaló fura figurák, hogy végleg eljárják az utolsó tangót rajongóikkal. Lovasiék az Utolsó forradalmárral, majd a Ha ez a vég-gel csaptak a hurok közé. Az est első vendége, az ex- anima sound systemes Németh Juci volt, aki a De szeretnék-nél csatlakozott be. Majd felcsendültek a pontosan ehhez az alkalomhoz illő klaszikusok: Nem fáj, Presszó rock, Alkohol, és a Gyónás, melyeket teli torokból üvöltött az énekes. A közönség a Kicsit hadd végén konfettiviharba keveredett, majd a quimbys Varga Livius lépett Lovasiék mellé, aki neonfényektől megvilágítva adta elő a Nagyvárosi románc-ot.
 
Majd ezután következett az est legnosztalgikusabb pontja, amikor pár szám erejéig összeállt az ős-Kispál, Bräutigam Gábor dobossal, és Ózdi Rezső basszusgitárossal kiegészülve. Végigmentek az első demó, és az első lemez slágerein a Napos oldal-tól az Őrjára-tig. Az idősebb korosztály értékelte igazán ezt a blokkot, mely olyan emlékeket jutatott eszükbe, amiről már el is felejtkeztek. Természetesen a Quimby frontembere, Kiss Tibi is tiszteletét tette az estén, és előadta a rockos Következő buszon című dalt.
 
Kispál és Lovasi
A kis kitérő után olyan számokkal tért vissza a jelenlegi felállás, mint a Csiga, a Többiektől és a kicsit dilis Emese. Majd a Zsákmányállat közben hirtelen minden sötétségbe borult, és egy keserű zongoraszólóból bontakozott ki a Húsrágó, hídverő és a Szőkített nő. Ez volt az a pont, amikor még valószínűleg Lovasi is nagyon bánta, hogy most játszhatta utoljára ezeket a klasszikusokat. A Még egyszer után úgy tűnt, véget ért a koncert, persze nem gondoltuk, hogy ez ilyen gyorsan megtörténhet ezen a nagyszabású bulin. Természetesen igazunk volt, csak egy újabb meglepetés készült, majd a sötétből előtűnt egy színpad. Csempézett fallal, asztalokkal, kockás terítővel és borral, a székeken pedig Kispál András üldögélt hű barátja, Lovasi András társaságában és akusztikus gitárjaikon játszották, a Csillag vagy fecske gyönyörű dallamait. A „csehóban” Németh Juci töltötte be a pincérnő szerepét, miközben az Ágy, asztal, tv szólt a háttérben. Szinte észrevétlenül helyeződött át a helyszín újra a színpadra, ahol Szűcs Krisztián, majd Beck Zoli segített be a Hang és fény-be.
 
A végső blokkra a Tiszai pályaudvar, a Ha az életben, és a Zár az égbolt maradt, valamint egy keserédes érzés, hogy ez most itt valami csoda volt, de véget ért, éppen a szemünk előtt.
 
„ Fényben úszunk, minden részünk utoljára szép
Fogak villognak hátul szotyolázik a tartalék
Fényes hasak, piros ledek de sok robot jött el máma
Ma van utoljára ekkora lárma
Még nincs értékelve