Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Erősödő szín a zenei palettán

Egyre népszerűbb a Budapest Voices

Deák Horváth Péter | Budapest Voices | 2014.03.25. |
Budapest Voices
Erősödő szín a zenei palettán
Tizennégy dal szerepel a kórus repertoárján – a cappella, vagyis (majdnem) hangszerkíséret nélkül. Egy koncertnyi csemege, tizenkét remek hang, egy kiváló ütős, egy profi társaság, melyben ott áll a színpadon az „ex-crystalos” Lajtai Kati, vele és mellette a jazz-zenész, a színész, a máshol is bizonyító énekesek sora – ebben az összeállításban alig egy esztendeje.

Budapesti hangok – kristálytisztán

Kemény fába vágták a fejszéjüket: a magyar underground és a nagyközönség közé akarnak hidat építeni! Mindenkit a Tankcsapda, a Quimby, a Kispál és a Borz, a Magashegyi Underground, az Amorf Ördögök felé hívogatnak dalaik sajátos hangzású feldolgozásával. No, igen, a híd. Szentül meg vagyok győződve, hogy nincsenek véletlenek. A Budapest Voices három személyisége, a művészeti vezető, a dalok hangszerelője, Warnusz Zsuzsa, az egykori Crystal együttes szólóénekese, Lajtai Kati, és a jazz- és popzenében egyaránt jártas Szakonyi Milán azt javasolták, hogy találkozzunk a hídnál, pontosabban a Margit-híd budai hídfőjénél adjunk egymásnak randevút. Néhány méterre tőlünk hömpölygött a Duna, és onnan pár kilométernyire, délre, a Petőfi-híd közelében ott állt kikötve az a bizonyos A38 hajó, ami… de erről majd később lesz szó.

Örömzene és profizmus

Presztízs Magazin

A kórus egyik motorja, lelke, Warnusz Zsuzsa, a nagy csapatépítő, aki nélkül minden nehezebben menne.
Fiatal csapat vagyunk. Az első próbánk tavaly márciusban volt, tehát alig egy éve létezünk – vág bele Zsuzsa. – A társaság profi zenészekből áll, éppen ezért nehéz összehozni, mert mindenki nagyon elfoglalt. Van köztünk olyan, aki több zenekarban is játszik. Azt szeretnénk, ha a Budapest Voices még több felkérést kapna, akkor ez lehetne a legfontosabb munka az együttes minden tagja számára.
– Lehet-e azt mondani, hogy profik álltak össze, és örömzenét játszanak?
Igen, mind a két fogalom kulcsszó az esetünkben – folytatja Lajtai Kati –, mert az a közös célunk, hogy profin szervezett úton, és hozzáállással, egy nagy-nagy örömzenét hozzunk össze a színpadon a közönség és saját magunk számára. Van egy remek, kreatív háttércsapatunk, mely nagyon komolyan veszi a munkát, Zsuzsi pedig abszolút hozzáértő a zenei vezetésben, az átiratok készítésében. Tehát nem öncélúan, „csakúgy érezzük jól magunkat valahogy” - módon indult a dolog, hanem céltudatosan, de ez a nagyon kellemes „mellékhatás” – amit flow-nak, vagy boldogságérzetnek nevezünk – teljesen átjárja a munkát és reméljük, a végeredményt is.
– A kórusban mindenki szuverén egyéniség, mert ez egyfajta szupertársulat, de hogyan bírjátok a csapatlétet?
Egy pillanat alatt összekovácsolódtunk, pedig nem ismert mindenki mindenkit. Én is talán a fél csapatról tudtam, hogy kicsoda, de mint kiderült, olyan személyiségek egytől-egyig, akik alkalmasak az együttdolgozásra. Nagyon derűsen zajlanak a próbák. Ehhez persze hozzájárulnak a nagy közös kulináris élvezetek is, ugyanis a csapat „mesterszakácsnője, Gulyás Erika (egyébként Zsuzsi jobb keze) hétről hétre elkápráztat minket valami fantasztikus édes vagy sós alkotással. De kell is az energia, mert a heti két próbán alkalmanként legalább négy órát gyakorlunk.
– Ez kulcsfontosságú összefüggés. Milán, a házi sütin túl számodra mit jelent, milyen állomás a Budapest Voices?
Szakonyi Milán: – Még mindig csak kapkodom a fejemet, még mindig minden friss és új. A próbákon elképesztően jól érzem magam, szentül meg vagyok győződve róla, hogy ez továbbra is így lesz. A Zsuzsi által leírt harmóniák megszólalása óriási erővel tölt fel minden alkalommal, szerintem nemcsak engem, hanem a csapat többi tagját is.
– Hogyan csöppentél bele az együttesbe?
 – A Kőbányai Zenei Stúdió központi hely – általában ott próbálunk –, és a kórus fele gyakorlatilag „kőbányais” tanárokból, növendékekből áll, én is közéjük tartozom, így kerültem a képbe.

„A koncertek és a lájkolások jó visszajelzések”

Presztízs Magazin

Warnusz Zsuzsa: – Élő koncerten a legnagyobb közönség Orfűn figyelt ránk a tavalyi Kispál-koncerten. Nagyon érdekes volt, mert a rajongók először csak álltak meglepve, hogy vajon most mi fog történni? Mi pedig ott álltunk előttük a színpadon, és elkezdtük a De szeretnék című dalt, aztán a refrént már együtt énekelték velünk. Nagyon jó érzés volt. Eközben Lovasi András is ott figyelt a színpad szélén.
– Klipek is készültek a dalaitokból, és ezekben a kisfilmekben Milán elévülhetetlen szerepet játszol, mert szólistaként láthatunk, hallhatunk az Adjon az Ég! című Tankcsapda-dalban, sőt, Te vagy a dodzsem király az Autó a szerpentinen Quimby-opusban.
Szakonyi Milán: – Szerintem nagyon jól sikerültek a klipek. Furcsa volt magamat a középpontban látni, hisz még soha nem szerepeltem ilyen profi zenés videókban.
– Érdekes adalék, hogy a közösségi oldalakon a klipek és a Budapest Voices - feldolgozások tetszési aránya feltűnően magas.
A koncertek és a lájkolások jó visszajelzések. Bátor vállalkozásba fogtunk, és nem számítottunk arra, hogy ilyen kedvező fogadtatásra találunk. Kellemes meglepetés az egész.
Warnusz Zsuzsa: – Tulajdonképpen Orfűn felmértük, hogy mit szól hozzánk a közönség, de énekeltük már a Metróhuzat című dalt a Magashegyi Underground előtt, és az ő rajongóik is szívesen fogadtak bennünket.


„Arra még nem volt példa, hogy olyat énekeljünk, ami nem tetszik nekünk.”

Presztízs Magazin

– Az első dal, amit a Budapest Voices rögzített, az a Tankcsapda Adjon az Ég! című dala volt. Miért pont ez?
 – Több oka van. Először is olyan dalt kerestünk, amit nem gyakran dolgoznak fel, s ami meghökkentő. Ha visszagondolok, Tankcsapda-feldolgozással nekiindulni elég nagy merészség volt, de fontosnak tartottuk a mondanivalót, a dalszöveget, és éreztük, hogy érdemes ezzel a dallal bemutatkozni. A Tankcsapda is bizonyos értelemben underground zenét játszik, mert nem a „mainstream” média tolja őket, hanem saját maguk dolgoznak meg a népszerűségért. Mi azt szeretnénk, hogy a zenénk eljusson azokhoz az emberekhez is, akik nem feltétlenül járnak például Quimby, vagy Magashegyi Underground-koncertre.
Lajtai Kati: – Bár mi, kórustagok tucatszám javaslunk dalokat, de végső soron Zsuzsi dönt. Arra még nem volt példa, hogy olyat énekeljünk, ami nem tetszik nekünk.
Warnusz Zsuzsa: – Nagyon várjuk már március 28-át, ugyanis akkor lesz az első önálló, nagy koncertünk az A38 hajón, és itt a teljes repertoárunkat, mind a tizennégy dalt előadjuk a közönségnek. Telt házra számítunk, ami hat-hétszáz embert jelent, és szerintem ez egy nagyon határozott első lépés lehet a nagyobb közönség felé.
Lajtai Kati: – De hát kell nekünk egy stadion? Nálunk szerintem egyszerre fontos a meghittség és a buli hangulat. Ebben az egészben az a jó, hogy az a cappella leginkább akusztikus műfaj, de valahogy mégis benne van a „dög”. Mikrofonokkal felszerelve, oldalunkon a dobszekcióval csináljuk, és ettől egészen fel tudjuk pörgetni a közönséget. Ezért lehet létjogosultsága a kórusunknak hagyományos bulizós helyen is.
Szakonyi Milán: – Próbálom előre „lefilmezni” az agyamban, hogyan nézhet majd ki ez az egész. Türelmetlenül toporgok, mert még soha nem zenéltem az A38-on. Nagyon úgy fest, hogy ez lehet pályafutásom egyik legfontosabb állomása. Többféle zenekarban játszom, az iskolain kívül otthon, Zalában van egy party zenekarom, és a szóló, duó-, trió-fellépések mellett a Balázs Elemér Group férfiénekese vagyok. Ám mindezek mellett jelenleg a Budapest Voices tartogatja számomra a legtöbb izgalmat, programot, meglepetést, ehhez nem fér kétség.

Presztízs Magazin

Ez tehát az út eleje, mert a Budapest Voices számára a koncertek sora még csak most kezdődik, de máris számos rajongót tudhatnak maguk mellett, akik biztatják őket. Mi pedig arra biztassuk magunkat, hogy nyissuk ki a fülünket, a szívünket, és a budapesti hangok bízvást utat találnak maguknak, hozzánk.


A Crystal után
Lajtai Kati a Crystal együttesben szerzett több éves zenei múltját tudja most kamatoztatni, ott szólista volt a Kasza-fiúk között, de három év kimaradt az éneklésből.
– Az elmúlt három esztendőben sok mindent csináltál, tanultál, tanítottál. Eljött a pillanat, hogy újra kezdd az egészet?
Belevágtam olyan dolgokba, amelyek érdekelnek, de ezek nem az aktív zenélést jelentették. Persze végig nyitott szemmel és füllel jártam, hogy honnan és mikor jön egy olyan hívás, amire nem tudok, és nem is akarok nemet mondani. Warnusz Zsuzsa telefonált, és nagyon hamar meggyőzött. Nehéz dolog az egész, például a hangzásvilág. Tudnod kell, hogy nem egyedül vagy, de nem is mosódsz be mindig feltétlen a többiek közé. Külön hangszerként élsz a csapatban. Tizenkét szólam van, én szopránként a felső hangtartományban mozgok. Egyszóval szokatlan, de izgalmas, és ezért élvezzük annyira.


A szólamok megálmodója
„Ez olyan, mint amikor az ember elképzel egy zenekart, amiben van szóló-, basszusgitáros, fúvósszekció, vannak vokálok, hangszercsoportok. A hangok is ilyenek: a basszus meg a bariton mellett van két tenor szólam, négy alt és négy szoprán. A basszus és a baritonszólamok általában a basszusgitár, vagy nagybőgő szerepét töltik be, a felsők a hegedűk, trombiták, ritmusgitárok, a középső szólamok pedig a mélyvonók, hammondok. Nincsenek állandó szerepek, a hangszercsoportok mindig aszerint változnak, hogy épp milyen dalt éneklünk. (itt Lajtai Kati közbeszól: „…nekem az egyik dalban szitárként kell megpendülnöm. Nohát, akkor az egész társaság dől a röhögéstől…..piiing….)
A repertoár összeállításakor rengeteg dalt hallgattam meg. Sok szempontot figyelembe kellett venni. A jó prozódiájú és eleve izgalmas, érdekes dalok nagyobb eséllyel mentek át a rostán.”


A Budapest Voices tagjai
Gulyás Erika – alt, kórusvezető
Lajtai Kati – szoprán
Faith Ildi – szoprán
Borbás Erika – szoprán
Zelencsuk Gréta – szoprán
Éry Dóri – alt
Kiss Flóra – alt
Szőke Szandra – alt
Deák András – tenor
Paál Balázs – tenor
Szakonyi Milán – bariton
Labant Árpád Bence – basszus
Pusztai Csaba – ütőhangszerek

Átlag: 5