Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Ez a Város - Ősbemutató Debrecenben

forrás:MTI | 2013.01.12. |
Ez a Város - Ősbemutató Debrecenben
Csaknem kilencven zenész és énekes mutatja be szombat este a helyi Kölcsey Központban azt a dalt, amely a 150 éves debreceni zeneoktatásnak állít emléket - tájékoztatta Jantyik Zsolt, a PG Csoport frontembere, a dal szerzője az ősbemutató előtt az MTI-t.

Debrecen önkormányzata a Kölcsey ösztöndíj-pályázat keretében támogatta a mű megszületését, amelynek során "a 150 éves debreceni zeneoktatás értékeit sűrítettük egy dalba" - tette hozzá a zenész.
   
Az Ez a Város című, a szabadság üzenetét hordozó dalt egy farsangi koncert keretében mutatja be szombat este a debreceni Kodály Filharmonikus Zenekar, a Kodály Kórus, a debreceni Rocksuli, a PG Csoport, valamint a tavaly Debrecen hangjaivá választott fiatal énekesek.
   
Debrecenben egyébként az egész szombat délután a farsang jegyében telt: az I. Farsangnyitó Debreceni Dalidót három helyszínen, a Baltazár Dezső téren, a Kölcsey Központban és a Modem Modern és Kortárs Művészeti Galériában rendezték meg.
   
Az I. Farsangnyitó Debreceni Dalidó a cívisvárosnak azt a régi mulatságát eleveníti fel, amikor Vízkereszt utáni első hétvégén Dalidót rendezett. Ilyenkor a céhek mesterei, legényei együtt ünnepeltek a város polgáraival, jelmezes felvonulást és táncot tartottak.
   
Ennek szellemében változatos és színes programok sora fogadta a kicsiket és a nagyokat egyaránt január 12-én délután Debrecenben. A nap folyamán újra láthatóvá váltak azok a kincsek és értékek, amelyeket a cívisváros őriz több száz éve hagyományaiban. Simándi László kisbíró felügyeletével a Baltazár Dezső téren olyan régi, autentikus debreceni ételeket kóstolhattak meg, mint a kenyércipóban tálalt vetrece, vagy a debreceni páros
   
Nem mindennapi élmény volt a boszorkánypatkolás a Modem udvarán. A Dalidóba bekapcsolódott a 475 éves Debreceni Református Kollégium is: a Kölcsey Központ földszintjén tógás diákok gerundiumemelő-versenye várták az érdeklődőket. A gerundium az egykori kollégiumi diákok tűzoltó botja volt.
   
Hutkai László bőrműves, Asztalos Ferenc hangszerkészítő és Radics László mézeskalácsos a mesterségüket mutatták be az érdeklődőknek, a legkisebbeket pedig játszóház, népi játékok, illetve az Ákom-bákom Bábcsoport előadása várták szombaton Debrecenben.

Még nincs értékelve