Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Karácsonyi slágerek

Balogh Renáta | 2010.12.24. |
Karácsony, kultúra, zene
Karácsonyi slágerek
Nem csalás, nem ámítás, újra itt a karácsony. Ha netán egy másik bolygóról csöppentünk volna a Földre, akkor is egyértelmű lenne a rádióból és a tévéből zúduló karácsonyi számok hallatán, hogy milyen ünnep is közeleg.

 

A médiumok decembertől kezdődően embert nem kímélve sugározzák a karácsonyi dalokat. Ezzel sok esetben nem a meghitt várakozást érik el, hanem azt, hogy kezdünk becsavarodni attól, ha egy mondaton belül kétszer is meghalljuk a Christmas szót.
 
A karácsonyi dal írása az egyik legnagyobb biznisz, ha befut a szám, akkor azt a rádiók képesek, akár évtizedekig is játszani. A siker reményében rengeteg „mézes-mázos” szerzemény születik a téli hónapokban. Lássuk, milyen örök klasszikusok, agyonjátszott giccses zeneszámok és rockos karácsonyi nóták szolgálnak aláfestéséül a szeretet ünnepén!
 
Örök klasszikusok
 
Wham: Last Christmas

George Michael 1984-es szerzeménye az egyik legtöbbet játszott karácsonyi sláger az egész világon. A szám egyik érdekessége, hogy egymillió eladott koronggal a Wham karácsonyi dala hivatalosan is a legtöbb példányban elkelt kislemez lett, de ez nem volt elég ahhoz, hogy kiérdemelje az első helyet a karácsonyi kislemezlistán Nagy-Britanniában. A szám pikantériája, hogy a debütáláskor az emberek még abban a tudatban éltek, hogy ez egy lánynak szóló kedves szerelmes szám. Persze később kiderült, hogy George ’83-ban nem egy nőnek adta oda a szívét…
 
Presztízs Magazin
Chris Rea: Driving Home for Christmas

Ez az 1988-as sláger annak az estének az emlékére született, amikor karácsonykor Chris Rea és felesége autóval tartott hazafelé. Az énekes fejében ezer boldog emlék kavargott az elmúlt időkről, és alig várta, hogy újra láthassa szeretett családját, örömét csak néhány piros lámpa árnyékolta be.
 
James Lord Pierpont: Jingle Bells
 
Az egyik legközkedveltebb téli dal a Jingle Bells, rengeteg előadó feldolgozta már, de azt kevesen tudják, hogy James Lord Pierpont szerzeménye eredetileg „One Horse Open Sleigh” (Egylovas szán) címmel jelent meg 1857-ben. Ráadásul ezt a dalt nem is karácsonyra írta a szerző, hanem hálaadásra vagy egy szánversenyre.
 
Brenda Lee - Rockin Around the Christmas Tree
 
A karácsonyi partik elmaradhatatlan rockabilly stílusú nótáját 1958 júliusában énekelte lemezre Brenda Lee. A Rockin' Around the Christmas Tree című dalt Hang Garland gitárkísérete tette emlékezetessé. Novemberben piacra dobott lemezből csak 5000 példány kelt el, de végül nem sikerült olyan rosszul a biznisz, hiszen később több mint öt millió hanghordozó fogyott el belőle.
 
John Lennon: Happy Xmas (War Is Over)
Presztízs Magazin
 
A békeharcos és imádott felesége, Yoko Ono ezzel a slágerrel akarta felhívni az emberek
 
figyelmét, hogy milyen szörnyűségek történnek a világban. Ha máskor nem is, legalább karácsonykor éljünk békében, és törődjünk embertársainkkal.
 
Paul McCartney - Wonderful Christmastime
 
Ha nem is ért el olyan kaliberű sikereket az 1979-es karácsonyi szerzemény, mint az egykori zenésztárs, John Lennon dala, akkor is örök favorit ünnepi dalt tett le az asztalra Paul McCartney. A Wonderful Christmastime az 1998-as animációs mesefilm, a Rudolf a piros orrú rénszarvas zenéjeként is ismertté vált.
 
The Sinatra Christmas Album
 
A korongon nem lehet egyetlen számot kiemelni, ebben a lemezben az a legjobb, hogy ha berakjuk a lejátszóba, Sinatra hangja mindig nyugtatólag hat az ünnepi rohanásban megfáradt lélekre. Minden erőlködés nélkül éri el, hogy meghitt hangulatba kerüljünk.
 
Rockos karácsony:
 
Twisted Sister - Come All Ye Faithful
 
A videoklipp egy konzervatív házaspár szentestéjére kalauzol, ahol a szerény férj zsarnok feleségének egy Twisted Sister lemezt ajándékoz, hogy felrázza kicsit az asszonyt. Eközben a zenekar már a nappaliba keveredett, és hangos heavy metal zenéjükkel elszabadítják a poklot.
 
AC/DC: Mistress for Christmas
 
A legrockosabb karácsonyi szám, hogy a metálosoknak is legyen mit hallgatniuk szenteste. Hiába a kőkemény kinézet, a talpig bőrszerkó, a rockerek mellkasában is érző szív dobog, pláne karácsonykor.
 
The Darkness: Christmas Time (Don’t Let The Bells End)
 
2003 legsikeresebb brit zenekara, a nemes szigetországi tradícióhoz igazodva egy karácsonyi kislemezdallal zárta az évet.
 
Bon Jovi: Please Come Home for Christmas
 
Bon Jovi, a romantikus rocksztár karácsonykor sem hazudtolta meg magát, és kiadta az egyik legnyálasabb rockszámot, ahol felváltva fogdossa a mikulássapkát és Cindy Crawfordot.
 
Bill Nighy: Christmas is all around
 
Az öregedő rocker Casanova az Igazából szerelem című filmben csalt mosolyt az arcunkra, amikor Billy Mack Wet wet wet 1994-es klasszikusát átírta karácsonyi slágernek, és ezzel elérte, hogy listavezető legyen a brit karácsonyi kislemezek listáján. A győzelmet a maga sajátos módján ünnepelte: meztelenül énekelte el a számot.
Karácsonyi lidércnyomás
 
Mariah Carry: All I want for Christmas
 
Presztízs Magazin
Ha egy felmérést végeznénk, valószínűleg az derülne ki, hogy ezt a számot szeretnék a legkevésbé hallani az emberek karácsonykor. Csak az a gond, hogy nem úszhatjuk meg, hogy ne fussunk bele az 1994-ben született All I want for Christmas is you című dalba, ugyanis az ünnep környékén roskadásig játsszák még a bevásárlóközpontokban is. Mariah Carry a szám videoklippjében szexi mikuláslány ruhában pózol, talán ennek köszönhető, hogy a dal 2006-ban az Egyesült Államok legtöbbször letöltött karácsonyi csengőhangja volt.
 
A következő szerzemények nem szorulnak különösebb magyarázatra, az első kettő az ultra giccses kategória, de a felsorolt magyar karácsonyi slágerekre is nehéz kedves jelzőt találni. Talán ez a sor mindent elárul: „Hé, miszter hóember, ne hógolyózz a szívemmel!”
Slade: Merry Christmas Everybody
Cliff Richard – Mistletoe and Wine
Zoltán Erika: Mr. Hóember
Josh és Jutta – Szép karácsony
Még nincs értékelve