Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Lovasi András: a Kiscsillag kevéssé drámai

Katona Zoltán | 2011.07.23. |
Lovasi András: a Kiscsillag kevéssé drámai
Zenész, szövegíró, kiadót vezet és fesztivált is szervez. Lovasi András a Kispál és a Borz tavalyi feloszlása után is megkerülhetetlen figurája a magyar pop-rock zenei színtérnek. Jövőre jön a második szólólemeze. Az “odamondós” vagy az elégikusabb Kispál-vonal erősödik-e a Kiscsillagban? – ezt még maguk sem tudják. Csigázzák a kíváncsiságunkat!

- Lassan egy év eltelt a Kispál és a Borz feloszlása után, azóta hogyan zajlik az életed? Tudom, hogy sok projektben szerepelsz, nemcsak a Kiscsillagban és a Budapest Bárban.

- Van még a Csík Zenekar, de már ritkán játszom velük, – mondjuk pont a héten fogok – már inkább csak a háttérmunkában veszek részt, az új lemezhez csináltunk egy-két dalt, illetve én írtam a szövegeket. Van a Budapest Bár, aztán Háy János színházi darabjához írok zenét Kaposváron, Szabó Attilával, a Csík Zenekar prímásával és Lecsóval közösen. A szövegeket meg egyedül.
Közben készül az új Kiscsillag-lemez és néha-néha vannak koncertek a Heidl Gyuri barátommal közös Lackfi János-féle versmegzenésítés-projektünkben. Meg egy másik is, ez ókeresztény latin himnuszok megzenésítése. De ezek ritkák, a legtöbbet a Kiscsillaggal lépek fel, utána a Budapest Bárral. Bár a következő tíz Budapest Bár-fellépésből azt hiszem kettőn leszek ott. Nehezen jön ez össze.
 
- Említetted, hogy készül a Kiscsillag új lemeze, tudomásom szerint ez ősszel jelenik meg. Erről egy dalt, a Sirályt lehet hallani koncertjeiteken és a rádiókban. Milyen lemez lesz ez az előző kettőhöz viszonyítva?
 
Presztízs Magazin
- Ezt igazából még nem lehet tudni, két vonal látszik kikristályosodni – a hagyományos, odamondós, kicsit vagányabb Kiscsillag-vonal és a kicsit elégikusabb, artisztikusabb, ami a Kispál és a Borz megszűnésével itt bukkant felszínre. Igazából nekünk is az a kérdés, hogy milyen legyen, melyik az a karakter, ami megerősödjön ebből. Jövőre szeretnék kiadni egy szólólemezt, lehet, hogy oda kellenének inkább ezek a Kispálosabb dalok, nem tudjuk. Meglátjuk.
 
- Lesz-e valami extra ebben a lemezben? Mostanában divat, hogy valami pluszt adnak a vásárlónak.
 
- Volt egy kezdő ötletünk, hogy ami megjelenik stúdióverzióban, ugyanazt eljátszuk stúdiókörülmények között, kamerák előtt, élőben. Szóval készítünk egy dvd-t és azt hozzácsapjuk. Mivel megjelent egy ilyen például a Foo Fighterstől is, tavasszal jött ki és le lehetett tölteni, meg lehetett nézni, ahogy egy az egyben eljátszák a lemezt élőben. Így nem biztos, de még lehet.
 
- Téged mennyire zavar az, ha letöltik a lemezeidet, zavar-e egyáltalán?
 
- Én mint kiadó azt mondom, ne töltsék, mint előadó pedig azt, hogy töltsék. Azt gondolom, hogy hosszú távon az, hogy a zene letölthető és valammenyit tudnának fizetni érte az emberek, az lenne az ideális. Nyilván nem annyit, mint a CD-ért, ez nem is cél, mert a CD-n csomó olyan embernek van haszna, akinek köze nincs a zenéhez. Ellenben Magyarországon – ezt mint kiadó mondom – még nem született meg az a jövedelemforrás, amelyik kipótolja azt a pénzt, amit ezer-kétezer-háromezer darab CD után keresünk. Abból még mindig ki lehet fizetni a stúdiót, a klipet, egy csomó minden mást: a hangfelvétellel kapcsolatos költségeket nem fedezi semmi más egyelőre. Hiába adod online, mert egyszerűen nem adunk el online annyit, hogy töredékét is kifutná ezeknek a költségeknek. Ha nem akarjuk végképp a demó felé taszítani magunkat, hogy otthoni, barkács-körülmények között készült felvételeket jelntessünk meg - már erre is volt példa a Kispál vagy a Kiscsillag történetében is – akkor sajnos az a pénz hiányozni fog, amit a CD-eladás jelent vagy jelentett, inkább múlt időben mondom.
 
-A negyedik Fishing on Orfű fesztivált szervezted idén, mit gondolsz, mi lesz ennek a fesztiválnak a jövője?
 
- Most értük el azt, hogy a két utolsó napon nagyjából telt ház volt. Vagy növekszünk vagy
Presztízs Magazin
javítjuk a minőséget és emeljük a jegyárakat, illetve a fellépők számát.  Én az utóbbi felé hajlok és mivel én vagyok az egyik meghatározó tulajdonos, valószínüleg ez így is lesz. Magyarországon kétféle fesztiváltípus jött létre: ahogy Kiss Tibi barátom mondta, az egyik az, amelyiken VAN bungee-jumping, a másik pedig az, amin NINCS bungee-jumping. Én egy olyan fesztivált szeretnék, ahol NINCS bungee-jumping. Pontosan azért, mert azt gondoljuk, hogy a mi fesztiválunk attól jó, hogy például a Quimby zenekar másképp játszik, mint a Volt Fesztiválon. A mi fesztiválunk attól jó, hogy mások hallgatják vagy valahogy másképp viselkednek akár ugyanazok az emberek. Vagy a hely szelleme teszi vagy a közös zenekari nevező. Hiszen mi csomó olyan zenekart, akik szerepelnek ezeken a nagy fesztiválokon, nem hívunk el: egyrészt mert nem tetszik nekünk, mint szervezőknek, másrészt azt gondoljuk, hogy ez a közönség, amit mi odavárunk, nem feltétlenül kíváncsi azokra a zenekarokra. Tehát mi karakteresen vagy személyes okokból hívjuk őket, vagy azért, mert szimpatikusak a zenekari törekvéseik. És az a szerencsénk, hogy nemcsak a közönség szereti a Fishing on Orfűt, hanem nagyon sok zenész azt mondja, hogy gyerekek, nekem ez az évben a legjobb fesztiválom, és nektek bármennyiért eljövök, én itt akarok játszani.
Átlag: 4