Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Maszkura és a Tücsökraj

Szepe | 2010.07.31. |
Maszkura és a Tücsökraj
Van még ma Magyarországon olyan zenekar, akik tudnak újat nyújtani az amúgy is igen színes magyar zenei világban. A Maszkura és a Tücsökraj kicsivel több, mint két esztendő alatt jutott el a füstös pince-kocsmák alkalmi színpadától a MAHASZ lemezeladási listájának negyedik helyéig. Mindezt úgy érték el, hogy nem állt mögöttük különösebb PR csapat, akik elhitették volna velünk, hogy ez a zene mennyire jó. Nem volt rá szükség. Ez a zene igenis jó. Egyszerre tud hatni hangzásával és szövegével az érzelmek szintjén, és anélkül, hogy észrevennénk gondolkodásra késztet, ami valjuk be őszintén elég nagy eredmény a mai világban.

Műfaját tekintve nem lehet igazán behatárolni, hogy milyen zenét is játszik a Tücsökraj. Kicsit popos, kicsit sanzonos és kicsit népzenés, de igazán egyik kategóriába sem sorolható be teljes nyugalommal. Olyan muzsika ez, amit hallottunk a rádióban és napokig fütyörésztük vagy dúdoltuk a dallamot, de fogalmunk sem volt, kik az előadói. Szövegéből frappáns sorok ragadtak meg bennünk, és akivel csak találkoztunk elmeséltük neki mi az, amit nem tudunk kiverni a fejünkből már napok óta.

Az első lemezük, ami a Szégyentelen címet viselte, a zenekarnak egyből elhozta a várt elismerést és népszerűséget, ugyanis eljutottak a Fonogram gálára, ahol Király Viktor és SP mellett jelölték őket “Az év felfedezettje” címre. Második lemezük nemrégiben jelent meg Kérlek így szeress címmel. Már az új korong címe is kitűnik az eddig megszokott friss zenekarok címválasztási szokásaiból. Szövegvilága hamisítatlanul maszkurás. Maszkurás, azaz olyan amit Bíró Szabolcstól alias Háborgató Maszkurától várni lehet.
 
A marosvásárhelyi fiatalember a Tücsökrajos időszak elött is foglalkozott zenével, egészen pontosan rappelt. Amint az egy évekkel ezelötti nyilatkozatából kiderül a neve már régről származik. A maszkura koboldot, manót vagy bolondozást jelent. A Háborgató vezetéknév pedig onnan ered, hogy mindenbe beleköt a szövegeivel, ami nem tetszik neki. Az is kiderül, hogy eleinte nem akart rappeléssel foglalkozni, hanem a környezete vette rá, mert mindenki úgy vélte, hogy van hozzá tehetsége. Ebben nem is tévedtek. A zene már kicsi korától közel áll hozzá, hiszen édesapja tanította harmonikázni. Abból a ritka, naiv fajtából való, aki még ha akarná sem tudná sarokba tenni a hangszerét, és, aki nem azért van a színpadon, mert minden áron föl akart oda mászni, hanem azért, mert nem tud lejönni onnan. Oda lett kitalálva. Olyan, aki egy bőrönd ruhával és egy harmonikával elindul Marosvásárhelyről Budapestre, és amikor a békási aluljáróban nótázva keresi meg a kenyérre és borra valót, akkor is tudja, hogy miért jött, és egy pillanatra sem keseredik el.
 
A különcködés, ami ötlözködésben nála cilindert jelent, és a kevésbé megszokott tangóhanrmonika ma is állandó kellékei a színpadon.
Az új album minden egyes dala tartalmaz valamilyen különlegességet, vagy meglepetést. Van közte olyan, ami szövegvilágában magasan szürreális de van olyan is ami őszintén egyszerű és egyszerűen őszinte. Az általánosan megszokott témák mellett, mint például a szerelem vagy esetleg az alkoholmámor, többször előkerül a magyarság gondolata is. Ez egyáltalán nem meglepő ha ismerjük a zenekar hátterét. Egy ilyen nóta a Sírva vígad a magyar című. Terítékre kerül témaként a cigányság, méghozzá olyan szeretetteljes könnyedséggel, amilyennel ritkán találkozunk manapság.
 
Egyáltalán nem szabad megfeledkezni a számok hallgatása közben arról, hogy az egyedi szövegvilágot igen komoly zenei alap támogatja. Persze ezt a fülbemászó dallamok nem is engedik. A zenekar ismét temérdek stílust vonultat fel a kőkemény funk-tól az R&B-n keresztül a latinon és a lounge swing-en át egészen a csárdásig. Virtuóz hangszeres szólók és tökéletesen egyedi élő zene az album első dalától az utolsóig. A hangzás és az igazi Tücsökraj élmény az élő koncerteken jön csak vissza. Ott szólnak igazán a dalok, olykor előforduló improvizációkkal mindig hall valami újat a közönség.
A lemezt meghallgatva, mindenki döntse el, hogy létezik-e „szürreális nóta”, vagy a„posztmodern sanzon”, de annyi biztos, hogy a kalapos harmonikás és zenekara megpróbáltak valami nagyon eredetit elciripelni és vitathatatlan, hogy ez sikerült is nekik, amivel egy tökéletesen egész és új dolgot tudtak teremteni mind Magyarországon mind a zene világában. Ha nem lennének, bizony mindenkinek hiányoznának.
 
Még nincs értékelve