Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Műemlékké nyilvánították a Beatles által elhíresült zebrát

Balogh Renáta | 2011.01.03. |
Műemlékké nyilvánították a Beatles által elhíresült zebrát
1970-ben a négy gombafej átkelt az Abbey Road stúdió előtt lévő zebrán, ezt egy fotón megörökítették, lemezborítóra rakták. A gyalogátkelő zarándokhellyé vált, amit a napokban műemlékké nyilvánítottak. Nem egy hétköznapi sztori…

A döntést az English Heritage, az angol kulturális örökséget kezelő szervezet kezdeményezte, azzal az indokkal, hogy 2010 februárjában az Abbey Road hangstúdió is védettséget kapott.

A londoni utcanévvel azonosult zebrából viszont a Beatlesnek köszönhetően lett világmárka. A zenekar itt rögzítette az 1969-ben megjelent utolsó előtti, Abbey Road című lemezét, amelynek borítóján a tagok libasorban vonulnak át a zebrán. A korong további érdekessége, hogy ez volt az utolsó eredeti felállásban készített album. Talán ezért is vált a kultikus gyalogátkelő a Beatles-rajongók elsőszámú zarándokhelyévé.
A brit kormány elfogadta a kezdeményezést, és a nemzeti kulturális örökség részévé nyilvánította, s műemléki védelem alá helyezte a londoni Abbey Road stúdió előtti zebrát. „Bár nem kastély, vagy katedrális, de része nemzeti örökségünknek” - jelentette ki John Penrose turisztikai és örökségvédelmi miniszter.
 
Még nincs értékelve