Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

„Szerelem nélküli cyber- világ”

Balogh Renáta | 2010.07.04. |
kultúra, neo, zene
„Szerelem nélküli cyber- világ”
Magyarország legnépszerűbb elektro-pop zenekara hosszú idő után új lemezzel jelentkezik. Ebből az apropóból Milkovics Mátyással beszélgettem, aki betekintést nyújtott a neo futurisztikus világába.

– Azt lehet tudni rólad, hogy zenefanatikus vagy, még egy Neoworld névre hallgató „birodalmat” is létrehoztál, ami az együttes stúdióját képezi. Honnan a nagyfokú rajongás az elektronikus zene és a hangszerek iránt?

- Gyerekkoromban zongorázni tanultam, ami nagy hatást gyakorolt rám. Már korán érdeklődést mutattam az elektronikus zenék és hangszerek iránt. Mára a stúdiómban rengeteg, különleges analóg és digitális szintetizátor, valamint stúdiótechnikai berendezés található, amiket a nemsokára megjelenő, sorrendben ötödik neo-albumon előszeretettel használtam is. Mivel a lemezeink felvételi, hangszerelési és keverési munkálatait én végzem, a technikai hátteremet folyamatosan fejlesztenem kell a stúdiómban, hiszen ebben a műfajban ez elengedhetetlen. Amióta az eszemet tudom, zenével, videoklip-készítéssel, stúdiózással foglalkozom, ezzel is szeretnék egész életemben. Még rengeteg jó zenét szeretnék írni, hangszerelni és sokat kísérletezni.
– Több mint tíz éve van jelen a neo a könnyűzenei színtéren. Az eltelt évek alatt milyen változások történtek a zenekarban? Mikor alakult ki a végleges csapat?
Presztízs Magazin
Ez egy nagyon hosszú történet, hiszen a neo tizenkét éve létezik. Kezdetben kétfős volt, és kizárólag computerekkel, samplerekkel, szintetizátorokkal és stúdiótechnikai eszközökkel zenéltünk, kísérleteztünk. Az évek során, a koncerteken több session-zenészt alkalmaztunk, majd 2003-ban a Kontrol filmzene kapcsán véglegesen kialakult a csapat Hodosi Enikő és Kőváry Péter csatlakozásával, valamint a koncerteken a dobok mögött Benedek Tamás tevékenykedik.
A Kontrol című film zenéjének megírása nagy sikereket hozott a zenekar életébe. Antal Nimród, a film rendezője így emlékszik vissza a közös munkára: „Amikor leültünk és előadtam nekik lemezeket mutogatva, hogy mire is gondoltam, megragadott a szakmai felkészültségük és egyszerűségük. Rögtön tudtam, hogy jó választás.” Neked milyen emlékeid vannak erről a meghatározó időszakról?
A filmzene megírása kitérő kalandnak indult az életünkben. Régi álmunk valósult meg, régóta szerettünk volna filmzenét írni. A Kontrol ráadásul olyan sztori, ami már a forgatókönyv olvasásakor megtetszett. Gyerekként sokat utaztam a budapesti metrón walkman-nal a fülemen, ami meghatározó alapot adott a filmzene megírásához. A felkérést 2000 körül kaptuk, de a valós munka csak 2003-ban indult el. A film teljesen underground movie-nak indult, senki nem gondolta, hogy ilyen sikeres lesz. Valóban jól tudtunk együtt dolgozni Nimróddal, és ezt a harmóniát tükrözte a film és a zene összhangja is. A Kontrol soundtrack album máig az egyik legkedveltebb neo-lemez.
Számos díjjal büszkélkedhettek, az év hazai dance-electro album kategóriában már Fonogram díjat is kaptatok. Mennyire számítanak ezek az
Presztízs Magazin
elismerések egy zenekar életében?
Mindenki örül annak, ha értékelik a munkáját, főleg, ha azt maga is értékesnek tartja. Az évek során rengeteg díjat kaptunk, de számomra nem ez jelenti a motivációt. A stúdiózást, klipkészítést, koncertezést, egyszóval az újat teremtő munkát szeretem az egészben.
Egy kiadóhoz sem tartoztok, hamarosan megjelenő lemezeteket pedig saját szerzői kiadásban hozzátok ki. Minek a hatására változtattatok?
Régen, ha valaki lemezt akart kiadni, szerződnie kellett egy hanglemezkiadóval, ami sok tekintetben előnyt jelentett, de voltak hátulütői is. A neo majdnem tíz évig volt major-kiadóknál, (EMI, Warner) de ez a korszak lezárult. Rengeteget változott a világ és egyszerűen korszerűtlenné vált a kiadói keret. Az elmúlt években mindent önállóan végeztünk, és a most megjelenő új albumunkat is szerzői kiadásban adjuk ki. Ez sokkal nagyobb szabadságot és döntéshatalmat nyújt, mint a régi kiadós verzió. A zene már teljesen más csatornákon (például interneten) jut el a közönséghez, mint évekkel ezelőtt, az új nemzedék megalkotta a saját kommunikációs csatornáit.
A nagylemez előhírnökeként nemrég kiadtátok a Serial Killer maxit. Miért pont ezt a számot választottátok első kislemezes dalnak?
 Egyértelmű döntés volt a zenekar részéről, hiszen a koncerteken jól le lehet szűrni, hogy egy szám mennyire találja meg a közönséget. A reakció nagyon pozitív volt, hihetetlen gyorsan közönség kedvenc lett belőle, emellett úgy éreztük, ez a dal tükrözi legjobban a mai neo-t. A maxin öt remix található, melyből négy az Ektiv Management csapatához tartozó, tehetséges, fiatal producerek munkája. Ráadásként felkerült a dal klipje és a Phoneix Lane című új számunk is.
A számhoz készült egy magyarországi viszonylatban meghökkentőnek számító klip, Twin Peak-es, darkos, szexuális elemekkel fűszerezett. Mit akartatok kifejezni ezzel a világgal?
Presztízs Magazin
A szöveg kellőképpen többértelmű ahhoz, hogy mindenki a saját gondolatai szerint értelmezze a számot. Megfogalmazódik benne a mai szerelem nélküli cyber-világ ridegsége is. A dal egy szexuális értelemben vett „sorozatgyilkos” lányról szól, aki vonzerejével szedi áldozatait. Ezt a figurát Enikő testesíti meg a klipben. Kontrasztos a látvány, hiszen a klip elején még az énekesnőnként látható, majd a vége fele átváltozik kegyetlen, szőke démonná, és meg akar ölni minket. Ehhez igazítottuk a klip hangulatát és helyszínét, így egy elhagyott, lefóliázott szerelőcsarnokra esett a választás.
Nagy várakozás övezi új albumotokat, hiszen előző nagylemezetek, a Maps For A Voyage sikeres és elismert korongnak bizonyult. Mi volt most a koncepció, milyen hatások tükröződnek a lemezen? Miben fog eltérni elődjétől?
Az album dalközpontú, de a „Maps For A Voyage”-hoz képest szikárabb és egységesebb stílusú, illetve hangszerelésű lesz. Hatások akarva-akaratlanul érnek minket, mindig van valami, ami megtetszik, és azt veszed észre, hogy ezek az impulzusok megmutatkoznak a számaidon is. Az új lemezen nem lesz hiány a neotól megszokott dallamos, táncos számokból, de lesznek meglepetések is, mint például egy hip-hop-rnb alapú szám, a You won’t beat me. De a Kontrol sötét hangulatát is igyekszünk egy kicsit visszacsempészni a Conflict című számunknál. Úgy érzem, maximalizmusunknak köszönhetően sikerült magunkból kihozni a legjobbat.
 
Diszkográfia:
- Ekletogram LP 1999
- Aiiaiiyo maxi 2000
- Lo-tech man, high- tech world LP 2002
- Kontrol EP 2003
- Maps For A Voyage LP 2006
- Serial Killer maxi 2010
Még nincs értékelve