Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

„Tiszta szívből, szeretetből…”

Herczeg Flóra és a Veszelka Kommandó

Szepesi Gábor | Apacs Stúdió/Benke Péter | 2010.06.20. |
„Tiszta szívből, szeretetből…”
Herczeg Flóra és a Veszelka Kommandó a világzene nyelvén dolgozza fel a Kárpát-medence népzenei kincsét a mai ember füléhez idomítva, ezzel is segítve a nagyérdeműt abban, hogy visszataláljon saját zenei gyökereihez. Repertoárjukban van hajnalig táncolós, és sírva vigadós nóta is. A zenekar 2009 februárjában alakult Egerben. A klasszikus rockzenei felállást más ütős hangszerekkel, mint például derbuka, djembe, üstdob, timbales, tőgardon, valamint hegedűvel, brácsával, furulyával, klarinéttal, dudával kiegészítő zenekar a világzene nyelvén fogalmazza meg mondandóját, hol rock, -pop, -reggae, vagy pedig ska formájában.

Ilyen az, amikor egy punk, egy rocker, egy metálarc, egy népzenész, egy klasszikus zenész, a kisokos, a kisherczeg és egy bolond összefognak.”

Herczeg Flóra, az együttes oszlopos tagja 1984-ben született Miskolcon, ám magát mégis egrinek mondja, hiszen a hevesi városban nőtt fel. Egész gyermekkorát a néptánc, a népzene és a népművészetek határozták meg, mellette pedig a klasszikus zenei műveltséget is igyekezett magába szívni. Hét évig zongorázni, öt évig pedig gitározni tanult. A népdalokkal tizenegy évesen került közelebbi
Presztízs Magazin 
kapcsolatba, és ez olyan jól sikerült, hogy hat évvel később egy országos versenyen első helyezést ért el, Sellyén. Ekkor úgy gondolta, többet nem versenyez, mert nem neki való ez a világ és a tanulmányaira kezdett koncentrálni. Rá kellett jönnie azonban, hogy aki egyszer szerelembe esik a magyar népdalokkal, az többé nem szabadul ebből a varázslatos világból. 2004-ben lehetősége nyílt kiadni egy saját lemezt „Zúgadoz ez erdő sok szép énekszótól” címmel, aminek a teljes bevételét tíz felvidéki és kárpátaljai iskoláknak adományozta. Magyar nyelvű könyvtáraik bővítésére irodalmi könyveket és a magyar történelemről és kultúráról szóló társasjátékokat ajándékozott az ott tanulóknak.
A Társulat című szerepválogató műsorba 2007-ben jelentkezett. Ennek során a 25. jubileumát ünneplő Szörényi-Bródy rockopera, az István, a király díszelőadására keresték a nyolc főszerepre alkalmas amatőr, vagy profi színészeket, énekeseket. A számtalan indulóból elnyerte Réka szerepét, ami nagy gyermekkori álmának beteljesülését jelentette. A szerep mellé lemezszerződés is járt, amit mindenképpen a saját zenekarával, a korábbi Narco Polóból alakult Veszelka Kommandóval valósított meg, és 2009-ben meg is jelent első albumuk. Herczeg Flórával Egerről, a zenéről és a terveiről beszélgettem.
 Hogyan tekintesz vissza a Társulatra, illetve annak eredményeire?
Herczeg Flóra: – Mindig nagyon pozitívan. Nem csak azért, mert az idő megszépítette az emlékeket. Tényleg nagyon meghatározó volt mind szemléletben, mind szakmailag és emberileg is ez az időszaka az életemnek. Most kicsit kevesebbet dolgozunk együtt, de a nyár megint hoz bőven előadásokat, és egyéb közös munkák is adódnak majd. Nagyon hiányzik a csapat, az együttes utazások, a bulik és összességében minden. A színház is, nagyon szeretnék még ilyen irányban fejlődni.
– Mit jelent neked Eger, mint város, és Eger, mint biztos háttér?
Presztízs Magazin 
Eger számomra az otthon, a szülőváros, bár igazából Miskolcon születtem. Nagyon sokat köszönhetek az ittenieknek. Még a mai napig is derülnek ki olyan dolgok, hogy ki és hogyan küldött körüzeneteket, hogy nézzenek és szavazzanak rám A Társulatban. Ez olyan megható tud lenni. Mindig nagyon jó érzéssel tölt el, hogy van egy ilyen város, ahol ennyire szeretnek. Én mindenhol büszkén mondom, hogy egri vagyok, és szeretem ezt a helyet, és olyan jó, hogy úgy érezhetem, ez viszont is működik.
– Tudom, hogy a zenekar és a fellépések mellett a kultúra más területén is igen aktív vagy. A Tüzes, boros estékről mesélj egy kicsit, kérlek, aminek te vagy a háziasszonya!
– Éppen a sorozat végén járunk. Egészen pontosan a beindításnak és az előkészületeknek a végén, ameddig én szerepet vállaltam. Közelebb akartuk hozni az egri fiatalokhoz az egri borászokat és boraikat, ugyanis itt nálunk van egy kis szakadék ebben az ügyben. Visszaemlékszem, amikor kamaszokként belevetettük magunkat az éjszakába, bizony nem feltétlenül törődtünk a minőségi borok kategóriájával, ami persze nagyrészt anyagi természetű döntés volt a részünkről. A másnapokkal kapcsolatban így hát nem sok jó emlékünk volt, és lassan beleivódott az egriek fejébe, hogy bort szórakozóhelyen nem iszunk. Nos, ezt szerettük volna a Tűzpróba csapatával megváltoztatni. A szórakozóhelyen, ahol ezt a rendezvénysorozatot elindítottuk, minőségi egri borokat lehet kapni, ezeket pedig a zenés borkóstolókkal vezettük be. A meghívott vendégek mellett a háziasszony én voltam, zongorán pedig Gonda Laci barátom kísért. Így próbálunk egy kicsit változtatni a rossz szokásokon és közelebb hozni a kulturált szórakozás új formáját az egriekhez.
Presztízs Magazin 
Herczeg Flóra és a Veszelka Kommandó – mint a fentiekből is kiderült – a zenén kívül próbál a lehető legtöbb módon megnyilvánulni és szórakoztatni. Egy ilyen színes társaság ezt meg is tudja tenni. Dalaik szívből szólnak, mert minden dal vagy szövegében, vagy dallamában a magyar népzene tárházából való, s mindemellett saját szövegeik és verseik is beágyazódnak. A számok egyéni ötlet alapján születnek, de a végső formájukat a közös munka alatt nyerik el. Kétségtelen, hogy a végeredmény minden esetben egy dinamikus, tüzes koncert lesz.
Még nincs értékelve