Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Érem- és kvótaesélyek Las Vegasban

Remek formában indulnak birkózóink a felnőtt világbajnokságra

sajtóanyag | sajtófotó | 2015.08.25. |
birkózás
Érem- és kvótaesélyek Las Vegasban
Sajtótájékoztatót tartott hétfőn a Magyar Birkózó Szövetség a 2015. szeptember 7-12. között megrendezésre kerülő Las Vegas-i birkózó világbajnokság kapcsán. A tájékoztatón a szövetség elnökségének vezető tisztségviselői, szakágvezetők és maguk a sportolók osztották meg várakozásaikat a világversennyel kapcsolatban.
Németh Szilárd, az MBSZ elnöke a sajtótájékoztató „szakmai” része előtt személyesen is köszöntötte a hazai birkózósport két kiválóságát, akik augusztus 20-án magas állami kitüntetésben részesültek. Varga János olimpiai bajnok a Magyar Érdemrend Középkeresztjének Polgári Tagozatát kapta meg, míg a kétszeres Európa-bajnok Kiss Ferenc – aki nem tudott részt venni személyesen az eseményen - a Magyar Érdemrend Presztízs MagazinLovagkeresztjének Polgári Tagozatát vehette át az államfőtől a nemzeti ünnepen.
Az elnök ezután megköszönte az edzőknek és a sportolóknak a munkájukat, amely egyre jobb eredményeket hoz. Külön említette az utánpótlássportot, amely idén már eddig is kiemelkedő eredményeket hozott. Az U23-as, a junior és a kadet korosztályok idén eddig 21 érmet szereztek összesen. Ez annak fényében mutatja meg igazi értékét, hogy a korábbi legjobb év „mindössze” 14 érmet termett, és az idei kadet világbajnokság még hátravan.
A világbajnokság a kötöttfogásúak versenyével indul, amelyben hazánk mind a nyolc súlycsoportban képviselteti magát. Struhács György a fogásnem szövetségi kapitánya elmondta, hogy csapata maximálisan felkészült és legalább a tavalyi szereplés színvonalát hozniuk kell. A szakvezető 2 olimpiai kvóta megszerzését tekinti minimumnak, a hatot pedig a csúcsnak. Kvótaszerző helyre várja a világbajnokságon Lőrincz Tamást (66 kg), Bácsi Pétert (75 kg), Lőrincz Viktor (85 kg) és Kiss Balázst (98 kg). Szintén érmes helyezésre esélyes Korpási Bálint (71 kg), aki azonban nem olimpiai súlycsoportban indul.
A női szakág esélyeiről Komáromi Tibor, a szövetség szakmai alelnöke fejtette ki álláspontját Wöller Ákos betegség miatti távolmaradása okán. Az alelnök kiemelte a szakág két hazai húzónevét, Sastin Mariannát (58 kg) és Barka Emesét (60 kg). Mindkettejüktől győzelmet várnak, amely Sastinnak így természetesen Riói kvalifikációt is jelent. Mint emlékezetes, ők ketten eddig egymással versenyeztek az olimpiai 58 kilogrammban való szereplés jogáért, amelyet a 2013-as világbajnok Sastin Marianna nyert végül el. Ahogy a sportoló fogalmazott: „Pozitívan állok a világbajnoksághoz, jobb formában vagyok, mint 2013-ban voltam. Így akár csak egy közepes sorsolás esetén is meg tudom szerezni a kvótát.” A Sastin-Barka páros mellett a szakemberek Wilson Vanessat is kvótaszerző helyre várják.
A szabadfogásúaknál sokak meglepetésére Hatos Gábor nem került be a világbajnoki kontingensbe. Azonban mint azt Bacsa Péter, a szövetség ügyvezető alelnöke elmagyarázta, ez a saját érdekében történt. Hatos az elmúlt időszakban sérülésből lábadozott és a mostani szerepléshez rengeteg fogyásra lett volna szükség részéről, amely nem lett volna optimális számára. Ezért a szakvezetők úgy határoztak, hogy a versenyző a kvalifikációs sorozat későbbi versenyein kap lehetőséget az olimpiai kvótaszerzésre. 
A szabadfogású szakág vezetője, Gulyás István élő telefonkapcsolattal csatlakozott a sajtóeseményhez az ukrajnai edzőtáborból. Mint elmondta, a fizikai és technikai felkészülések során a nemzetközi edzőtáborban a csapat megtapasztalta, mennyi munka szükséges a világ élvonalába való bekerüléshez. Mint az edző leszögezte, fel tudják venni a ritmust a világ elitjével és a kvalifikációs sorozat végére minimum 2 kvótát vár, de négyet sem tart elképzelhetetlennek.
A sajtótájékoztató végén Németh Szilárd elnök sérülésmentes, sportszerű győzelmeket kívánt az indulóknak és emlékeztette őket, hogy csillogó érmeket várunk tőlük.
 
A Las Vegas-i birkózó világbajnokság magyar résztvevői:
 
Krasznai Máté (Kötöttfogás 59 kg)
 
Lőrincz Tamás (Kötöttfogás 66 kg)
 
Korpási Bálint (Kötöttfogás 71 kg)
 
Bácsi Péter (Kötöttfogás 75 kg)
 
Lőrincz Viktor (Kötöttfogás 85 kg)
 
Szabó László (Kötöttfogás 80 kg)
 
Kiss Balázs (Kötöttfogás 98 kg)
 
Lám Bálint (Kötöttfogás 130 kg)
 
 
 
Molnár József (Szabadfogás 57 kg)
 
Lukács Norbert (Szabadfogás 65 kg)
 
Gulyás Zsombor (Szabadfogás 70 kg)
 
Nagy Mihály (Szabadfogás 74 kg)
 
Veréb István (Szabadfogás 86 kg)
 
Szmik Attila (Szabadfogás 97 kg)
 
Ligeti Dániel (Szabadfogás 125 kg)
 
 
 
Dénes Mercédesz (Női 53 kg)
 
Sastin Marianna (Női 58 kg)
 
Barka Emese (Női 60 kg)
 
Sleisz Gabriella (Női 63 kg)
 
Wilson Vanessa (Női 69 kg)
 
Németh Zsanett (Női 75 kg)
 
 
 
Még nincs értékelve