Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Kerstner Róbert, a csendes óriás

Mohai Imre | archív | 2018.05.18. |
Kerstner Róbert, a csendes óriás
Kiváló sportember, remek edzőtárs, rajongásig szeretett tanító. Három küzdősportban nemzetközi összehasonlításban is a legjobbnak közé tartozik.
Huszonöt éve mögött majdnem 18 éves sportolói múlt áll. Az igazi sikereket egy szerencsés találkozás nyomán szövődött mester-tanítvány kapcsolat és mély barátság hozta meg számára. Ilyés Gyula, a hatdanos veresi mester klubjának legsikeresebb versenyzőjévé vált kitartó munkájával, példamutató sportemberi teljesítményével.
Amikor már sikereket értél el a judoban, hogyan jutott eszedbe másik küzdősportban, kempoban is tatamira lépni?
 
Presztízs MagazinAz edzőm, Gyula bácsi javasolta, hogy próbáljuk ki, mert a judo földharcomat megfelelőnek találta erre az ágra is. (A judoban állásból dobhatnak győztes pontokért, a kempoban fojtás, kéz-és lábfeszítés után lehet nyerni, ha az ellenfél lekopogja a küzdelmet). Eleinte furcsa volt, de hamar beletanultam és már az első évben OB-t nyertem. Ennek már négy éve.
 
És hogyan jött képbe a sumo?
 
Ebben is Gyuszi bácsi tette meg az első lépéseket és a szövetség elnöke szívesen látott a versenyeken. Speciális felkészülést kellett végeznem, amihez bejártam a keret edzéseire.
 
A sumot kevesen űzik nálunk. Nyilván nem egyszerűen csak lökdösődés ez a sport. Mi kell ahhoz, hogy eredményes sumo versenyző legyél?
 
Erő, állóképesség és robbanékonyság. Gyors reakcióidőre van szükség, hogy az akciót előbb indíthassam, vagy gyorsan válaszolni tudjak az ellenfél kezdeményezésére. Egy mérkőzés ugyanis pár másodperc alatt eldől.
 
Az edzéseken mennyire tudsz felkészülni a versenyek hangulatára? Edződ a fizikai felkészítés mellett pszichikailag is foglalkozik veled?
 
Nagyon sokat kapok az edzéseim során Gyuszi bácsitól, de a pszichikai felkészítésemben a felesége, Dorka néni az óriási segítség. Neki köszönhetem, hogy a lelki problémáimon túl tudtam lépni és most ezerrel pörgök. Gyuszi bácsi az évek alatt belém verte, hogy meccs közben csak egy hangot halljak meg, az övét és ez megy is nekem. Kívülállóként nagyon jól látja a küzdelmet és meghallom az észrevételeit, tanácsait.
 
Presztízs MagazinA kiadott feladatokkal szemben próbálsz-e alkudozni, kicsit spórolósra fogni az edzéseket?
 
Nem, ez eszembe sem jut. Eredmény nem születik befektetett munka nélkül, ez világos számomra.
 
Nagyon szelíd embernek látszol. Hogy tudod harcosra stimulálni magad?
 
A verseny egy különleges lelkiállapot. Már reggeltől kezdek ráhangolódni, szinte kizárom a külvilágot és csak arra koncentrálok. Megvan a rituálém a készülődésre, lépésről lépésre azt követem, mert bevált.
 
A tanítványaid rajonganak érted. Mi a trükköd, honnan van türelmed a kicsikhez?
 
Néha magam is elcsodálkozom ezen. A tanítást én választottam, nem volt kötelező csinálnom. Szívből szeretem őket ez az igazság, ők pedig fegyelmezettek és nagyon hálásak az elismerésért, a dicséretért. Legalább tíz növendékemmel járok rendszeresen versenyekre és egyáltalán nincs velük gondom.
 
Akik csak a versenyekről vagy az edzésekről ismernek, nehezen tudják elképzelni, hogy még színpadon is láthatunk téged egy amatőr társulat alkalmi tagjaként.
 
Presztízs MagazinNekem is különös volt a felkérés, de mivel barátokkal játszom együtt, nem volt nehéz döntés. Egy olasz komédiában vagyok egy tekintélyes családfő, aki rendet tesz a fejetlenségben.
Ritkán adódik olyan, hogy közösen edzünk. Robi csendben várja, hogy az edzőnktől megkapja a következő feladatot. Nem szól, csak lehajtott fejjel elmegy a sportszerért, megkeresi a helyét és belekezd. A mélyről felszakadó hangok érzékeltetik, hogy mekkora fizikai terhelést végez egy-egy edzés alkalmával. Páros gyakorlatok során partnereit kétségbe ejti, ha vele kell dolgozniuk, hiszen őt kötéllel áthúzni a tatami túlsó oldalára komoly fegyvertény. De nem tréfál, nem nehezíti meg sporttársai életét, hanem ahogy lehet, segít. 
Óriási szíve van. Örülni nagyon tud. És hálás. Addig nem ünnepel felszabadultan, míg edzőjét nem hívja egy-egy verseny eredményével. Ilyenkor még liheg, de nagyon akarja, hogy örömet szerezzen, hogy az érte felhangzó himnuszt sporttársai vele együtt hallhassák.
Az edzés végén kitolja a teremből a hatalmas traktorgumit, amit addig különböző súlyú kalapácsokkal püföltünk, majd kisvártatva seprűvel és lapáttal jön vissza és felsepri a tatamit. Sportember a szó legszorosabb értelmében.
 
 
Eredményei:
judo: ifjúsági világbajnokság VII. helyezés
felnőtt OB-n hétszeres bronzérmes,
kempo:  országos bajnok, 2015-ben Európa bajnok, világbajnoki aranyérmes (2018) és bronzérmes (2016),
sumo:    EB bronzérem (2017), országos bajnoki cím (2018), abszolút kategóriában bronzérem (2018),
sport jitsu:   világbajnoki aranyérem (2015), magyar bajnoki aranyérem (2015),
grapling: OB aranyérem (2015), EB bonzérem (2015),
baranta: 2012-ben OB aranyérem és ugyanebben az évben világkupa győzelem birkózásban.
 
 
Még nincs értékelve