Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Tedd ártalmatlanná a bandavezért!

Az alap egy küzdősport, a ráadás az ártalmatlanná tevés

Kendi Ágnes Hana | Profimédia-Red Dot | 2017.12.08. |
Tedd ártalmatlanná a bandavezért!
Önvédelmi mini-sorozatunkban arra vállalkoztunk, hogy megpróbálunk az Olvasó kezébe adni néhány szakember tudására és tapasztalataira építve egy átfogó képet arról, hogyan tudjuk hatékonyan megvédeni magunkat egy esetleges utcai támadás esetén. Először összehasonlítottuk a küzdősportok, harcművészetek és az önvédelmi rendszerek hatékonyságát egy esetleges utcai szituációban, aztán beszélgettünk egy pszichológussal és egy testőrkiképzővel, akiktől megtudtuk, hogy a mentális felkészülés kulcskérdés.
Aktuális írásunk néhány újabb hasznos tanácsot adva szeretné összegezni, hogy akkor végül is hogyan is kell viselkedni egy utcai támadás során. A kérdéseimet ezúttal Nagy Ferencnek tettem fel, hiszen az ő tapasztalatai rendkívül összetettek, és az előzőekben vizsgáltak közül több területről is származnak. Feri ugyanis amellett, hogy jelenleg nemzetközi ökölvívó bíró és Kung Fu-mester, még nyugállományú katona is. Aktív pályafutása során a 24-es zászlóalj közelharc oktatójaként sokat foglalkozott az önvédelem témakörével, ráadásul mind a küzdősportokban, mind az önvédelmi rendszerekben járatos.
Feritől először is azt kérdeztem meg, mit is csinál igazából a közelharc-oktató? A válasz nagyon katonásan hangzott nekem, a laikus kérdezőnek.
 
Hideg fegyverek és szükségeszközök
 
Presztízs Magazin– A katonai közelharc-oktatató valójában hideg fegyverrel végzett technikákat tanít, illetve test-test elleni küzdelmet bármilyen katonai eszközzel, vagy szükségeszközökkel – hangzik el az információ, amibe persze ismét belekérdezek: Jó! De mi az a szükségeszköz? – Bármi, amit a közeledben találsz, és alkalmas arra, hogy ártalmatlanná tedd az ellenfeled!
Én például sokat gyakoroltatok ütőfával. Ez egy nagyjából hüvelykujj szélességű és 15 cm hosszú fadarab amire, ha rámarkolunk, akkor amellett, hogy felerősíti az ízületeket, sokkal nagyobbat üt, még a csontokat is védi a töréstől. Nagyon hasznos és bármikor helyettesíthető az utcán, ha felkapunk egy hasonló méretű fadarabot, és azt szorítjuk az öklünkbe, amikor egy támadót akarunk hatástalanítani.
A cikksorozat első részében próbáltuk összehasonlítani a küzdősportok és az önvédelmi rendszerek hatékonyságát utcai szituációkban és ott arra jutottunk szakértőinkkel, hogy a küzdősportok kevésbé eredményesek egy utcai támadás során. A rovat célja igazából az, hogy kézzel fogható választ adjunk az Olvasó kezébe, hogy ha szeretné biztonságban tudni gyermekeit, vagy magát szeretné megvédeni szükség esetén, akkor mit tegyen: küzdő sportoljon, gyakoroljon valamilyen önvédelmi technikát, vagy egyszerűen vegyen egy gázspray-t?
Presztízs Magazin– Szerintem a küzdősport nagyon komoly alapot ad, akár egy utcai szituációban is arra, hogy megvédd magad. Én mindenképpen javasolnám a szülőknek, hogy ez legyen az első lépés, ha szeretnék biztonságban tudni a gyermekeiket. Úgy gondolom, hogy a szellemet a küzdősport jobban fejleszti, mint az önvédelmi rendszerek gyakorlása, ezért szerintem nagyon jó választás gyerekkorban. Később persze ki lehet egészíteni bármivel. A gázspray megoldást viszont nem tartom túl hatékonynak. Egyrészt azért, mert időigényes elővenni, másrészt, mert a legtöbben nem tudják, hogyan kell használni. Nem tudom, elmondják-e azokon a helyeken, ahol ilyesmit lehet bárkinek vásárolni, hogy például ne használja szembeszélben? Ha ezt nem tudja, akkor bizony magának többet árthat vele, mint a támadónak! Egyébként, ha úgy vesszük magunkhoz, hogy előbb megtanuljuk használni, akkor hatékony lehet, hiszen nem csak fújni lehet vele. A legtöbb gázspraynek van egy alumínium pereme, amire rámarkolva sokkal nagyobbat lehet ütni, mint puszta kézzel. Sőt! Ütés közben is lehet fújni, de ehhez azért gyakorlottnak kell lenni a használatában.
 
Kihalt, sötét utcák és zűrös helyek
 
Presztízs MagazinArról is beszéltünk korábban a téma kapcsán, hogy bizonyos helyeken vagy időpontokban már előre lehet tudni, hogy veszély várható. Például nem érdemes sötét, kihalt utcákon egyedül sétálni. De mégis előfordul, hogy egyszer csak belecseppenünk egy veszélyes helyzetbe. Szerinted hogyan lehet felkészülni arra, hogy itt bizony lehet, hogy meg fognak támadni?
– Az önvédelmi rendszerekben a szituációs gyakorlatok mind az ilyen helyzetekre készítenek fel. Ha például belépsz egy szórakozóhelyre, ahol lehetnek rossz szándékú vagy veszélyes emberek, akkor azonnal körülnézel, felméred, honnan jöhet támadás. Megnézed az embereket, ki milyen magas, milyen izmos, kit hogyan tudnál ártalmatlanná tenni? Ha a támadás nem ér váratlanul, máris sokkal jobb a helyzet.
Ha valakinek nincs küzdősport-múltja, csak egy ijesztő szituációba kerül, és utána úgy dönt, hogy önvédelmet fog tanulni, akkor mit gondolsz, mennyi idő alatt lehet felkészíteni arra, hogy ha megtámadják, ne essen pánikba és használni tudja a gyakorolt technikákat, vagy például elő tudja venni a gázspray-t és megfelelően használja?
– Ha egy olyan emberről beszélünk, akinek megmutatok egy alaptechnikát, mondjuk egy egyenes ütést, és körülbelül fél óra gyakorlás után már precízen végrehajtja, akkor a kérdésedre a válaszom nagyjából két-három év. Akkor tudja majd készségszinten használni a technikákat éles helyzetben. De az önvédelem legfontosabb része valójában nem az, hogy hány technikát tudsz, hanem hogy milyen gyorsan tudod váltogatni azokat. Ha például megpróbálod a támadó csuklóját kicsavarni, de túl erős, akkor nem erőlködsz tovább, hanem váltasz. Ehhez kell a gyakorlat.
Világos! Akkor végezetül kérlek, foglaljuk össze a konkrét teendőket egy váratlan támadás esetére!
 
Az erkölcsi normákat erre az időre felejtsük el!
 
Presztízs Magazin– A legelső dolog, ha lehetőség van az eltávolodásra, akkor meneküljünk el! Ha nincs, akkor viszont keressünk azonnal olyan pontokat, ahol határozottan nagy fájdalmat tudunk okozni, de törekedjünk arra, hogy ne okozzunk maradandó károsodást. Én azt javaslom, hogy elsőre csapjunk az ellenfél szemébe, mert az hirtelen nagy fájdalom, és az ütéstől azonnal megtelnek a könnycsatornák. Ilyenkor mindenki a szeméhez kap, és ha lehet, ebben a pillanatban el tudunk menekülni.
Itt álljunk meg egy szóra! Én nem hiszem, hogy képes lennék valakinek belenyúlni a szemébe, de szerintem sokan vannak így ezzel. Ki lehet ezeket a belénk égett erkölcsi normákat kapcsolni? Egyáltalán lehet egy ilyen technikát gyakorolni?
– Nem kell kinyomni a támadó szemét! Nem kell belenyúlni, csak határozottan, de laza ujjakkal belecsapni, amit könnyen lehet gyakorolni is. Az erkölcsi normákat pedig erre a néhány percre el kell felejteni! Szemre, torokra vagy a lágyéki részekre kell támadni, mert ez a leghatásosabb. Ha ez sem sikerül, akkor viszont tényleg mindent be kell vetni!
Ha többen támadnak, akkor általában nem teheted meg, hogy elmenekülsz. Ilyenkor célszerű gyorsan felmérni a helyzetet és azonnal támadni. Válasszuk ki a bandavezérnek látszót, és bármilyen eszközzel ugorjunk neki! És végezetül az egyik legfontosabb dolog: ha sikerül elmenekülni, vagy ártalmatlanná tenni a támadót, azonnal értesítsük a rendőrséget! A garázda elemektől mindig meg kell szabadulni, hiszen, ha minket megtámadtak, akkor ezt fogják tenni másokkal is!
Védjük meg magunkat és a környezetünket is! Mindegy, milyen módszert választunk erre, a fontos az, hogy gyakoroljunk céltudatosan!
 
Még nincs értékelve