Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Ötszáz kilométert futott két hét alatt a református lelkész

Szilvási-Kassai Eszter | archív | 2016.07.19. |
Ötszáz kilométert futott két hét alatt a református lelkész
Czapp József, Mikepércs református lelkésze nem mindennapi kihívásra vállalkozott, Pünkösdvasárnapig ugyanis félezer kilométert futott le mindössze tizenhat nap alatt. Az 500 kilométeres távot délelőtti és délutáni szakaszokban teljesítette, és többek között érintette Pannonhalmát, Egert, Budapestet, Szegedet és Debrecent is.
Jövőre lesz 500 éve, hogy Luther Márton németországi szerzetes Wittenberg városában kihirdette a reformációt, elindítva ezzel az evangélikusok – majd a reformátusok – elszakadását a római katolikus egyháztól. Ez volt az alapja annak, hogy Czapp József mikepércsi lelkész elhatározta, 500 kilométeres futással hívja fel a figyelmet arra, hogy élhetőbb, minőségi életet éljünk. A másik mozgatórugó pedig az adománygyűjtés volt, mégpedig egy kis erdélyi település, Nagygalambfa 13. századi református templomának felújítására.
A lelkész április 29-én indult Tiszaszalkáról, és május 15-én, pünkösdvasárnap ért vissza Mikepércsre. Útja során ezrek tartottak vele, futásához bárki bármekkora táv erejéig csatlakozhatott. Csodás találkozások is történtek ez alatt az 500 kilométer alatt. Együtt futott Bárdosi Sándor birkózóval, egy gerincsérült férfival és egy súlyos sérülésből felépült, harmincszor műtött fiatal nővel is, aki gyakorlatilag úgy teljesítette az önként vállalt többkilométeres távot a lelkésszel, hogy nemrégiben tanult meg újra járni.
Presztízs MagazinSok szép emlék, gyönyörű gondolat és megannyi áldás kísérte útján. Szarvason a város minden temploma előtt megálltak, és a közösség lelkésze áldást mondott. A rendőrség biztosította őket, akik pedig nem tudtak futni, azok hintón kísérték. Gyuláról egy katonakori emlékét idézte fel a lelkipásztor, amikor meghökkent barátja csomagolási módszerén, aki újságpapírba tekerte a csabai házikolbászt. Most Gyuláról Békéscsabára futva őt is elkísérte egy hamisítatlan, általa csak mesterműnek hívott kolbász. És hogy ennek a napnak mi volt a tanulsága? „A tartalom a lényeg, nem a csomagolás.”
„Merjük feszegetni a határainkat! – mondta el lapunknak Czapp József, aki hozzátette: 500 kilométeres futása 500 érv arra, hogy bármire képesek vagyunk. – Ha sikerül meghaladnom önmagamat, akkor másokat is arra tudok majd biztatni, hogy ők is tegyék ezt meg, hiszen csak így lesz komoly változás az életükben, csak így tudnak mássá, többé válni.” A lelkész azt is elárulta, természetesen voltak mélypontok a félezer kilométer lefutása közben, de ahogyan fogalmazott, ilyenkor mindig Isten jött segítségül.
Czapp Józsefet körülbelül ezren követik a legnagyobb közösségi oldalon, az 500 érv értünk nevű csoportban, ahová sorra érkeznek a javaslatok arra vonatkozóan, hogyan lehet értékesebb kapcsolatokat kialakítani a mindennapokban. A szeretetfutás pedig nem ér véget pünkösdkor, hiszen a lelkész valódi küldetését, vagyis az útmutatást a templom falain belül is folytatja.
 
Még nincs értékelve