Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Sportlétesítmény menedzserek – a jövő multifunkcionális sport-szakemberei

sajtóanyag | sajtófotó | 2018.07.27. |
Sportlétesítmény menedzserek – a jövő multifunkcionális sport-szakemberei
A sport stratégiai ágazattá vált Magyarországon. A nagyszámú új sportlétesítmény megnöveli az igényt a speciális szaktudásra. A különleges szakértelmet igénylő terület vezetőitől elvárás, hogy pénzügyi, gazdasági, sporttudományi, informatikai ismeretekkel rendelkezzenek, legyen tapasztalatuk esemény-menedzsmentben, ne vesszenek el a jogi útvesztőkben és ki tudják szolgálni a médiát. A Sportlétesítmény menedzser ugyanis több mint stadiongondnok. De hol vannak ezek a szakemberek? Ha vannak egyáltalán. Ennek jártunk utána.
A sportgazdaságban és sportiparban rejlő lehetőségek feltárása globális jelenséggé nőtte ki magát. Az életmódjavítást, életminőség fejlesztést segíti a régi, elavult sportlétesítmények rekonstrukciója, illetve újak építése is: Magyarországon egyre másra jelennek meg az új uszodák, sportcsarnokok, jégpályák és stadionok. A sport, legyen az versenysport, prevenció, rekreáció, szórakoztatás, jövedelemtermelő ágazat, magasan kvalifikált vezetőkre van szükség létesítmény-menedzsment szinten, hiszen az egyesületeknek, sport szervezeteknek az is célja, hogy alacsony ráfordítás mellett magas bevételt generáljanak. 
Presztízs MagazinAz új és megújuló multifunkcionális sportlétesítmények irányítása komplex tudást igényel. Ezt a hazai piaci rést ismerte fel a Zsigmond Király Egyetem és indította el idén februárban Sportlétesítmény menedzsment szakirányú szakmai továbbképzését, fuzionálva a Testnevelési Egyetemmel. A „mély víz- elméletre”, vagyis a gyakorlatra fókuszálva néhány hét elméleti óra után élőben tesztelhették tudásukat a hallgatók a tavaszi szemeszterben: labdarúgó mérkőzés előkészületeiben és az esemény megvalósításában kaptak szerepet a Groupama Arénában. Tekintettel a nagyszámú érdeklődőre, a szeptembertől induló újabb kurzusra való bejutás lehetősége már minden szakmacsoport számára nyitott. 
Ősztől további gyakorlati helyszíneket mutatnak be, a Duna Arénát, a Tüskecsarnokot, és az épülő Puskás Stadiont. Megkeresésünkre Dr. Szatmári Péter a ZSKE rektora elmondta, hogy a Nemzeti Sportközpontokkal kötött stratégiai megállapodás értelmében további budapesti és vidéki helyszínekre, sportlétesítményekbe is ellátogathatnak a leendő magyar sportlétesítmény menedzserek. Kulcskompetenciáik, mint például vezetéstudomány, pénzügyi ismeretek, kommunikáció, marketing, informatika, rendezvényszervezés birtokában nemcsak a Kárpát-medencében, hanem az Európai Unióban is speciálisnak számító végzettséggel pozícionálhatják magukat a munkaerő piacon. 
 
Presztízs MagazinA ZSKE képzéshez hasonló jártasságra tesznek szert Európában azok, akik Stadion és Sportlétesítmény menedzsment  (BA) szakirányon tanulnak például Wales-ben. A Sportkomplexumok fellegvárának számító Amerikai Egyesült Államokban, Ohio államban, az Ohio Egyetem Sport és Rekreáció Mesterképzés szakirányon tehetnek szert a hallgatók olyan tudásra, ami specifikusan Létesítmény menedzsment is. Érdekesség viszont, hogy a sportlétesítmények vezetése nem létesítmény menedzseri diplomához, hanem minimum 5 év sportiparban szerzett szakértelemhez, és a fent említett kompetenciákhoz kötött a tengeren túlon.
A sport meghatározó szereplővé nőtte ki magát a globális piacon. Sportgazdasági sikereinket, „versenyképességünket” sportolóink egyéni és csapatbeli teljesítménye, az innováció és a sportlétesítmények üzemeltetésének kooperációja adja. 
 
Még nincs értékelve