Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Eltávolítani a szén-dioxidot a levegőből!

Benkő Péter összeállítása | Pexels/Manu | 2020.09.30. |
Eltávolítani a szén-dioxidot a levegőből!
A meglévő erdők védelme, újak ültetése szép és jó, a tudósok viszont azt mondják, ne ringassuk magunkat illúziókba, hogy csak faültetéssel megelőzhető a klímaváltozás. Az év elején ugyanis egy kutatócsoport azt állította, egytrillió tő fa elültetésével eltávolíthatjuk a levegőben lévő szén-dioxid egynegyedét. Ezt a kijelentést széles körben bírálták, hangsúlyozva, hogy a fák minden bizonnyal segítenek a klímaváltozás lassításában, ám a folyamatot nem fordítják vissza.
Az alapvető probléma, hogy üvegházhatású gázokat bocsátunk ki – különösen szén-dioxidot –, melyek a Föld éghajlatát soha nem tapasztalt szintre melegítik. Emiatt olvadnak a nagy jégtömbök, emelve a tengerszintet, s ezért gyakoriak és egyre súlyosabbak a szélsőséges időjárási események, a hurrikánok vagy az aszályok. A megoldás: felhagyni az üvegházhatású gázok kibocsátásával, és kiaknázni a megújuló energiaforrásokat.
Az erdőirtási tevékenység az egyik legnagyobb széndioxidforrás, olyankor a fákban tárolódó szén nagy része kilép a levegőbe. 2017-ben az erdőirtás a globális 41 milliárd tonnás CO2-kibocsátásból négymilliárd tonnát eredményezett – azaz, ha abbahagyjuk a fák kivágását, 10 százalékkal csökken az éves CO2-kibocsátásunk. Ma viszont már nem elég a teljes kibocsátást leállítani, hisz túl későn kezdtük el a csökkentést. Irreális tehát azt a célt kitűzni, hogy a felmelegedést 1,5 vagy 2 °C-ra korlátozzuk.
Ha megtaláljuk a szén-dioxid levegőből történő aktív eltávolításának módjait, az lesz a hosszú távú megoldás.
Még nincs értékelve