Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Napelemek – új felületeken

Benkő Péter összeállítása | Platio Solar Plaver | 2020.11.11. |
napelemek
Napelemek – új felületeken
Egyre többen szeretnénk alacsonyabb villanyszámlát fizetni, a hazai háztartások nagy része ezért 2023-ra napelemessé válhat – jósolják. Míg korábban a technológia úri huncutságnak számított, a pályázatoknak köszönhetően ma egyre megfizethetőbb. Vajon örökre búcsút mondhatunk a villanyszámlának?
– Ez egyre elképzelhetőbb, hiszen az új építésű házakat is terveztethetjük megújuló energiaforrásokkal, melyeknek a legegyszerűbb módja a napelem, amihez uniós pályázatok révén jóval előnyösebb feltételekkel juthatunk hozzá – magyarázza Oláh Benjámin, egy napelemekkel foglalkozó cég műszaki igazgatója. – A megoldásokat már akár 10 százalék önrésszel is megcélozhatjuk, ekkor két év alatt térül meg a befektetetés: többé nem kell villanyszámlát fizetnünk. A lehetőség nemcsak magánemberek, de cégek részére is nyitott, ők 55 százalék önrész megfizetésével pályázhatnak. Így nem merész becslés, hogy két-három éven belül a háztartások nagy része napelemessé válhat.
Népszerű a nagypaneles telepítés, de egyre többször merül fel más igény, mert vagy a tetőszerkezet nem megfelelő, vagy műemlék jellegű az épület.
– Szerencsére már elérhető egy hazai fejlesztésű burkolatmegoldás, ami kiválhatja a panelek használatát, egy napelemes térkő, amivel a fenti problémák elkerülhetők. Ez vízszintes felületeken, akár teraszon, járólapként is elhelyezhető. Az újrahasznosított műanyagból, üvegből, hulladékból készülő elem környezetbarát, s akár 12 és fél négyzetméter elegendő egy teljes háztartás energiaellátásához.
Még nincs értékelve