Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Van környezetbarát alternatíva!

össze | Összeállította: B.P. | 2020.04.17. |
Van környezetbarát alternatíva!
Életünk szinte minden területének szerves részeivé váltak a műanyagok: az eldobható kávéscsésze, a nedves törlőkendőbe szövött rejtett szálak vagy a töméntelen mennyiségű csomagolóanyag. Abból a 6,3 milliárd tonna műanyagból, amelyet az 1950-es években, a tömeggyártás megkezdése óta dobtak el, mindössze 600 millió tonna (!) került újrahasznosításra, 4,9 milliárd tonnát hulladéklerakóba küldtek vagy egyszerűen a környezetben hagytak. Valószínű, hogy ezek még ma is ott rejtőznek.
Noha az utóbbi években közismertté vált a műanyag káros hatása, a környezetbarát alternatívák igazán csak most veszik fel a harcot a hagyományos műanyagokkal. Az egyszer használatos műanyag tilalmait bevezették a világ majd’ minden táján, vagy legalábbis törekednek rá – jövőre az Egyesült Királyságban, 2021-ig pedig Kanadában teszik ezt –, az új anyagok egyre fontosabb szerepet kapnak életünk számtalan területén.
A biológiailag lebontható műanyagok olyan anyagok, amelyek népszerű helyettesítővé válnak, mivel a fogyasztók zöld alternatívákat igényelnek, a termelőknek pedig muszáj lesz átállniuk azokra. Ezeket mikrobák bontják le, miközben biomassza, víz és szén-dioxid képződik (vagy oxigén hiányában CO2 helyett metán).
Egy részük komposztálható az élelmiszerekkel és más szerves hulladékokkal együtt. A komposztálás háztartási, de főként ipari méreteket jelent.
Még nincs értékelve