Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Vízre bocsátották az első, újrahasznosított műanyagból készült ladikot

Összeállította: Ben- | PET Kupa | 2020.11.27. |
Vízre bocsátották az első, újrahasznosított műanyagból készült ladikot
A Tiszából gyűjtött folyami műanyaghulladékból elkészült az első Tiszai Plasztik Ladik. Az újrahasznosított műanyagpallókat Szabó László mártélyi mester munkálta meg, megtartva az ősi formát és szerkezetet. Ugyanebben a Tisza-parti faluban avatták fel ünnepélyes keretek között az innovációs újdonságot.
A tiszai ladik autentikus, hazai, fából készült kishajó. Hagyományos, csapott formáját évszázadok alatt nyerte el, előnye, hogy a folyóvízen halkan és gyorsan mozog, nem billeg könnyen. Akár egy evezővel is hajtható, kormányozható. Építésekor vörös- vagy borovi fenyőt használnak.
A Tiszai Plasztik Ladik létrehozásánál fenyőfa helyett főleg polipropilénből és polietilénből készült deszkát használtak, mely jól megmunkálható, hasonlóan fűrészelhető, fúrható, gyalulható és csavarozható, mint a hagyományos. A ladik ötlete a PET Kupa révén született meg, az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásának köszönhetően. A PET Kupa mára több mint 70 tonna hulladéktól mentesítette a Tiszát, melynek több mint fele a különféle hasznosítási módoknak köszönhetően visszajutott a körforgásba. A stáb és az őket segítő szakmai partnerek szándéka, hogy az összegyűjtött hulladék jó példaként, a vízhez és a Tiszához köthető termékeken keresztül vigye üzenetét az értékteremtő hulladékgazdálkodásnak. A ladikkal a felvízi országoknak is jó példát kívánnak mutatni a hulladékgyűjtésre, -hasznosításra, remélve, hogy a közeljövőben megoldódik a tiszai hulladékprobléma: kiépül a szükséges infrastruktúra a Tisza-vízgyűjtő teljes területén, szó szerint helyén kezelve a lakossági és ipari hulladékokat.
Még nincs értékelve