Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Küzdősport, önvédelmi sport, önvédelmi rendszer

Hogyan védd meg magad az utcán?

Kendi Ágnes Hana | a szerző archívumából-Presztízs-archív-PROFIMEDIA-RED DOT | 2017.07.28. |
Küzdősport, önvédelmi sport, önvédelmi rendszer
ajon meg tudja-e védeni magát egy utcai verekedésben egy bokszoló, karateversenyző, vagy MMA- harcos, vagy felsül a sportjában tökéletesre fejlesztett technikával? Vajon van-e olyan önvédelmi eszköz vagy tudás, amit bármilyen vészhelyzetben előhúzhatunk és megvédhetjük magunkat? Tisztázzuk kicsit a dolgot! Küzdősport, önvédelmi sport, vagy önvédelmi rendszer?
Először Tóth Lászlótól kértem, hogy segítsen rendbe tenni az alapokat. Róla azt érdemes tudni, hogy a Krav Maga és a Defendo mestere. Na de mik is ezek?
A Defendo egy puszta kezes önvédelmi rendszer, nem sport, és nem harcművészet. A gyakorlók a reális önvédelemre helyezik a hangsúlyt, súlycsoportok, szabályok és tradíciók nélkül gyakorolnak, számtalan olyan tényezőt beépítve a gyakorlásba, mely jelen van a küzdelem folyamán, mint például a stresszkezelés vagy a csőlátás leküzdése. Az elsődleges cél itt a taktikai és mentális felkészítés.
Presztízs MagazinA Krav Maga egy olyan önvédelmi rendszer, amit az izraeli haderő (IDF) kötelékében minden katona megtanul. Jelenleg Izraelben a 18 éves fiúk 3 évre, a 18 éves lányok pedig 21 hónapra vonulnak be az IDF-hez, ahol a Krav Maga képezi a hivatalos közelharc-, önvédelmi- és taktikai rendszert.
Mind a két rendszer egyszerűen tanulható, hatásos. Ösztönös, alapvető reakciókra épül, nem a tradíciókat követi, hanem a felmerülő igényeket.
„Végül is mi az, amit oktatsz? Önvédelmi sport?” – kérdezem, és úgy érzem, ezzel azonnal rátapintottam egy lényeges területre. László már a szavakkal sincs igazán kibékülve, hiszen véleménye szerint az önvédelem során végig támadsz. „Ha védekezel, akkor már vesztettél!” – fogalmaz első interjúalanyom. És mint kiderült, amiről beszélgetünk, nem is sport.
„A sportban ring van, bíró van. Az önvédelem során, az utcán vagy és meg kell védened magad. Nincsenek szabályok. Természetesen sok olyan küzdősport létezik, ami alkalmas az önvédelemre, de van ezekkel egy kis probléma. A sportoló ugyanis nem stresszhelyzetre készül, hanem hogy megfelelő szabályok között legyőzze az ellenfelét. Ez egy teljesen más helyzet. Stresszhelyzetben a szervezetünk és az agyunk egészen másképp működik, bizonyos pulzusszám fölött más információkat fogad be az agy, és másra is figyelünk. Ez az oka annak, hogy a tökéletesen begyakorolt „tuti” technikát mégsem tudjuk elővenni, nem működik, amikor meg kell védenünk magunkat. Itt nem a technika győz, hanem, hogy mennyire készültünk fel arra az adott szituációra.”
 
A sportban használt módszereket elővenni öngyilkosság
 
Presztízs Magazin„Sok olyan technika van, mely sport keretek között nagyszerűen alkalmazható, de az utcán, önvédelmi szituációban öngyilkosság alkalmazni. Az általam tanított önvédelmi rendszereknek az az alapjuk, hogy igyekszünk az automatikus önvédelmi funkciókat használni, hiszen minél jobban hasonlít az a technika arra, amit automatikusan csinálnánk, annál könnyebb kivitelezni. Aki azt állítja, hogy megtanít egyet, amivel minden helyzetben megvédheted magad, hazudik. Az utcán nem a technika győz, hanem a felkészültség az adott szituációra. Hiába tanítom meg például egy fiatal lánynak, hogy nyomja ki a támadó szemét, az adott helyzetben fogalma sem lesz róla, hogy azt hogyan kellene csinálnia. Nem úgy szocializálódott, az ösztöneiben az van, hogy a másik embert nem bántja, és ez így természetes. Vagyis ez a technika megbukott, mert távol áll a természetes reakcióinktól.
A Krav Maga és a Defendo rendszerek egész más módszereket használnak, mint a küzdősportok vagy harcművészeti ágak. Ahhoz, hogy fel tudjak valakit készíteni egy támadásra, be kell gyakorolnunk azt a helyzetet. Vagyis beviszem a gyakorlót a stresszhelyzetbe, igyekszem megmutatni neki, hogy mi történik, amikor megtámadják. Ilyenkor a lehető legkevesebb technikával a lehető legtöbb helyzetet kell megoldani. Kellenek olyan stratégiák, amik biztosan működnek bármilyen körülmények között, mert a helyzet, amire készülünk, váratlan. A sportban tudom, mi fog történni, az utcán azonban nem, vagyis készülni sem lehet ugyanúgy rá. Az utcán ugyanis mindent szabad!”
 
Erdei Zsolt megszeppenne?
 
Presztízs MagazinMivel a küzdősportok világából érkeztem, úgy gondoltam erről azért megkérdezek más szakembereket is „a másik oldalról”. S. Kovács Ádám, az MTK karate szakosztályának igazgatója, nem mellesleg világjátékok-győztes karatéka. Ádám a közelmúltban - televíziós szakértőként – interjút készített az amerikai Bellator küzdősportgála és a márka nagykövetével, Royce Gracie-vel. A gála egy hatalmas és látványos show, a budapesti kick box és az MMA gálát a világ 140 országában közvetítették élőben. Az utazó „cirkusz” arca az 51 éves amerikai-brazil jiu-jitsu és MMA- harcos Royce, aki a brazil jiu-jitsu-t kitaláló Gracie család második generációjának tagja. A küzdősportok szerelmeseként természetesen követtem minden információt a harcosokról, és Ádám interjúit is nagy lelkesedéssel néztem. Az UFC Hall of Fame legenda – Royce azt mondta Ádámnak, hogy a jiu-jicu nem küzdősport. Nem kellene pontokért harcolni, ahogy ő soha nem is tette, ezért egy hivatalos versenyen sem indult el. Szerinte a jitsu arra való, hogy egy utcai harcban megvédd magad, abban viszont a leghatékonyabb.
 
Na de akkor ki tudja megvédeni magát, és ki nem?
 
Ádám egyszerűen csak visszakérdez a beszélgetés elején: „Szerinted egy ökölvívó, vagy akár egy birkózó nem tudja megvédeni magát az utcán? Gondolod, hogy Erdei Zsolt megszeppenve és lesokkolva állna egy támadás során?” Nem! – Hangzik a válaszom – Szerintem az első betaláló balegyenes pontot tenne a támadás végére. És nem Erdei állna megszeppenve!
Presztízs Magazin„A küzdősportok egyik alapvető tulajdonsága, hogy kimozdít a komfortzónádból – kezdi kifejteni álláspontját Ádám. – Szerintem ez egy edzésen nem valósul meg igazán, és ezt bárki alátámasztja, aki valaha állt már ringben, ketrecben, tatamin, vagy bármilyen téthelyzetben. Ez az utcán sincs másképp, mert ott derül ki, hogy meg tudod-e védeni magad, vagy sem. Viszont a küzdősportokat és a küzdősportolókat sem helyezném egy szintre. Szerintem például az ökölvívás, birkózás, MMA, vagy a jiu-jitcu biztosan alkalmas arra, hogy utcai szituációban is megálld a helyed, ugyanakkor a taekwondo, a light kontakt kick-box, vagy a most már olimpiai sport karate kevésbé, hiszen utóbbiak nem „full kontakt” sportágak. Ennek ellenére azt gondolom, hogy a legtöbb küzdősportoló megvédené magát az utcán is.
Az önvédelmi koncepciókkal, nekem az a bajom, hogy ott nincs lehetőség megmérettetni magukat, nem derül ki, hogy a gyakorlók milyen tudást szereztek, mert az edzésen sosem tudják meg, hogy ez tényleg működik-e? A küzdősportokban azért van verseny, hogy viszonylag kontrollált körülmények között kipróbáld magad. Ezért nem értettem egyet Royce Gracie-vel sem a beszélgetésünk során. Ő határozottan a versenyek ellen van, én meg biztosra veszem, hogy a több ezer brazil jitsu- gyakorlót a versenyzés és az állandó kihívás tartja a sportágban. Másrészről viszont nem állítanám, hogy meg tudod védeni magad egy utcai szituációban csak azért, mert ügyesen tudsz pár jitsu technikát. Azt gondolom, hogy ebből a szempontból a küzdősportok között talán az MMA a legsokoldalúbb, amivel feladásra tudod kényszeríteni az ellenfelet, vagy akár a támadót. Szerintem, aki napi 2-3 órában edz és küzdősport-technikákat gyakorol, az az utcán is bármikor elő tudja venni ezeket, de természetesen nem mindegy, kiről van szó.”
Ezen a ponton Ádám pontosan azt fogalmazta meg, amit én is gondolok: „A gyerekek esetében kifejezetten küzdősportot javasolnék, már csak azért is, mert kiváló nevelő eszköz. Viszont, ha valaki már idősebb, vagy biztosan nem akar versenyezni, és nem szeretne sportoló lenni, neki nagyon hasznosak lehetnek az önvédelmi technikák és rendszerek!”
 
Igen ám, de melyik önvédelmi rendszer, és melyik küzdősport? Ha Önt is érdekli, tartson velünk! Folytatjuk…
 
Még nincs értékelve