Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Egy csepp Törökország a Rózsadombon

Kiss Roland | ifj. Nagy György | 2021.03.22. |
Egy csepp Törökország a Rózsadombon
Két éve adták át Gül Baba felújított türbéjét és a hozzá kapcsolódó Gül Baba Kulturális Központot – azóta a különleges hangulatú műemlék és környezete Budapest meghatározó művészeti és idegenforgalmi helyszínévé vált.
A keleti nyitás meghirdetésével és a török-magyar diplomáciai kapcsolatok erősödésével párhuzamosan, 2014-ben született kormánydöntés arról, hogy megújul Gül Baba Türbéje. A török hódoltság idején, 1543 és 1548 között a néhány évvel korábban elhunyt, köztiszteletben álló bektasi dervis szerzetes, Gül Baba számára épült síremlék ugyan már több mint egy évszázada műemlék, ám a huszadik században átfogó felújítására nem került sor, csupán az állagromlás lassítására futotta. 
 
Presztízs MagazinA létesítmény kapcsán érdemes röviden bemutatni Gül Baba, azaz „a Rózsák Atyja” kilétét is. A Gül Baba név egy 1541-ben Budára érkezett bektasi dervist, vagyis egy oszmán katona-szerzetest takar. Amikor Gül Baba az oszmán-török csapatokkal az akkori Magyar Királyság területére érkezett, már köztiszteletben álló személyiség volt. A legenda szerint, amikor Budára érkezése után nem sokkal elhunyt, temetésén maga a szultán is részt vett, és néhány évre rá az akkor még erdőkkel, mezőkkel borított mai Rózsadombon egy oszmán sírhelyet, úgynevezett türbét építettek a tiszteletére. A türbe környékét rózsákkal ültették tele, innen ered tehát a Rózsadomb mai elnevezése.
 
A már említett 2014-es török-magyar közös kormányzati elhatározás eredményeképpen az egykori Oszmán Birodalom legészakibb történelmi emlékhelye és környezete 2018 őszére megújult és kibővült formába öltözött. Azóta a létesítményt a Külgazdasági és Külügyminisztérium megbízásából a Gül Baba Türbéje Örökségvédő Alapítvány üzemelteti és gondozza: a Gül Baba életét, a török hódoltságot és az oszmán-török kultúrát bemutató állandó kiállításon túl az alapítvány immár közel két éve folyamatosan szervez időszaki tárlatokat, képző- és zeneművészeti programokat és foglalkozásokat, illetve családoknak, gyermekeknek szóló rendezvényeket.
 
Presztízs MagazinSzeptember elején nyílt meg az Egy findzsányi történelem – A kávé útja Magyarországra című kiállítás, amely azt mutatja be, ahogyan az abesszíniai (etiópiai) eredetű serkentő ital megjelenik először az arab, majd az oszmán kultúrában, utóbbi közvetítésével pedig a 16. században hazánkban. Az írásos források alapján már 1578-ban működött egy török kávéház az akkor dzsámiként üzemelő mai Mátyás-templom melletti téren. A tárlat egyik éke a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum által kifejezetten a kiállításra való felkészülés során fellelt és restaurált 16-17. századból származó kisasztal – az ilyen „szehpák” a török kávé- és tearituálék elhagyhatatlan kellékei voltak. 
 
Presztízs MagazinAz alapítvány arra törekszik, hogy a török kultúrát a Rózsadombon elhelyezkedő kulturális komplexumon túl külső helyszíneken is bemutassa. Ősszel a Művészetek Völgyében például az ő támogatásukkal léphetett fel két török zenei csoportosulás is. A helyi programok szervezése mellett fontos eleme az alapítvány tevékenységének a török, illetve magyar történelmet, kapcsolódási pontokat bemutató kiadványok készítése és támogatása. E munkásságuknak köszönhető, hogy október 29-én, a török Köztársasági Ünnepen magyar nyelven is megjelent Ilber Ortaylı híres török történész legújabb könyve a modern Törökország megalapítójáról, Mustafa Kemal Atatürkről. Presztízs MagazinA Kis-Ázsia első világháborút követő történetét feldolgozó kötet a magyar olvasók számára is érdekes meglátásokat sorakoztat fel. Ezzel párhuzamosan még az idén várható Fekete István Tüskevár, Csí és Kele című könyveinek megjelenése török nyelven, szintén az alapítvány támogatásával.
 
A Gül Baba Türbéje Kulturális Központ folyamatosan várja a látogatókat nemcsak a tárlatok megtekintésére, hanem a sokszínű kulturális programokon való részvételre is. Ezeket az alapítvány honlapján, Facebook- és Instagram-oldalán lehet nyomon követni. A programok szinte kivétel nélkül ingyenesek, egy részük regisztrációhoz kötött. 
 
Presztízs MagazinA járványidőszak alatt, a kötelező zárvatartások idején online foglalkozások és programok keretében működött/működik tovább a kulturális központ. Mára kialakult egy olyan lelkes törzsközönség, akik még ilyen, nehezebb körülmények között is figyelemmel követik a programokat és részt vesznek azokon. Az alapítvány folyamatosan törekszik arra, hogy az általa kezelt kulturális értékeket ilyen körülmények között is hozzáférhetővé tegye, így többek között online elérhető videók, illetve hamarosan virtuális séta formájában is a nagyközönség elé tárják a kiállításokat. 
 
Presztízs MagazinAkik pedig még nem jártak Gül Baba Türbéjénél, az újranyitás után – a kiállítások mellett – a gondosan kezelt, tematikus függőkertet, a kivételes nyugalmat árasztó belső kertet, valamint a lenyűgöző panorámát kínáló kilátóteraszt és -bástyákat csodálhatják meg.
Még nincs értékelve