Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Házsongárd tanítása

„A tavasz jött a parttalan időben s megállt a Házsongárdi temetőben.” (Áprily Lajos)

Pápai Ferenc | archív | 2019.05.22. |
Házsongárd, vasút
Házsongárd tanítása
E klasszikus idézettel lépünk a házsongárdi temetőbe ahol a természet örök törvényei mellett a „jeltelen elmúlás dacos cáfolatai” is uralkodnak, „örök hiánynak maradni, örök jelenvalónak”. Házsongárd tanítása, öröksége, példát adó emlékezésekkel gazdagítja a látogatót. Időt kell hagyni az átszellemült látogatásra és befogadásra. Ne sajnáljuk önmagunktól! Mint vezérlő útikalauz, egyszerre tájékoztat és elgondolkodtat, egyszerre hat értelemre és érzelemre.
A kolozsvári Házsongárdi temető különböző felekezetű és nemzetiségű halandók közös temetőkertje. Több mint 400 éve nyugvóhelye Kolozsvár névtelen és neves polgárainak, elfelejtett és még ma is emlegetett egykori lakóinak. A századok során kiemelkedő életművet hátrahagyók síremlékei zarándokhelyei az emlékező utókornak.
„Egy lángot adok, ápold, add tovább…” – olvashatjuk Reményik Sándor sírján a hitvallását. Mi utazók, turisták, már megkaphattuk ezt a lángot, az Emberek a havason hőseitől, a csángó muzsikustól, az Ábelektől, a nagy „leltározóktól”, jeles „nyomott vérzett” példaképeinktől. Életem nagy ajándéka a sorstól, hogy első temetői sétámat Kányádi Sándornak köszönhetem. Arra is volt lehetőségem, hogy ezt a lángot továbbadjam, mint közvetítő, számtalan házsongárdi séta és előadás során.
 
Presztízs MagazinMost pedig egy új kiadással emlékezzünk két, az elmúlt évben elhunyt kiválóságra. Kallós Zoli-bácsi örökérvényű igazsága: „Addig leszünk magyarok, amíg magyarul énekelünk és magyarul táncolunk, mert ez a kultúra tartott meg minket.” Kányádi Sándor költő, jó néhány verse idézi a temető lakóit. Mindkettőjük emlékére készül a következő kiadásunk. Sándor bácsi Nagygalambfalván szülőfalujába van eltemetve. Ők lélekben itt vannak közöttünk!
„A természetben és a történelemben látszólag az elmúlás uralkodik: pusztulnak a fejfák, a sírkövek, idővel elporladnak az emberi csontok is. Csak az élet különböző területein végzett alkotómunka és annak emlékezete örök.” (Lászlóffy Aladár) 
Még nincs értékelve