Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Jégtúrák, sípályák, befagyott holtágak

A téli Magyarország változatos programokat kínál

Szilvási-Kassai Eszter | archív | 2018.01.31. |
Jégtúrák, sípályák, befagyott holtágak
Nem kell sem az Alpokba, sem pedig a Magas-Tátrába mennünk ahhoz, hogy hódolhassunk valamely téli sport iránti szeretetünknek. Belföldön is számos olyan lehetőséget találunk, amelyek rendkívül szórakoztatóak lehetnek kicsiknek és nagyoknak egyaránt. Új, Bakancslista című rovatunkban most ezeket gyűjtöttük egy csokorba. Fedezzük fel együtt hazánkat!
Működő sípályák a Mátrában
 
Korábban számos sípálya üzemelt a Mátrában, volt Bagolyirtáson, Galyatetőn, Mátraszentimrén és Mátraszentlászlón, de ma már csak a Kékestetőn és Mátraszentistvánon csúszhatnak a sportág szerelmesei. Az ország legmagasabb pontja, a fővárostól 97 kilométerre található Kékestető autóval gyakorlatilag másfél óra alatt megközelíthető, hogy aztán Mátraháza kibővített parkolójánál letegyük autónkat és elinduljunk a csúcs felé.
Nem kell elkeserednünk akkor sem, ha nincsen kocsink. Busszal a Stadionoktól tudunk eljutni Gyöngyösre, ahonnan gyakran indulnak autóbuszok a környező településekre. Helyközi járat a 24-es úton visz Mátraházáig, onnan pedig síbuszokkal lehet Kékestetőre feljutni. Jó hír, hogyha síbérletet váltunk, nem kell külön fizetnünk érte. Ha vonattal mennénk, szintén Gyöngyösig tudunk eljutni a Budapestről Miskolc vagy Eger felé közlekedő vonalon a járatokkal, Vámosgyörki átszállással. Ezt követően az előbbihez hasonlóan érjük el célállomásunkat. Ha pedig megérkeztünk, semmi sem tarthat vissza bennünket attól, hogy felcsatoljuk a sílécet és elinduljunk lefelé a lejtőn.
 
Alpesi hangulat
 
Presztízs Magazin1014 méteren kezdődik Magyarország második leghosszabb lesiklópályája, amely a Kékestetőről indulva 1,8 km hosszan tart, majd a Mátraháza fölött fekvő Veronika-rétnél ér véget. Felső szakaszán hétszáz méteres tányéros felvonó és két tanulólift is üzemel. A pálya adottságai tökéletesen alkalmassá teszik kezdők és családok számára a siklást. Hóágyúk és pályafenntartó gépek gondoskodnak az egyenletes és tartós hó minőségéről, ráadásul a kivilágított pályán hosszabban élvezhetjük a sportág szépségeit.
A teljesen kezdők számára lehetőség nyílik a Dózsa-Nordica Síházban beiratkozni egy tanfolyamra, sőt felszerelést is lehet bérelni, így egy egynapos síelés miatt nincs szükség arra, hogy súlyos tízezrekért szerezzük be professzionális eszközeinket. Sí- és snowboard-oktatók várják mind az egyéni, mind pedig a kiscsoportos oktatásra jelentkezőket, de lehetőség nyílik komplett iskolák, baráti társaságok tanítására is. Ha pedig megfáradnánk, vár minket az alpesi hangulatú napozóteraszos körbár, ahol kedvünkre fogyaszthatunk teát, forralt bort és némi harapnivalót is. Ha tartalmasabb ebédre vágynánk, keressük fel a Kékestető valamelyik éttermét, ahol a magyar hüttékbe illő menüt is ehetünk, szigorúan gőzölgő húslevessel indítva.
 
Ahol éjszaka is zajlik az élet
 
Presztízs MagazinA Kékestető közelében még egy sípálya működik, nevezetesen a Mátraszentistváni Sípark, mely a Sztepán-réti nagy parkolótól indulva a Rubonya-hegy északi–északnyugati oldalán halad lefelé a Hutahelyi-patak völgyébe. A hat sípályán összesen négy kilométeren csúszhatunk mesterséges hóval borítva egészen márciusig. A síközpont elsősorban a családi síelésre összpontosít, ezért a kék pályáktól kezdve a fekete lejtőkig többféle meredekségű terepet alakítottak ki, síóvodával és tanulólifttel.
Az éjszakai világítással felszerelt utak szomszédságában Szibériai fenyőből épített hegyikunyhók, teraszos rönkbüfé várja a megfáradt síelőket. A pályát  Budapest–Gyöngyös–Mátraháza–Galyatető–Mátraszentlászló–Mátraszentistván útvonalon, valamint Pásztó felől is meg lehet közelíteni, a parkoló jelenleg kétszáz autó befogadására képes.
 
Korcsolyázz a holtágakon!
 
Magyarország számos pontján találhatók olyan holtágak, amelyek a téli hidegben korcsolyapályává válhatnak. Fontos azonban kiemelnünk: csak akkor szabad jégre merészkednünk, ha annak vastagsága legalább tíz centiméter. Érdemes tehát folyamatosan tájékozódni, hiszen a jó móka kellő körültekintés hiányában akár tragédiába is fulladhat. A Tisza számos pontján találhatunk csúszkálásra alkalmas területet. Megfelelő időjárási körülmények mellett Mártélyon és a Tisza-tónál is hódolhatunk szenvedélyünknek.
Presztízs MagazinJanuár és február folyamán gyakran látogassunk el a www.tiszatoinfo.hu weboldalra, ugyanis abban a pillanatban, ahogyan megfelelő vastagságúvá válik a jég, megkezdődnek a Tisza-tavi jégtúrák. Az igazán különleges kirándulás során nagyjából tizenöt kilométert tehetünk meg a befagyott tavon vezetőkkel. Ha esetleg lecsúsznánk a viszonylag ritkán induló túracsoportokról, lehetőségünk nyílik a masszív jégen korcsolyázni vagy akár jégvitorlázni. Szintén kuriózumnak számít a lékhorgászat. Az úgynevezett kubikgödrök és a régi holtágak mély vizeiben érdemes próbálkozni, néhány kupica lélekerősítő mellett még az is lehet, hogy kapással térünk haza…
Ha már a Tisza-tónál járunk, mindenképpen látogassunk el Nagykörűbe, ahol az előbb említett lélekerősítő-készletünket tudjuk pótolni kellőképpen erős cseresznyepálinkákkal. Ha másfajta átmelegedésre vágyunk a kiadós szabadtéri programot követően, keressük fel Tiszaörs vagy Tiszacsege fürdőjét, vagy töltsünk el egy komplett wellness-hétvégét Tiszafüreden.
 
Teljesítménytúra a kihívások szerelmeseinek
 
Kanyarodjunk vissza a Mátrába! Nem szükséges ugyanis sí- vagy korcsolyatudás ahhoz, hogy téli programon vegyünk részt. Elegendő egy szánkó, vagy akár egyetlen túrabakancs a tökéletes kikapcsolódáshoz. Minden évben január utolsó szombatján rendezik meg ugyanis több távon teljesítménytúrájukat a Hanák Kolos Turistaegyesület tagjai. Idén január 27-én startolnak el a résztvevők, hogy mintegy 1599 méteres szintemelkedéssel, nagyjából tízórányi sétával tegyenek meg 40,5 kilométeres távot. A túra útvonala a Központi-Mátrában vezet, teljes egészében hangulatos, erdei utakon. A táv a rutinos teljesítménytúrázóknak elsőre viszonylag könnyen megugorhatónak tűnik, ám a nagy szintemelkedés és a terepviszonyok azért tartogatnak meglepetéseket számukra is. Cserébe a gerincúton tiszta időben lenyűgöző panorámában gyönyörködhetnek.
Presztízs MagazinÉrdemes kulaccsal, túrabakanccsal, térképpel, síbottal és zseblámpával készülni. Jó hír, hogy a szervezők külön autóbuszokat indítanak a túra reggelén Budapestről, de ha autóval mennénk, akkor is azt javasolják, hogy parkoljunk le Gyöngyösön, és innen menjünk tovább Mátrafüredre az egyik helyközi busszal.
Fontos, hogy nevezni csak a rajtnál lehet 6.45-től 8.00 óráig, de az előzetes, internetes regisztráció kötelező. A szervezők tájékoztatása szerint „regisztrálni január 1-jétől, a hatóságok által, távonként megszabott létszám eléréséig, de legkésőbb a túrát megelőző napon húsz óráig lehet”. A nevezési díjért a rendezők ismertetőfüzetet, távközben és a célban elemózsiát, forró teát, a szintidőn belül érkezőknek oklevelet és kitűzőt adnak.
A téli hideget tehát ne csak a lakásban történő kuckózással töltsük! Bátran menjünk ki a természetbe, hogy aztán maradandó élményekkel gazdagodjunk, s közben megismerhessük Magyarország szépséges tájait.
 
Még nincs értékelve