Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Magyarország, te csodás!

Fantasztikus úti célok határainkon belül

bogath | Profimédia-Red Dot | 2020.10.29. |
Magyarország, utazás
Magyarország, te csodás!
A koronavírus-járvány miatt sokkal kevesebben utaznak külföldre, mint a korábbi években, de nem is kell feltétlenül repülőre ülni vagy átlépni az országhatárokat azért, hogy nagyszerű helyeket fedezzünk fel magunknak. Bemutatunk nyolc olyan magyarországi helyszínt, ahol bárkinek joggal akadhat el a lélegzete a szépségtől!
A vízen lebegő falu
Az ember azt hinné, hogy egy skandináv tóparti községbe csöppent, pedig mindössze hat kilométerre Oroszlánytól úszik a vízen Bokod. Ez a kétezer lelkes, gyönyörű halászközség Komárom-Esztergomban kétségkívül Magyarország egyik rejtett gyöngyszeme. A közeli Vértesi Erőmű miatt a tó sohasem fagy be, így tökéletes a halászmesterségre. A partot szinte teljesen elfoglalják a különleges, cölöpökre épült horgászházikók, amelyekhez hosszú fapallókból álló stég vezet. Naplementekor különösen lélegzetelállító kép fogad minket, ami miatt sokan fedezték fel maguknak az utóbbi időben Bokodot. Éppen emiatt javasoljuk, hogy látogatásunkkor legyünk nagyon diszkrétek. Vegyük figyelembe, hogy a horgászok nyugalmat szeretnének, és a tulajdonosok privát szféráját mindenképp tartsuk tiszteletben.
 
Presztízs MagazinBoldogkő vára
Ha van tökéletes helyszíne egy leánykérésnek, akkor Boldogkő vára egyértelműen az esélyes helyszínek közé tartozik. Nem tudjuk, hogy létezik-e még olyan csodás kilátás hazánkban, mint ami a Zempléni-hegység nyugati szélén, a hatalmas kopár sziklagerincen magasodó Boldogkő várából tárul elénk. A hihetetlenül meredek, szinte függőleges falú sziklán álló festői erődítmény nemcsak a Zemplén, hanem egész Magyarország egyik legkülönlegesebb vára. A szabálytalan alaprajzú, belsőtornyos várat IV. Béla király idején, a tatárjárás után építtette a Tomaj nemzetség egyik tagja a kassai út és a Hernád völgyének védelmére, eredetileg egy lakótoronyból állt. A hagyomány szerint nevét egy Bodó nevű aszalómesterről kapta, aki IV. Bélát menekítette meg a tatárok elől. A turistacsalogató, völgy fölé emelkedő gyilokjáró eredetileg nem volt a vár része, a 2003-as felújítás során építették hozzá jó érzékkel.
 
Presztízs MagazinFertőrákosi Kőfejtő és Barlangszínház
Az egyiptomi sziklatemplomokra emlékeztető fertőrákosi püspöki kőfejtő a Fertő-tó vidékének egyik legnépszerűbb látványossága – az egykori mészkőbánya évről évre turisták tízezreit vonzza Fertőrákosra. A területen évmilliókkal ezelőtt a Pannon-tenger hullámzott. Mészvázú állatok, csigák, kagylók maradványaiból alakult ki az itt bányászott lajtamészkő, amelyet már a rómaiak is előszeretettel bányásztak, végül 1948-ban szűntették meg a kitermelést. Az évszázadokon át tartó bányaművelés után a felszín alatt gigantikus termek labirintusa maradt vissza. A Kőfejtő évtizedek óta kulturális események színhelye is egyben: a remek akusztikát kihasználva nyaranta koncertek, színházi és operaelőadások, valamint fesztiválok várják a turistákat. A közelben lévő Püspöki Kastélyt is érdemes megnézni.
 
Presztízs MagazinSzigetköz
Magyarország legnagyobb szigetét sokan csak a Duna ajándékának nevezik. Nem véletlenül, hiszen hazánk egyik legszebb tájegységéről van szó. A Duna és a Mosoni-Duna által körülölelt Szigetközt a folyók hordaléka építette fel. Évezredekkel ezelőtt ezen a területen beltenger vize hullámzott, majd a Duna később itt rakta le a hegyvidékről görgetett kavicsot, amely több száz méter vastag réteggé állt össze. A folyó Magyarországra érve ágakra szakadt és szigetek sokaságát hozta létre, így alakult ki ez az egyedülálló vízi birodalom a Kisalföld északi részén. Napjainkban láperdők, mocsárrétek, ligeterdők borítják, állat- és növényvilága páratlan. A nedves környezetben rengetegféle kétéltű, hal, lepke és madár talált otthonra. A vadregényes táj nemcsak a vízitúrázóknak, hanem a természet rajongóinak is kihagyhatatlan.
 
Presztízs MagazinEgerszalók sódombjai
Eger a borvidékéről híres, de a Szépasszonyvölgy mellett ma már az egerszalóki sódombok is a térség szimbólumává váltak. Egyrészt olyan látványt nyújtanak, hogy a képek láttán el sem hinnénk, hogy Magyarországon vagyunk, másrészt valóban ritka természeti kincsről van szó. Európában teljesen egyedülálló a jelenség, de világszinten is csak két helyen van hasonló: Törökország ázsiai részén, Pamukkaléban, illetve az amerikai Yellowstone Nemzeti Parkban. De mitől olyan különlegesek a fenyőerdővel körülölelt egerszalóki sódombok? A forró ásványi anyagokban gazdag termálvíz folyamatosan építi a csipkézett, fehér képződményeket. Tudományos háttere, hogy a forró víz több oldott sót képes magában tartani, mint a hideg, ezért amikor a nagy sótartalmú meleg víz a felszínre jutva kihűl, a só kicsapódik belőle.
 
Presztízs MagazinHegyestű
Igazi kétarcú a Hegyestű. A Zánkától nem messze magasodó hegy a Balaton felől szemlélve szelíd, tipikus szőlőhegynek tűnik, a túloldalról nézve viszont zord szikla, melyet kettévágott a hajdani kőbánya. A Balaton-felvidék egyik legszebb jelensége lett ebből a kettősségből. A hegy története nyolcmillió évvel ezelőttre nyúlik vissza, amikor egy vulkán lávakitörése után a bazalt sokszögletes formában szilárdult meg. A hegy bizarr belsejének látványát az 1930-ban megnyitott kőbányának köszönhetjük, amely évtizedek alatt egészen a tövéig lefejtette a hegyoldalt. Végül az erőteljes tiltakozások megtették hatásukat, és 1970-ben beszüntették a bazalt kitermelését a Hegyestűn. Azóta a két szintre oszló, ötven méter magas sziklafal gigantikus orgonasípjai mágnesként vonzzák a turistákat.
 
Presztízs MagazinMegyer-hegyi tengerszem
Akár 70 méter magas sziklafalak is magasodnak a víztükör fölé Sárospatak közelében, ahol a Megyer-hegyi tengerszem található. A látványosságot emberkéz formálta a középkor óta, de mára a hajdani malomkőbánya és a természet lenyűgözően harmonikus egységet alkot. A 303 méter magas Megyer-hegy vulkáni eredetű kőzete kiválóan alkalmas malomkőgyártásra, ezért már a 15. században is működő kőbánya volt a területen. A malomkövek fejtését és kidolgozását évszázadokon át kézi erővel végezték. A bányában felgyülemlett víz eltávolítására a vízlevezető mélyítését 1844-ben kezdték meg. A malomkőbánya fejtési gödrében alakult ki az a tó, melyet később Tengerszemnek neveztek el.
 
Presztízs MagazinNádasdy-kastély
Igazi mesevilágba csöppenhetünk Nádasdladányban. Magyarország egyetlen Tudor-stílusban épült, tornyos, csipkés, sokkéményes kastélya található itt, amelyet hatalmas angolpark vesz körül. Olyan, mintha a kosztümös filmekből jól ismert Angliába vagy Skóciába utaznánk, miközben csak a Nádasdy-kastélyig megyünk. Ráadásul romantikus története van a páratlan épületnek: Gróf Zichy Ilona mindössze 24 éves volt, amikor meghalt, de a kastélyt építtető férje, Nádasdy Ferenc minden szobát úgy rendeztetett be, mintha még mindig élne imádott felesége. Ha ezt a sztorit elmeséljük a kastély bebarangolása közben a párunknak, garantáltan megágyazunk a romantikus hangulatnak.
 
A cikk a Pannon Presztízs magazin 17/7-es számában jelent meg. 
Még nincs értékelve