Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

5 brutális történelmi tévhit, amit te is igaznak hittél

Római tűzvész, az első éjszaka joga, zsarnoki börtön és hasonló hiedelmek

sajtóanyag | sajtófotó | 2015.11.27. |
történelem
5 brutális történelmi tévhit, amit te is igaznak hittél
A valóságban megesett történelmi fordulatok gyakran teljesen eltérnek az iskolában tanultakkal, pedig az igaznak hitt legendák akár szólások, jelenségek formájában élhetnek tovább a köztudatban. A Spektrum Televízió Brutális Történelem c. műsorában számos ilyen titokra derülhet fény; összeállításunkban a műsor szakértő műsorvezetőjével, Kathy Zsolttal most öt olyan történelmi tévhitet gyűjtöttünk össze, melyekről talán nem is sejtettük az igazságot.
1. tévhit: A gyújtogató Nero
 
Nero római császárról az a hír terjedt el, hogy Kr. e. 64 nyarán ő gyújtotta fel Rómát. A tűzvész kétségtelenül óriási volt, Róma egyharmada teljesen leégett és közel 200 ezer ember vált hajléktalanná. Róma első riadalmában bűnbakot keresett, és ezt a császárban találta meg, ami kissé igazságtalan volt, mivel Nero rögtön a városba sietett és a rászorulóknak barakkokat állíttatott fel. Ennek ellenére mégsem tudta a gyanút elterelni magáról, sőt végül a keresztényeket kezdte okolni. A legenda olyan erősen rögzült, hogy CD-író programot is elneveztek Nero állítólagos tettétől ihletve.
 
2. tévhit: Az első éjszaka joga
 
A legenda szerint a földesurak vazallusuk vagy jobbágyuk frissen házasodott lányával tölthették az első éjszakát. A valóságban ilyen törvény sosem létezett, valójában az egyház sem tűrte volna. A legendának két forrása lehet: az egyik egy ősi esküvői szokás, ahol a vőlegény étellel-itallal engesztelte ki a falu legényeit, mert "elvett tőlük" egy leányt, akit ők is nőül vettek volna. A másik szerint a középkorban előfordult, hogy a lány családja fizetett földesurának, ha a lány egy másik uradalomba házasodott - ezzel próbálták kártalanítani a földesurat a kiesett munkaerő miatt.
 
Presztízs Magazin3. tévhit: Bastille, a pokol alsó bugyra
 
A történelemkönyvek szerint a francia forradalom első jelentős eseménye, hogy a feldühödött nép megostromolta a zsarnokság gyűlölt jelképét, a Bastille börtönt. A Bastille pedig egy kifejezetten kényelmes börtön volt, számos úri fogvatartottal, ahova csak királyi parancsra lehetett bekerülni, olyasmikért, amit nem kötöttek a köznép orrára.  A szabadon bocsájtottak igyekeztek eltúlozni szenvedésüket; többek között a filozófus-író Voltaire, aki olyan sok látogatót fogadott, hogy egy idő után korlátozni kellett a számukat, viszont utólag állította, hogy még papírt sem kapott, lepedőre kellett írnia egyik eposzát. A hírhedt De Sade márki is luxushotelként élvezte a börtönt: Burgundiából hozatott borait pincében hűtötték.
 
4. tévhit: Hitler, a szobafestő - egy herével
 
Hitlerről számos tévhit terjengett, ezek közül az egyik legnépszerűbb, hogy szobafestő volt. Ez onnan eredhet, hogy Hitler fiatalon akvarelleket festett, néhányat még értékesített is. Amikor ez napvilágot látott a 30-as években, a köztudat képtelen volt összeegyeztetni a róla kialakult sátáni képet a magasztos képzőművészettel, így a festőt szobafestő értelemben kezdték használni. A másik gyakran emlegetett legenda, hogy a náci diktátornak egy heréje lett volna, de ez csupán egy a szövetségesek által terjesztett gúnydalban jelent meg, amit többször elfütyültek a Híd a Kwai-folyón c. filmben – a szöveget túl illetlennek tartották.
 
5. tévhit: A Napóleon-komplexusos Napóleon 
 
Napóleon 5 láb 2 hüvelyk magas volt, ami átszámítva 157 cm-nek felel meg. Az átlagos férfi magasságnál ez valóban alacsonyabbnak tűnik… ha helyesek lennének az adatok, ugyanis az akkoriban használt francia mértékegységek nem egyeztek a ma használatos angolszász mértékegységekkel. Annak alapján 169 cm-re jön ki a számítás, ami nem volt az átlagostól feltűnően eltérő. Valószínű, hogy a fejfedő miatt terjedt el a tévhit, hiszen Napóleon öreg gárdistáitól csak 2-3 cm-rel volt alacsonyabb, mivel ő egyszerű, háromszögletű kalapot viselt, az őrök pedig magas, tollas kalapot.  Ezzel együtt a Napóleon-komplexus mint a kisebbségi komplexus egyik alfaja a mai napig a köztudatban él.
 
 
A Spektrum Televízió Brutális Történelem c. műsor november 28-án, 16 órától futó részében még több történelmi érdekességre derül fény, most épp a XX. századi hadászat kérdéseiben.
Még nincs értékelve