Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Dismaland - Valóság, illúzió és túlzások

sajtóanyag | sajtófotó | 2015.09.18. |
Dismaland
Dismaland - Valóság, illúzió és túlzások
A művészeti világban hatalmas érdeklődésre tett szert a világhírű streetart művész Banksy és barátai által szervezett Dismaland, ami egy anti-élményparkként lehetne leírni. Valójában mi volt az értelme ennek a kiállításnak?
Banksy személyének mivoltát homály fedi, de művészetét, mellyel ferde tükröt állít a társadalom elé, a világ minden részén ismerik – gondoljunk csak a szíves lufit eleresztő kislányra, vagy a virágcsokorral dobálódzó huligánra. A Dismaland megvalósításának tervét sokan csak egy jó poénnak gondolták mindaddig, amíg néhány hete valóban megnyitotta kapuit az angliai Weston-super-Mareben. 
Presztízs MagazinA Dismaland megtervezésében és felépítésében több mint 60 kortársművész vett részt, akik a világ minden tájáról érkeztek, és gazdagították a kiállítást egyedi művészetükkel. A kiállításnak a célját valójában senki sem tudja, de az biztos, hogy az ott látható alkotások hűen tükrözik eltorzult világunkat és elgondolkodtatják a látogatókat. 
A park a Disneyland mintájára készült, természetesen nem olyan fényűző-vattacukros stílusban, hanem inkább lelakott, elhagyatott, komor hangulatot kelt. A felborult hintóból kinyúló halott Hamupipőke, ami Diana hercegnő balesetét eleveníti fel talán a legsokkolóbb alkotás a parkban. Ezen kívül is láthatóak még érdekességek mint például az akváriumban tartott unikornis vagy a dodgemező éneklő kaszás. Szerencsére azért a hagyományos grafikai képek is megjeletnek a parkban természetesen a témához illően. 
A tárgyi alkotásokon kívül nagy hangsúlyt fektettek az ott dolgozó személyzet karaktereinek megformálására is. A bejáratnál szigorú rendőrök tiltják meg a mosolygást a park területén, bent a hostessek a legnagyobb flegmasággal és unottsággal végzik a feladatukat. Annak érdekében, hogy igazán maradandó élményt nyújtson Dismaland fel lehet ülni a visszafelé forgó óriáskerékre, pingpong labdával üllőt lehet ledobni, rövid filmeket vetítenek a szabadtéri moziban és várhatjuk a soha el nem kezdődő bábelőadást is. 
Presztízs MagazinDismalandel Banksy valami nagyon egyedit álmodott meg. Ezt a fajta alkotást, sokan nem neveznék művészetnek, de ez mégis a kortárs művészet egyik maradandó műve lett, amitől hangos a világsajtó. Előadóművészként oda vagyok az ilyen különleges, extravagáns megoldásokért. Látszik, hogy minden egyes dolognak végig van gondolva és emiatt rengeteg munka van a parkban. Külön kedvencem, hogy a bűvészet is megjelent az egyik sátorban egy cilinderben ülő nyúl formájában, aki kettétörte a varázspálcát, miután elvarázsolta a tulajdonosát.” – fejtette ki véleményét a téma kapcsán Hajnóczy Soma kétszeres bűvészvilágbajnok. 
Dismaland szeptember végéig várja az érdeklődőket, akiknek célszerű előre megvenni online a jegyet, mert a helyszínen pillanatok alatt elkapkodják. 
 
Még nincs értékelve