Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

High5 – a siker ötösfogata

Cirkuszi világszám magyar fiatalokkal, akik a müncheni Circus Krone színpadán mutathatják meg tehetségüket

B. Molnár László | Molnár Ádám | 2018.04.12. |
cirkusz, High5
High5 – a siker ötösfogata
Lassan újabb világsztárok születéséről számolhatunk be, ugyanis a magyar cirkuszélet legnagyobb reménységei, a High5 immár a szakma legnagyobb fesztiváljain is letették névjegyüket. 2016-ban a wiesbadeni XXV. Európai Ifjúsági Cirkusz Fesztiválon nemcsak aranyérmet szereztek, hanem a közönségdíjat is elhozták, míg a nemrég véget ért Budapesti Cirkuszfesztiválon a Feltörekvők kategóriában lettek a legjobbak. Lapunk az öt fiatal sikereinek nyomába szegődött.
Öt fiatal pattog a gumiasztalon, repül és szaltózik a levegőben, a lehető legprecízebben hajtják végre egymás után többször a feladatukat. Ők valamennyien a Baross Imre Artistaképző Intézet növendékei, akik éppen a napi edzésadagjukat teljesítik mestereik segítségével. Csak ámul e sorok írója, micsoda könnyedséggel végzik el trükkjeiket, és egy pillanatig sem csodálkozik azon, hogy sokan őket tartják a magyar cirkuszélet következő világsztárjainak.
Történetük elején anno két és fél évig a lehető legnagyobb titokban dolgoztak felkészítő tanáraikkal, hogy közös, saját ötletekkel átszőtt gumiasztal-számukat tökéletesítsék. Aztán egyszer csak készen állt a Men in Black produkció, és a fiatalok High5 néven – Lukácsa Petra Dorka, Fülemen Tamás Attila (17), Terebesi Tamás Dominik, Kardos Levente és Bényei Marcell – szinte berobbantak a cirkuszi elitbe.
Presztízs Magazin– Valósággal eldugtuk őket a szakma elől, úgy készültünk a nagy áttörésre. Amellett, hogy délelőttönként a Baross Imre Artistaképző Intézetben edzettek, délután a Magyar Táncművészeti Főiskola Nádasi Ferenc Gimnázium tanulóiként kellett helytállniuk. Így utólag belegondolva csak annyit tudok mondani, fantasztikus érzés volt, amikor rögtön ilyen sikert arattak, és ez bizony elindíthatja őket a nemzetközi karrier felé – eleveníti fel az első közös éveket Kőműves Tibor, a csapat egyik edzője.
És ha hiszik, kedves Olvasók, ha nem, semmi túlzás vagy elfogódottság nincs a mester szavai mögött, ugyanis a 3–3 és fél éve létező csapat a számukra kitalált gumiasztal-számmal szépen lassan a határainkon túl is ismert, elismert cirkuszi művésszé válik. Pedig még csak pályájuk elején tartanak…
Az ötösfogat ugyanis 2016-ban elképesztő sikert aratott a wiesbadeni XXV. Európai Ifjúsági Cirkusz Fesztiválon, ahol nemcsak megnyerték a 18-25 évesek kategóriáját – úgy, hogy életkorban egyikük sem érte el akkor a kategória alsó határát –, hanem mintegy ráadásként a közönség díját is elhozták. Ezzel a kimagasló teljesítménnyel olyan elődök nyomába indultak el, mint a negyedszázada megrendezett fesztiválon már korábban is szereplő magyar díjazottak, Zsilák Viktória, a Rippel-fivérek vagy a Cap Crew duó. Abszolút nem rossz névsor, ráadásul a High5 az első, aki nyerni is tudott.
– Egyébként az eredeti társulat, amelyre ezt a gumiasztalszámot kitaláltuk, már egyáltalán nincs meg, ki lettek cserélve ezekre a fiatalokra. A csapat sikertörténete, mondhatni, egyáltalán nem szokványos, talán húsz-harminc évente alakul ki olyan csoportszám, amelynek tagjai huzamosabb ideig képesek együtt maradni. Ilyenre, ha jól emlékszem, talán a hetvenes években volt példa a Baross Imre Artistaképző Intézetben – jelenti ki Ott Olivér, a csapat másik trénere.
 
 
Presztízs MagazinRóluk írták-mondták
A wiesbadeni siker után rengeteg pozitív kritika és nyilatkozat jelent meg a csapatról.
„A High5 gumiasztalszáma, a Men in Black alapötletéből kiinduló gumiasztalszám vicces, látványos, a nézőközönség többsége számára közös ismeretanyagon alapul, ebből következően követhető, élvezetes.” (kulturpont.worldpress.com)
"Munkátokkal, személyiségetekkel, kitartásotokkal példát mutattok kortársaitoknak, immár nemcsak az Artistaképzőben, de országos léptekben is." (Fekete Péter miniszteri biztos, cirkuszigazgató)
„Nem hiába izgultunk! A High5 elhozta az aranyat és a közönségdíjat! Óriási volt a csoport, gratulálunk! Nagyon büszkék vagyunk rátok!” (a Baross Imre Artistaképző Intézet oktatói)
 
A High5 a wiesbadeni győzelme után Hollandiából, Németországból, Kínából, Amerikából, Olaszországból, Svájcból és Angliából kapott felkéréseket, ám hosszabb távra sehova sem tudtak elszerződni, hiszen valamennyien középiskolai tanulmányaikat végezték. – A wiesbadeni siker után, nincs rá jobb kifejezés, felfedezte őket a nemzetközi cirkuszvilág, és némi túlzással akkoriban naponta érkeztek a különböző szerződésajánlatok. A Men in Black a filmvászon után a porondon is befutott, és első lépésként szerződtette őket a Fővárosi Nagycirkusz, és a Dima karácsonya című előadás, illetve a Ludas Matyi darabban is szerepet kaptak, bemutathatták számukat a közönségnek – folytatja Ott Olivér.
Presztízs MagazinA fiatalok annak ellenére eddig nem sokat dolgoztak még cirkuszban, hogy többször is egy-egy hétre bemutathatták tudásukat több országban, nemrég újabb nagy sikert értek el, ezúttal a Budapesti Cirkuszfesztiválon, amely az egyik legpatinásabb vetélkedéssé emelkedett a szakmában. – A High5 ezúttal az úgynevezett Feltörekvők kategóriájában lett első, ami azért nagyon fontos, mert a fesztivál szervezői a feltörekvő fiatal művészek számára most adtak először díjat. Nem is emlékszem hirtelen arra, volt-e ilyen csoportszám, amely ilyen szépen startolt volna a karrierje kezdetén – árulja el Kőműves Tibor.
A mesterek egyöntetűen állították, hogy a cirkusz világában, ha valaki megcsinál egy számot, ami hírnevet hoz a számára, akkor abból akár a csoport történetének végéig megélhetnek az artisták. Ugyanis a világban megszámlálhatatlan cirkusz létezik, így az alapszámmal évekig utazgathatnak, hiszen mindig találnak olyan helyet, ahol vevők lesznek rájuk. Persze a számot folyamatosan változtatgatni kell, a trükkök minőségét emelni, ameddig csak lehet.
A mostani humoros, játékos elemeket tartalmazó Men in Black a csapat jelenlegi életkorához remekül passzol, ám 23-25 éves korukra már komolyabb háttértörténetre lesz szükség, igaz, az alap, a gumiasztalra és az álló ziccre kitalált szám megmarad. – Most azonban még a jelenre kell koncentrálni. Noha számtalanszor bemutatták, végigcsinálták már a számukat, de ahhoz, hogy százból százszor hibátlanul képesek legyenek mindezt megtenni, heti öt napon, legalább másfél-két órán keresztül kell gyakorolniuk. Sőt, fellépések esetén a gyakorlásokat hétvégére is ki kell tolni! Kintről sokszor akár életveszélyesnek tűnhetnek a bemutatott trükkök, éppen ezért a legkisebb mozdulatokat is nagyon sokszor végigveszik, automatizálják magukban – ecseteli Ott Olivér.
 
 
Presztízs MagazinA legnagyobb kihívás
A csapat történetének legnagyobb kihívását tavaly élte át, amikor Fülemen Tamás a Dima karácsonya című előadásban 1200 néző előtt belehibázott egy dupla szaltóba, aminek nyílt törés lett a vége. – A számban volt egy olyan rész, amikor a dupla szaltót négyszer ismételtem egymás után. A harmadikat követően rossz helyre, a gumiháló és a rugók csatlakozásához érkeztem, és ennek következtében a lábam lábszárközépnél tört el. Akkor hirtelen nem is éreztem fájdalmat, csak arra gondoltam, a nyolcperces számból még négy és fél hátra van, és én elrontottam a csapat munkáját – emlékezett vissza a balesetre Tamás.
A High5 – vélhetően – ezen a délutánon vált igazi csapattá, hiszen amíg a balesetet szenvedett társukkal a mentő a kórház felé száguldott, addig ők, ott a cirkusz jótékony homályában azonnal átalakították a számot, mert este volt még egy előadás aznap. – Egy-két óra alatt megcsinálták mindezt, és bármilyen hihetetlen, de hiba nélkül bemutatták. Akkor, és utána mindig Tomiért is dolgoztak – meséli Ott Olivér, aki hozzáteszi, ez a súlyos sérülés is hozzájárult ahhoz, hogy Tomi immár fogóként is szerepet kap a számban, hiszen a rehabilitáció alatt hihetetlenül megerősödött a felsőteste.
 
Presztízs MagazinMint minden csoportban, a High5-ban is kell, hogy legyen egy főnök, aki az ügyek intézését a vállára veszi. A mesterek elárulták, a csapatban ez még nem alakult ki, és az nem is működik, hogy ők kijelölik a szerintük megfelelő embert: – Most tanulgatják egyáltalán, miként kell az ügyeiket intézni, hogyan kell kivívni a lehető legjobb időpontot a próbarendbe, mire kell odafigyelniük egy szerződés megkötésénél, illetve a szállás kiválasztásánál, vagy éppen meddig lehet elmenni, amikor a fizetésükről van szó. Mivel az ügynökök kora lejárt, az önmenedzselés az egyik legfontosabb, amit meg kell tanulniuk. Azt sem tartjuk kizártnak, hogy a különböző feladatoknak külön gazdája legyen, például az foglalkozzon a közösségi oldalon a kommunikációval, aki legjobban ért a számítógéphez, vagy az tárgyaljon a többiek nevében, aki a legjobban beszél angolul. Münchenben most egy hónapot fogunk eltölteni, és abban bízunk, hogy ez már ott kezd majd kialakulni. Érdekes, hogy a csapat egyetlen lánytagja, Petra igencsak vezető típus, így a rend és az étkezés biztos, hogy rá hárul majd – avatott bele a részletekbe Ott Olivér.
Amíg a mesterekkel beszélgettünk, a fiatalok már sokadszorra csinálták végig a számukat, újra meg újra hibátlanul, maximálisan koncentrálva, mintha éppen a világ leghíresebb porondján lennének. És ami a lényeg, mindig volt egymáshoz egy-egy bíztató vagy éppen dicsérő szavuk. Ez lehet a High5 igazi ereje… Mert, hogy is mondták már a beszélgetés elején a mesterek? Ez egy nagyon erős közösség, jó barátok, akik a cirkusz világán túl is közös programokat szerveznek. Mint ahogy annak idején Dumas testőrei: Egy mindenkiért, mindenki egyért!
 
 
Presztízs MagazinMindenből kettő van
Amikor annak idején kitalálták a mesterekkel közösen a Men in Black számot, a Baross Imre Artistaképző Intézet azonnal meglátta a fantáziát a fiatalokban. Amikor összeállt a teljes szám, akkor az iskola megcsináltatta a kellékeket hozzá – a legjobb minőségi gumiasztalt, álló ziccet és egy hidat –, hogy meg is tudják valósítani az elképzeléseiket. Ha van rá mód, az előadásokon használt eszközökkel gyakorolnak, de ha azok éppen úton vannak egy fellépés helyszínére, akkor a másikkal tökéletesen megegyező tartalékkal. Az általuk használt gumiasztal darabja 2,5 millió forintos árban van, de a többi eszköz beszerzése, elkészítése is milliós tételt emésztett fel. Ám amint azt az eddigiekből láthatjuk, bizony ez a befektetés bőven megérte.
 
Még nincs értékelve