Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Képek és pixelek

sajtóanyag | sajtófotó | 2016.04.26. |
Fotóművészet
Képek és pixelek
Fotóművészet – Csaknem másfélszáz fotóművész több száz – az elmúlt tíz, tizenöt évben született – képe a falakon. A fotografikus művek öt nagy témakörben – Hely, ahol; Szemben; Testkép; Nézőpont; Varázslat – találták meg a helyüket. Ám ezek korántsem szorosan zárt tematikus egységek. A mai magyar fotóművészetre – és „azon túlra” – a műfajok, stílusok, megközelítések keveredése, viszonylagossága jellemző. A tárlat bejárásához, befogadásához nem pusztán segítséget adhat a csoportokba rendezés, hanem az elrendezésnek köszönhetően izgalmas „párbeszéd” is kialakult a kiállított művek, műcsoportok között.
Egy-egy művész neve több helyszínen, más-más tematikus egységben is feltűnhet. Jól mutatja ez, hogy a magyar fotóművészek egy részének érdeklődése és munkássága szerteágazó. Annak ellenére így van ez, hogy a legfontosabbnak látszó általános törekvés az elmélyült tudatosság elérésének vágya. Úgy tetszik, a neten burjánzó „rivális” képtömegektől csakis koncentrált, letisztult, egységes és nagyon tudatos alkotói módszerekkel lehet távolodni. Elemelkedni. Valamilyen pontosan körülírható és általában szó szerint is körülírt projektummal, tervvel. Gyakran képsorozattal. 
Presztízs MagazinA kiállított fotográfiák zömét digitálisan rögzítették és digitális nyomatokkal mutatják be alkotóik. Markáns törekvés ugyanakkor az analóg képrögzítés és -másolás használata, sőt a historikus technikák alkalmazása is. Méretben, formátumban, installációban óriási a változatosság a képek között. Ez részint adottság: többen korábbi kiállításra, tehát más alkalomra, meghatározott módon készült műveikkel szerepelnek itt, sokaknak viszont most, a Szalonra öltöttek testet a képeik. Másrészt éppen az alkotói szándékok sokfélesége miatt oly különfélék a bemutatott művek a maguk fizikai valójában. Ám ebben nincs semmi meglepő. A fotografikus kép, alaptermészete szerint, a folytonos változás és polarizálódás állapotában létezik, az első dagerrotípiáktól a világhálón megosztott, kézzel meg sem fogható pixelhalmazokig, vagyis a mai fényképekig. 
Szarka Klára
 
Presztízs Magazin– és azon túl
A modern művészet hatalmas fejezete foglalkozik a műfajhatárok átlépésével, az összművészeti és műfajközi alkotással, az új anyagok és technikák művészeti alkalmazásával, a kép kiterjesztésével. A jelen digitális képiség különösen kínálja a mediális konvergenciát és a váratlan, szokatlan elágazásokat. A Képek és pixelek kiállítás fotóművészeti termei mögött olyan terek nyílnak, amelyekben a téma a digitális váltás következményeinek mérlegelése, a mindennapi képhasználat, az álló és mozgókép, illetve kép és hang egymásba fordulása.
Bán András
Idő/utazók
Multimediális alkalmazások azokból az évtizedekből, amikor az ismeretek még nem a világhálón terjedtek, amikor nem az algoritmusok, hanem az emberi agy és kéz alkotott, amikor az idő az alkotó és a befogadó számára is években, hónapokban, napokban és nem percekben volt mérhető. Naplóvezetés fényképezőgéppel, tollal, kamerával, ceruzával az évezredes régészeti leletmentéstől a pár évtizeddel ezelőtti múlt rögzítéséig professzionális művészektől, tudósoktól és ismeretlen dokumentátoroktól.
Mayer Marianna
 
 
A Képek és pixelek | Fotóművészet – és azon túl | Nemzeti Szalon 2016 kiállítás kísérőprogramjai
2016. április - május
 
 
Presztízs MagazinEXKLUZÍV TÁRLATVEZETÉSEK
2016. május 7., szombat, 16 óra
Gelencsér Gábor filmtörténész, egyetemi oktató
 
2016. május 21., szombat, 16 óra
dr. Csorba László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója
Előtte: 15:30 óra, I-es terem
Interconnectedambitions – Az electro-industrial találkozása a kortárs tánccal
Bocsi Eszter és DjLiquid
A nézők követik a táncos mozgását, mely a zene ritmusára hol gyorsul, hol lassul. A dinamikus összehangolás, a szokatlan harmónia Bocsi Eszter és DjLiquid, a kortárs tánc és az electro-industrial összjátékából születik meg, képek segítségével.
 
 
Presztízs MagazinPIXELFOGÓK
2016. április 30., szombat, 18 óra, Előadóterem
„Néha nem akarsz mindent meglátni” (Don McCullin)
Tóth Kriszta, Bartis Attila és Kemény István felolvasása
A szerzőkkel Wirth Imre beszélget
 
2016. május 13., péntek, 17 óra, I-es terem
Balázs Zoltán, Éltes Barna és Ütő Gusztáv cselekményestje: Lokális vs. globális
 
2016. május 17., kedd, 18 óra, Előadóterem
Aniráma. Animációsok a kortárs magyar animációról. Pódiumbeszélgetés és vetítés.
Moderátor: M Tóth Éva
 
2016. május 19., csütörtök, 18 óra, I-es terem
…és azon túl. Tánc, film fotó. Pódiumbeszélgetés és vetítés.
Moderátor: Lőrinc Katalin
 
2016. május 24., kedd, 17 óra, Előadóterem
Hely, ahol. Pódiumbeszélgetés a Képek és pixelek kiállításról.
Moderátor: Szarka Klára
 
IRODALMI PROGRAMOK az MMA irodalmi tagozatának szervezésében
2016. április 28., csütörtök, 18 óra, Előadóterem
ÉLŐFOLYÓIRAT (II. évfolyam, 2. szám)
A békéscsabai BÁRKA folyóirat estje
Házigazda: Elek Tibor irodalomtörténész, kritikus, főszerkesztő
Közreműködik: Farkas Wellmann Éva költő, szerkesztő, Bartus Gyula Jászai Mari-díjas színművész, Körömvirág Együttes (Kocsis Csaba, ifj. Miczura Károly, Szászné Ökrös Beáta)
Íróvendégek: Orbán János Dénes, Zalán Tibor
 
2016. május 26., csütörtök, 18 óra, Előadóterem
Vathy Zsuzsa kisprózaestje és könyvbemutatója
 
A tárlatvezetések és az I-es terem rendezvényei napi belépőjeggyel, az Előadóterem 300 Ft-os belépővel látogatható
 
 
120 ÉV MŰCSARNOK
2016. május 4., szerda, 14–17 óráig, Előadóterem
Műhelybeszélgetések a Műcsarnokban: 120 éves a Műcsarnok
Május 4-én lesz 120 éve, hogy átadták a mai Műcsarnokot. Az évforduló napján meghívott előadóink az intézmény múltjáról és a szakma jövőjéről értekeznek, a társművészeteket és -intézményeket is érintve.
A részvétel ingyenes, regisztrációhoz kötött: mucsarnok [at] mucsarnok [dot] hu
 
 
FILMKLUB
2016. május 4., szerda, 18 óra
Ingmar Bergman: Szenvedély (En Passion, 100 perc, 1969)
Előadó: Györffy Mikós irodalmár, filmesztéta
Ingmar Bergman Szenvedély című filmje, amelyet 1969-ben mutattak be a Farkasok órájá-val és a Szégyen-nel együtt, a svéd rendező azon „szigetfilmjei” közé tartozik, amelyek a híres „Filmtrilógia” után úgyszólván második filmtrilógiát alkotnak. Zárt, körülhatárolt, szinte kísérleti környezetben, egy kis Balti-tengeri szigeten két kisiklott életű és átmenetileg egymásba kapaszkodó ember, egy férfi és egy nő, valamint egy jómódú, gyerektelen házaspár zaklatott érzelmi viszonyait ábrázolja. Kapcsolataikat görcsösen titkolt, elfojtott élethazugságok mérgezik, és miközben ezek feszült kamarajelenetekben fokozatosan felszínre kerülnek, hátterükben rejtélyes és értelmetlen kegyetlenkedés nyomai láthatók: háziállatokat öldös le valaki. A lelki és fizikai erőszak légkörében a hazugság és az önigazolás szenvedélye kis híján végzetes szerencsétlenséget okoz.
 
2016. május 11., szerda, 18 óra
Huszárik Zoltán: Szindbád (90 perc, 1971)
Előadó: Mátyás Péter filmesztéta
„Az élet a szép hazugságok láncolata. Nincs a szerelemnél meghatóbb érzemény, mert korunkban, amikor a nemes érzések, a vallásosság, a hűség, a tisztelet, a barátság, a hazaszeretet lassan kivesznek a világból, csak a szerelem az, ami képes visszavarázsolni régen letűnt idők illúzióját… A nők gyengédségére nagyobb szükség van, mint valaha, mert minden nő… rokonságban van a holttal, a túlvilággal, a babonával. Csak a nők javíthatják meg az állati sorba jutott férfiakat.” Krúdy Gyula – Huszárik Zoltán
2016. május 18., szerda, 18 óra
Wong Kar-wai: Csungking expressz (Chung Hing sam lam, 98 perc, 1994)
Előadó: Varró Attila filmkritikus
A hongkongi film örök fenegyerekének és renitens álmodozójának máig legkedveltebb filmje egyszerre megható szerelmi vallomás egy utolsó napjait élő városhoz, a legnépszerűbb helyi műfajokhoz (románc és rendőrfilm) és egy óceánon túli kultúrához: két rendőrhős, két nyelv és két beteljesületlen vágy találkozása a neondzsungelben.
 
2016. május 25., szerda, 18 óra
Michael Haneke: Szerelem (Amour, 125 perc, 2012)
Előadó: Pintér Judit Nóra pszichológus
Michael Haneke osztrák filmrendező filmjeit nézve általában brutális és felkavaró tablókat kapunk különféle „humán poklokból”. 2012-es, Szerelem című filmjében sem szórakoztatni akar minket, hanem arcul csapni, csupán ezúttal nem a valóság allegorikus szélsőértékeivel, ahogyan eddigi történeteiben, hanem magával a „valósággal”: az öregedés fájdalmas kihívásaival. A filmet nézve azon gondolkodunk, hogy vajon minden hosszan leélt élet végjátékában eljön-e a kérdés, hogy kinek az élete ez már? Akarok-e egy magatehetetlen testben élni? Mit jelent az emberi méltóság? Dönthetek-e a saját vagy a másik haláláról? Mit jelent az élet alkonyán – szeretni?
Részvételi díj: 800 Ft
 
 
MŰVÉSZETI FOGLALKOZÁSOK
Alkoss Te is! Osztályfoglalkozások
Élményalapú foglalkozásaink segítik a kiállított munkával létrejövő párbeszédet, ismerkedést, amihez mindenki számára befogadható és érthető kontextust teremtünk. Figyelembe véve a különböző korosztályok igényeit, a kiállítótérben izgalmas és sokféle lehetőséget biztosítunk a fiataloknak, hogy bővülő ismereteket szerezhessenek a világról, a társadalomról, magukról és másokról. Foglalkozásaink magukban foglalják a vizuális fejlődésen túl az egyéni és a szociális fejlődés lehetőségét. Mindehhez eszközként használjuk az aktuális kiállítás munkáit, a vizuális nevelés módszereit, a drámapedagógiát, a játékot és nem utolsósorban a meséket.
 
Képtér
Nagyvárosi zajok, fények, árnyékok, terek: ez a hétköznapi miniszínpad. Keressük hozzá a szereplőket, az elveszett hercegnőt, a világgá ment kicsi királyfit, a táltost, aki átrepít hegyeken és völgyeken. Minitörténeteket rajzolunk, festünk, mesélünk. Az elkészült munkák hazavihetők, új történetek előadására bármikor felhasználhatók.
 
Kiállítás sightseeing
A fotószalon kiállításban úgy „utazhatunk”, mintha egy városi körutazáson vennénk részt. Képzeletbeli irodánk többféle útvonalat is ajánl a minket választóknak, felfedezésre indulóknak. Ezek még próbajáratok, a visszajelzések tökéletesítik kínálatunkat. Tapasztalatainkat, élményeinket többek között rajzos formában rögzítjük.
 
Személyes élményhez egyedi katalógus
Különleges utazási irodánk jó szemű, kreatív, alkotni nem rest önkénteseket keres 2016-os katalógusunk készítéséhez. Nagyszerű képanyagunk már előkésztve várja leendő segítőinket. Festünk, vágunk, ragasztunk. Illetve digitálisan rögzítünk.
 
A foglalkozások ideje kb. másfél óra. Belépő: 700 Ft/fő, két kísérőnek ingyenes.
Jelentkezés és további információ: schopp [dot] ildiko [at] mucsarnok [dot] hu
 
Stop motion
Asszociációs tárlatfeldolgozás a drámapedagógia eszközeivel a „Képek és pixelek” című kiállítás fantasztikus tereiben, ahol a képek új arcukat mutatják majd meg a foglalkozás során.
Művészeti foglalkozás osztályok számára 10-től 18 éves korig, másfél órában.
Belépő 700 Ft/fő, kísérő tanároknak ingyenes
Információ és jelentkezés: ban [dot] ildiko [at] mucsarnok [dot] hu 
 
 
Korhatár nélkül családi programok
2016. május 7., szombat, családi nap 10-től 13 óráig
Utazós mese
Hárman utazunk a buszon, néha megáll a busz, kinézünk, az ajtó kinyílik, le- és felszállnak, majd megyünk tovább. Mi, akik hárman utazunk, a következő megállóban le fogunk szállni és körülnézünk. Megérkeztünk, vagy megyünk tovább? Egy pillanatra megállunk, hogy legyen időnk szénnel rajzolni, tussal festeni, esetleg szivárványos buborékokat fújni, és ha időnk, kedvünk engedi, a buborékba vándormesét költeni.
 
2016. május 14., szombat, családi nap 10-től 13 óráig 
Tükröződések
Olyan, mintha sok apró volna, aztán meg mintha nagy óriás, egyszerre ez is, az is, több is, egy is! Mutatja is, rejti is! Képrejtvényeket, rejtett képeket készítünk, másolunk és nyomtatunk, festünk, rajzolunk.
 
2016. május 21., szombat, családi nap 10-től 13 óráig
Hol terem az aranydió?
Fénylő bölcsesség hercegségben rengeteg a fénykép, egy-egy felvétel egy-egy mese, de sajnos nem az egész mese. Hol az eleje, hol a vége, néha meg a közepének is a legközepe. Vannak segítő ceruzáink, színes krétáink és filctollaink, ollónk is, meg ragasztónk, a mesélő segítség viszont jól jönne, hogy kiderüljön, hol is terem az aranydió.
 
A családi napok programjaira a kiállításra megvásárolt jegyek érvényesek, 7 éves kor alatt a részvétel ingyenes.
 
 
TOVÁBBI KIÁLLÍTÁSUNK
Pécs Airport
Műcsarnok#Box, 2016. május 4. – június 12
Pécs nem véletlen kapta 2010-ben az Európa Kulturális Fővárosa kitüntető címet: pezsgő kulturális élet, több színház és koncertterem, a Pannon Filharmonikusok, balett társulat, élénk irodalmi és képzőművészeti élet, hatalmas egyetem tanúskodik arról, hogy Magyarország egyik legfontosabb kultúrvárosáról van szó.
A Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kara a művészetoktatás széles spektrumát fedi le, a Művészeti Doktori Iskola pedig nagyszerű környezetet biztosít ösztöndíjasainak, nemzetközi egyetemi és művészeti kapcsolataink sokaságát felkínálva. A pécsi művészképzés komplex, sokoldalú kortárs vizuális műveltséget és gondolkodást kíván nyújtani. Ezen belül a grafikában, festészetben, szobrászatban és a mediális ágakban a klasszikusi tudást az intuitív és személyes önkifejezés különböző módozataival házasítja össze. A felkínált helyzetek és gyakorlatok a XX-XXI. század magyar és európai művészetének gyakorlatából és természetesen a hallgatók saját közvetlen tapasztalatából merítenek. Ugyanakkor nincsenek üdvözítő, elvárt vagy követendő utak ebben a párbeszédben, a dialógus legalapvetőbb természete a szabadság.
Fontos eleme maradt az oktatásnak, hogy nem egy stílus, nem egyfajta felfogás vagy trend alakítja az iskola arculatát. Nem akar csak az aktuális vagy éppen sikeresnek látszó művészeti tendenciához alkalmazkodni, mert számára elsősorban a hallgató személye, adottságai és fejleszthető képességei a fontosak.
Kurátor: Somody Péter
 
 
ZENÉLŐ BUDAPEST – INGYENES MINIKONCERT-SOROZAT TÍZ BUDAPESTI HELYSZÍNEN
A Műcsarnok lépcsőin 2016. május 27-e és augusztus 14-e között pénteken, szombaton és vasárnaponként 11 és 11.30 órakor négytagú szaxofon együttes ad ízelítőt klasszikus művek jazzfeldolgozásaiból, alkalmanként 20 percben. 
Műsor: Muszorgszkij: Egy kiállítás képei, Liszt: Pesti karnevál, Bizet: Carmen szvit, Ravel: Bolero, esetleges ráadásként Johann Strauss: Polkák
Művészeti vezető: Götz Béla
Még nincs értékelve