Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Leonardo-kiállítás az 5 éves Atomenergetikai Múzeumban

sajtóanyag | sajtófotó | 2017.03.30. |
Leonardo-kiállítás az 5 éves Atomenergetikai Múzeumban
Az Atomenergetikai Múzeum (AEM) megnyitásának 5. évfordulóját ün-nepli e hónapban. A jeles alkalomra az intézmény történetének áttekintésével, neves előadó meghívásával és Leonardo da Vinci-kiállítás megnyitásával készültek a múzeum munkatársai.
A rendezvény vezérfonalaként a kísérletek jelentőségéről esett szó. Már az intézmény létrejötte, eu-rópai viszonylatban is egyedülálló működése egy kitartó és következetes kísérlet eredménye – Üzem-történeti Gyűjteményből így válhatott kiváló értékelésű, az öt év alatt 70 ezer látogatót fogadó orszá-gos szakmúzeum.
 
A múzeum 5 éves működése során számos kísérleti jellegű programot, rendezvényt vitt véghez: ezek nagy része a sikeres fogadtatást követően beépült a hétköznapi munkába. Ezek között említhetők a múzeumpedagógiai foglalkozások óvodásoktól az egyetemistákig, családi és szakmai programok, országos programsorozathoz kötődő rendezvények. A kísérletezés, a tárgyak megtapintása, kipróbá-lása, a fizikabemutatók észrevétlenül hozzák mind közelebb a látogatókhoz a tudományos ismerete-ket.
 
Presztízs MagazinVendég előadóként Härtlein Károly fizikatanár, a BME Fizikai Intézetének tanszéki mérnöke, a magyar tudományos ismeretterjesztés kiemelkedő alakja, előadásában bemutatta azokat az oktatási célú kísérleteket, amelyek a fizika népszerűsítését segítik – felhasználva azokat a mai eszközöket (televí-zió, ill. videócsatornák), amelyekkel hatékonyan elérhető a fiatal generáció.
 
A kísérletezés és a kísérletekből származó nagy felfedezések, találmányok kapcsán Leonardo da Vinci mérnöki munkásságát állítja középpontba a múzeum egy időszaki kiállítás formájában.
A polihisztor ugyanis nem csupán azt kutatta, hogy hogyan működik valami, hanem azt is tudni akarta, hogy miért éppen úgy történik, és nem másként. A zseniális olasz művész-tudós harci szekere, repülő szerkezetei, nyomdagépe, kerékpárja, mechanikus elemei – összesen több mint húsz, fából készített modell – 2017. március 29-től július 25-ig tekinthetők meg az Atomenergetikai Múzeumban. 
 
A múzeumnak kiemelt célja, hogy továbbra is szerepet vállaljon a nukleáris energetikával kapcsolatos ismeretterjesztésben. 
 
Még nincs értékelve