Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Tényleg ők mondták?

Idézni csak pontosan, szépen, ahogy a csillag megy az égen – ja, nem!

Bogáth Patrik | Profimédia-Red Dot | 2020.09.02. |
idézetek
Tényleg ők mondták?
Petőfi Sándor: „Az a baj az interneten terjedő idézetekkel, hogy sosem tudhatjuk biztosan, ki írta”. A népszerű mém nyomán olyan idézeteket kerestünk, amelyeket sokan ismernek, sokan hallottak, sokan osztottak tovább, de egyáltalán nem biztos, hogy a forrásukat, illetve annak történetét helyesen ismerték. Téves idézetek nyomába eredtünk!

„Csak abban a statisztikában hiszek, amit én magam hamisítok”

A statisztika-szkeptikusok körében népszerű a Winston Churchillnek tulajdonított idézet. A híres mondatot ugyanis a második világháború legendás brit miniszterelnökéhez kötik, noha semmilyen bizonyíték nincs arra, hogy valóban elhangzott a szájából. Sőt a mondat eredetét hosszú éveken keresztül kutató Werner Barke szerint angol nyelvterületen ebben a formájában nem is ismert. Egyes teóriák szerint a náci propagandától származik a mondás, ezzel akarták Churchillt hazugnak beállítani, mint aki hamis adatokat közölt a német bombázásokról. Mi a tanulság? Csak abban az idézetben higgyünk, amelynek megvan a biztos forrása…

„Kis pénz – kis foci, nagy pénz – nagy foci”

Presztízs MagazinKi ne hallotta volna a magyar futball legnagyobb legendájának legismertebb sztoriját? Arról, amikor 1952. szeptember 20-án a Svájc–Magyarország Európa-kupa-mérkőzésen 2-0-s hazai vezetésnél Puskás Ferenc az oldalvonalnál megkérdezte Sebes Gusztáv szövetségi kapitányt, hogy nem lenne-e egy kis plusz pénz a csapatnak. Az edző elutasítóan csóválta a fejét, mire Puskás azt mondta: „kis pénz – kis foci, nagy pénz – nagy foci”. Félidőben aztán mégis lett pénz, a magyar csapat pedig végül 4-2-re győzött. A legendás történetet már az is cáfolja, hogy az idézet állítólagos elhangzása és a félidei ígéret között – tehát már az első félidőben – egyenlített a válogatott Puskás két góljával, ő maga pedig később elárulta, hogy egyrészt ő futballt mondott, nem focit, másrészt nem ott és akkor, hanem egy későbbi elvi vita során, amikor a labdarúgók profivá válása volt a téma.

 

 

 

Presztízs Magazin„Magad legyél a változás, amit a világban látni akarsz”

Tele van az internet Mahatma Gandhi híres mondásával, amivel csak egy baj van: a New York Times alapos kutatómunkája alapján semmilyen hiteles bizonyíték nincs arra, hogy az indiai spirituális vezető valaha is kimondta vagy leírta volna ezeket a szavakat. Van viszont egy ennél hosszabb idézet, amely tényleg az övé, és utóbbi összefoglalásának tűnik a fenti, költőibb megfogalmazás: „Ahogy az ember megváltoztatja a saját természetét, úgy fog irányába megváltozni a világ hozzáállása. Nem szabad arra várnunk, hogy lássuk, mások mit tesznek”.

 

 

 

Presztízs Magazin„A jól viselkedő nők ritkán írnak történelmet”

Legtöbbször az 50-es évek szexszimbóluma, Marilyn Monroe szájába adják az erős nők egyik kedvelt idézetét, de már Eleanor Roosevelt vagy éppen Boleyn Anna is szerepelt forrásként. Az igazság természetesen ennél sokkal szürkébb, valójában ugyanis nem egy hozzájuk hasonló pop-, politikai vagy történelmi híresség a szerző, hanem a Harvard Egyetem professzora, Laurel Thatcher Ulrich írta le a mondatot az egyik könyvében.

 

 

 

 

 

Presztízs Magazin„Houston, van egy kis problémánk”

Tavaly volt ötven éve, hogy Neil Armstrongék az emberiség történetének legnagyobb kalandját megvalósítva leszálltak a Holdra. Az amerikai űrprogram ezzel nem állt le, újabb expedíciókat terveztek, és idén az egyik legnagyobb űrkudarc ötvenedik évfordulója van, hiszen 1970-ben volt az Apollo 13 sikertelen küldetése, amely során az űrhajó meghibásodása miatt nem a Holdra szállás, hanem az asztronauták megmentése lett a cél. „Houston, van egy kis problémánk” – ment a fedélzetről a rádióüzenet a NASA központjába a legenda szerint, de valójában ez sohasem hangzott el, csak a történetet feldolgozó filmben vált híressé. Íme, Hollywood és az ő kiszínezett valósága!

 

 

Presztízs Magazin„Ép testben ép lélek”

Sportszerető emberek hangoztatják gyakran a bölcsességet, amely azt hangsúlyozza, hogy ha a testet nem hanyagoljuk el, abból az elme is profitál. Az igazságtartalmát nem kérdőjelezzük meg, de a forrása körül vannak problémák. Az ókori római költőhöz, Juvenalishoz kötik a mondatot, csakhogy ez egy félreértésen alapul: az eredeti szövegben egy istenekhez intézett kérés szerepelt tőle, miszerint milyen jó lenne, ha az egészséges testben egészséges lélek is lakozna. Ő tehát nem tett összefüggést a kettő között, csupán fohászkodott azért, hogy így legyen.

 

 

 

 

Presztízs Magazin„Írj részegen, szerkessz józanul”

Tény, hogy az irodalomtörténet nagyjai közül többen is alkohollal vagy egyéb tudatmódosító szerekkel pörgették fel a fantáziájukat, és az így bekövetkező látomásaik vezették a tollukat. Maga Ernest Hemingway sem vetette meg az italt – és akkor finoman fogalmaztunk –, hiszen egy idő után alkoholbeteggé vált. Ugyanakkor a fenti idézetet, bár tőle származtatják, nincs rá forrás, hogy mondta vagy leírta volna. Sőt az első írásos nyoma nem is a Nobel-díjas Hemingway, hanem egy másik amerikai író, Peter De Vries egy 1964-es regényében olvasható.

 

Presztízs Magazin„Légy önmagad, mindenki más már foglalt”

A 19. század egyik legnagyobb hatású írója volt Oscar Wilde, akinek az egyik legtöbbet emlegetett, bögrékre és pólókra nyomtatott idézete a fenti. Csakhogy az angol szerző életművében sehol sincs forrása ennek a megállapításnak. Gyaníthatóan ez csupán frappáns összefoglalása mindannak, amit ő egyébként a műveiben és az életében képviselt. Sokáig amúgy ismeretlen szerzőhöz kötötték az idézetet, majd egy a The London Times-ban megjelent cikk után terjedt el, hogy Oscar Wilde-tól származik, írásos bizonyíték azonban nincsen rá.

 

 

 

 

 

Presztízs Magazin„A jó művész másol, a nagy pedig lop”

Steve Jobs kétségkívül a jelenlegi évezred egyik legnagyobb hatású gondolkodója volt, és amit ő mondott, tett vagy leírt, az úgy terjedt, mint a futótűz. 1988-ban egy ausztrál újságnak adott interjút a Macintosh létrehozásáról, és ott hangzott el tőle először a következő mondat, amelyet később az Apple atyjaként is rendszeresen hangoztatott: „a munkám során végig a fejemben tartottam Picasso mondatát, miszerint a jó művész másol, a zseniális pedig lop”. Azóta mindenki a világ egyik legismertebb festőjéhez köti az idézetet, pedig valójában egy német magazinból származik az eredetije, amelyet később a Nobel-díjas költő, T. S. Eliot formált tovább, nem pedig Picasso.

 

 

 

 

Presztízs Magazin„640K minden felhasználónak elég kell, hogy legyen”

Mai ésszel, amikor már ingyenes, giga- és terabájtokban mérhető tárhellyel rendelkezhet egy átlagos számítógép-felhasználó is, képtelenség felfogni, hogy valamikor valaki azt állította, 640 kilobájt is elég lehet. Az a valaki ráadásul nem akárki volt, hanem a Microsoft vezére, aki sokáig a világ leggazdagabb emberének számított: Bill Gates! Állítólag egy 1981-es számítógépes vásáron mondta ezt, de semmilyen felvétel nem támasztja alá, ő maga pedig esküszik, hogy nem tőle származik a felkapott idézet. „Mondtam néhány hülyeséget és hibás dolgot, de ezt sosem” – tisztázta Gates.

Még nincs értékelve