Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Van képük hozzá!

Egy magyar nyugdíjas a világ egyik leghíresebb mémje

B.P. | Profimédia-Red Dot-archív | 2020.01.06. |
mém, mémek
Van képük hozzá!
Vannak olyan nagy sikert arató internetes mémek, azaz vicces fotók, amelyek újra és újra bejárják a világot más-más poénba öltözve. Bemutatjuk a képeket, amelyekből a leggyakrabban készülnek viccek, és elmeséljük a valós történetét a rajtuk szereplő valós embereknek.
Hide The Pain Harold, avagy Arató András
Magyarország leghíresebb nyugdíjasa egészen biztosan Arató András, de meglehet, hogy az ő arcát ismerik fel a legtöbben szerte a világon – ugyanis tele van vele az internet. Az egész azzal kezdődött, hogy nyaraláson készült fotóit feltöltötte a néhai iWiW közösségi oldalra, amit egy fotós meglátott, és megkereste, mivel hasonló karakterű modellre vadászott. Némi rábeszélés után Arató elvállalta a stockfotózást 2011-ben, amelynek során reklámokhoz szabadon felhasználható általános képeket készítettek róla. Ezeken úgy mosolyog, mintha csak kínjában tenné, ez indította el a mémmé válás útján, és innen a „művésznév” is, a Hide The Pain Harold, ami annyit tesz, hogy rejtsd el a fájdalmat, Harold. A Facebookon több mint kétszázezres rajongótábora van, az arcával illusztrált viccek száma pedig megszámlálhatatlan. – Amikor az emberrel először viccelődnek, az sokkoló élmény, de beláttam, kellő öniróniával kell állni a helyzethez. Van a mondás: amit nem tudsz megállítani, annak állj az élére – árulta el a 74 éves nyugdíjas.
 
Presztízs MagazinAz igazi agymenő, avagy Tomasz Czajka
A fotó 1997-ben készült Lengyelországban. A négy srác egy tudományos felkészítőtáborban vett részt, és sok-sok évvel később a „kockák" szimbólumaivá váltak az internetes mémek világában. Balról a második forma nem más, mint Tomasz Czajka, aki a kimagasló matek- és informatikatudását kamatoztatva dolgozott a Google-nél is, jelenleg pedig a Space X a munkahelye. Ez az az Elon Musk-vezette űrkutatási vállalat, amely tavaly februárban kilőtte az űrbe a világ egyik legnagyobb hordozórakétáját, a Falcon Heavyt, és egyúttal Nap körüli pályára állította a Tesla legújabb elektromos autóját, a Roadster 2-t. Tomasz Czajka űrtörténelmet írt a Space X csapatának tagjaként, amivel a valóságba ültette át a kockákról szóló népszerű sorozat, az Agymenők mondanivalóját, miszerint a menő szó igazi szinonimái a tudás, a munka, a tehetség, a kitartás, a tanulás, a szorgalom, nem pedig valami egészen más…
 
Presztízs MagazinA halál angyala, avagy Zoe Roth
Égő ház, tűzoltók és egy katasztrófa elevenedik meg a háttérben, de a kislány olyan huncut tekintettel mosolyog az előtérben, hogy az embernek önkéntelenül is az a gondolata támad, hogy ő gyújtotta fel az épületet, miután megszállta egy gonosz szellem. A halál angyala? Minderről persze szó sincs, 2004-ben, amikor az eset történt, a fotón szereplő Zoe Roth csak egy átlagos kislány volt Észak-Karolinában. Zoe és a bátyja éppen otthon tévéztek, amikor az anyjuk azzal állított haza, hogy tűz van az utcában. Az apja, Dave felkapta a fotósfelszerelését, és a család a katasztrófaturizmus szellemében a helyszínre vonult képeket készíteni, így született ez a fotó is, amelyet az apuka feltöltött az internetre, és a világ egyik legismertebb mémje lett belőle. Zoe azóta már tinédzser, és nem érzi cikinek a kétes hírnevet. „Szeretném, ha ez a kép segítene valahogy bejutni a fősulira, vagy legalább kifizetni a tandíjat” – mondta el.
 
Presztízs MagazinAz „Ez az!” kölyök, avagy Sammy Griner
Semmi sem írja le jobban a siker érzését, mint ennek a kisfiúnak a mimikája, miközben az ökölbe szorított kezével összezúzza a homokot. Ha csak egyetlen napra mindannyian részesülhetnénk a képről sugárzó magabiztosságból, sokkal jobb hely lenne a világ. Az interneten legendássá vált győzedelmes arckifejezés gazdája a floridai Sammy Griner, aki akkor éppen 11 hónapos kis legény volt. Magának a képnek nincs nagy sztorija, egy jól elkapott fotó, amiből valószínűleg sok család albumában van hasonló. Inkább az az érdekes, hogy mi történt, miután a kép bejárta az internetet! 2015-ben Sammy már általános iskolás volt, amikor apja évek óta veseelégtelenségben szenvedett, ami miatt naponta többszöri igen drága dialíziskezelésre volt szüksége. Végül a mém tette lehetővé, hogy egy online adománygyűjtő kampányban nagy figyelmet kapjanak. Hogy mit mondhatott Sammy, amikor meglátta, hogy a rajongói már 100 ezer dollárt összedobtak apja kezelésének költségére? „Ez az!”
 
Presztízs MagazinMiss Csalódottság, avagy McKayla Maroney
Ha csalódott arckifejezést keres valaki egy mémhez, akkor nagy valószínűséggel McKayla Maroney fotóját használja hozzá. Az amerikai tornász a 2012-es londoni olimpián csapatban aranyérmet nyert, egyéniben viszont ugrásban ezüstérmes lett. A legtöbben boldogok lennének azzal, ha felállhatnának a dobogóra egy olimpián, de nem McKayla Maroney, akinek az arckifejezése mindent elárul arról, hogy mit gondol az elért eredményről: a második az első vesztes… A képpel akkora népszerűséget szerzett a belőle készülő netes vicceknek köszönhetően, ami később talán még az olimpiai arany elmaradásáért is kárpótolta. Jól jelzi ezt, hogy 2012 novemberében meghívást kapott a Fehér Házba, ahol az akkori amerikai elnök, Barack Obama még egy olyan közös fotóba is belement vele, amelyen mindketten a híres grimaszt próbálják leutánozni.
 
Presztízs MagazinBad Luck Brian, avagy Kyle Craven
A lúzerek szimbólumává vált a netes mémek között a Bad Luck Brianként elhíresült fiú, aki a valóságban Kyle Craven. A fotó a srác középiskolai évkönyvében jelent meg az ohiói Akronban, de természetesen viccről van szó, a valóságban senki sem nézhet ki ennyire hülyén! Kyle szándékosan öltözött így fel, lőtte be a haját és erőltette magára azt az idióta vigyort, mert az egyik haverjával akartak egy jó poént az évkönyvbe. A fotó 2012-ben kezdett terjedni a Redditen, a Facebookon és a Twitteren, kisvártatva bejárta az egész világot, és komoly üzletet hozott Cravennek. Olyan nagy cégek kötöttek ugyanis vele – vagyis Bad Luck Briannel – reklámszerződést, mint a Volkswagen vagy a McDonald’s. Egyébként a szürke hétköznapokon apja építkezési vállalkozásában dolgozik.
 
Presztízs MagazinA világ fájdalma lány, avagy Silvia Bottini
„Túl nagy a tévénk a tévéállványhoz” – ilyen és ehhez hasonló szövegekkel szokták ellátni Silvia Bottini sírós képét, amely mémként a nevetséges dolgokon problémázó embereket figurázza ki. A csinos hölgy egyébként hivatásos színész és modell, azt pedig, hogy az internet sztárjává váljon, nem kérte, csak úgy kapta. 2008-ban Kínában pihent a barátjával, aki stockfotós volt, és egy sanghaji templomnál arra kérte kedvesét, hogy sírjon a kamerába. Így készült a kép, ami egy-két évvel később önálló életre kelt a neten. „Nagyon nem örültem neki, mert az az ember, aki előtte voltam, meghalt a fotó elkészültének pillanatában” – mesélte Silvia, aki azóta persze megbékélt a dologgal, és mint a többiek, üzleti hasznot próbál kovácsolni a celebritásából.
 
Még nincs értékelve