Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

„A változás szele”

Menni vagy maradni?

dr. Miliosz Nikolett | Profimédia-Red Dot-archív | 2018.06.03. |
munka, munkahely, változás
„A változás szele”
Van egy mondás, mely szerint az egyetlen állandó dolog az életben, a változás. A változás tartja mozgásban a világot, a változás az, mely alapjaiban határozza meg életünket. Nap, mint nap sok-sok (észrevétlen vagy már megszokott) változásnak vagyunk alanyai, ám ha mindez tudatossá válik, félelmet, szorongást vált ki a legtöbb emberből.
Állandó változás
 
Életünk minden napja változások sorozata: váltakoznak a napszakok, az évszakok, az időjárás, a munkahelyünkön a bennünket érő kihívások. Változik, hogy mit eszünk, mi iránt érdeklődünk, még a minket körülvevő utcák képe is folyamatosan megújul. Más-más ruhát veszünk fel, nem ugyanazt a könyvet olvassuk el újra és újra, a televízióban is az újdonságot keressük. Hosszasan sorolhatnánk még mindazon változásokat, melyek mindennapjaink természetes kísérői, és amelyek nélkül az életünk elképzelhetetlen lenne. Olyannyira elképzelhetetlen, hogy a felsorolt változásokat szinte már észre sem vesszük, azok szinte „állandóként” épültek be az életünkbe.
 
A megszokás bebetonozhat
 
Presztízs MagazinÉrdekes ellentmondásnak tűnik, hogy a változással ennyire átszőtt világban miért olyan ijesztő mégis átélni a jelenséget. Miért kelt szorongást, sokszor félelmet bennünk, ha olyan élethelyzetbe kerülünk, melyek a változás természetes, szükségszerű velejárói? Miért szorul össze a torkunk egy-egy új élethelyzetben, miért nem akarunk kiszakadni a mindennapi rutinból, miért a negatív érzelmeink az elsők, melyek ilyenkor eluralkodnak rajtunk?
A változással kapcsolatos negatív érzések már a kisgyermekkorunktól meghatározóak. Ekkor ugyanis a változást a valami más elvesztésével egyenértékűnek éljük meg, s az ott rögzült érzések több évtizeden keresztül nyomatékosak lehetnek. Az oviban búcsút kell intenünk a szülőkkel töltött mindennapoknak, az iskolában a játékos ovis éveknek, dolgozó felnőtté válásunk során a gondtalan diákéletnek. Minden új lehetőség egyben felszámolja a régit, s az ember tudattalanul is amiatt szorong, jó lesz-e a kialakulóban lévő új helyzet.
– A megszokás nagyúr – kezdi magyarázni szakértőnk, Berecz Ildikó. – Olyannyira bebetonozhat bennünket (helyesebben fogalmazva: mi magunkat) helyzetekbe, kapcsolatokba, folyamatokba – mondja –, hogy a változás lehetősége ijesztő, sőt, egyáltalán fel sem merül, mert a megkövült állapotokban érthetően rugalmatlanabbul reagálunk. Nem is vesszük észre, hogy változtatnunk kellene! Ha mégis megérint a változás iránti igény vagy szükséglet szele, sokaknak nehézséget okoz a tettek mezejére lépni. Például azért, mert nem könnyű elképzelni, hogy máshogyan is lehet, mint ahogy van. Továbbá azért, mert nem tudjuk, milyen lépésekkel lehet eljutni A-ból B-be. A félelem, az a mindig ott ólálkodó kis manó, vagy inkább manók sokasága, amelyek akár láthatóan, akár láthatatlanul, de elképesztően szerteágazóan furfangos, bár inkább sajnálatos módon és szinten képesek megnehezíteni a dolgunkat. A bennünk rejlő félelmekkel sokszor nem is vagyunk tisztában. Érdemes foglalkozni ezek feltérképezésével, ami segíthet a változtatásban – javasolja szakértőnk.
 
Energiát, hajtóerőt ad
 
Presztízs MagazinHa alapvetőnek fogjuk fel azt az igazságot, hogy a változás viszi előre a világot, sokkal könnyebb lesz érzelmeinket helyes irányba terelni. Mindenekelőtt tisztában kell lennünk azzal, milyen előnyökkel és hátrányokkal jár az előttünk álló változás. – Rengeteg előnye van neki, és most talán azt az energiát, hajtóerőt emelem ki, amely abban a pillanatban keletkezik, amikor lépünk, és ezzel túllépünk valamilyen – tudatos vagy tudatalatti – félelmünkön – folytatja szakértőnk. – Mivel a változás többnyire egy folyamat, jó eséllyel az ezen az úton megtett első lépés igényli a legtöbb energiát. És sokszor a legtöbb időt is, amíg eljutunk idáig. Ettől a ponttól kezdve azonban jellemzően felgyorsulhat a változás folyamata, mivel a korábbi feszültségből adódó negatív, visszahúzó energiák felszabadulásával mozgásba lendülnek a dolgok. Melyek a hátrányai? Már semmi nem lesz úgy, mint régen. Nehéz feladni a régi, megszokott kényelmet, még akkor is, ha az valójában kényelmetlen volt számunkra. A jól behatárolható ‘kényelmes biztonságot’ elhagyni, kilépni az úgynevezett komfortzónánkból, át az ismeretlenbe, ijesztő lehet. És bizonyára lesznek áldozatok az út során, amelyeket időlegesen hátrányként élünk meg.
 
Példaképek
 
Miután megismerkedtünk az előttünk álló változáshoz fűződő pozitív és negatív következményekkel, vizsgáljuk meg újra érzelmeinket! Ha azt érezzük, hogy oldódtak a bennünk keletkezett blokkok, jó úton járunk, ha úgy gondoljuk, semmi sem változott, valószínűleg mélyebbre kell ásnunk, hogy félelmeink gyökereit megtaláljuk. Sokat segíthet egy ilyen önismereti úton olyan élettörténetek felkutatása, megismerése, melyek alanyai hittek a változás erejében, s mertek nagyot lépni, álmodni.
Presztízs MagazinSzakértőnk története is ilyen. Berecz Ildikó hat éve ugyanis, hátrahagyva a Magyarországon már komfortosan kialakított, megszokott életét, Görögországban, Krétán telepedett le. – Rádöbbentem, hogy az „álom” szót úgy értelmeztem, mint valami távolról csodálható, gyönyörű formájú felhőt a kék égbolton, ami mindig is elérhetetlen marad – mondja. – Csak ott lebeg a szemed előtt, megmártózhatsz a szépségében, elképzelheted, milyen odafenn ücsörögni, és vajon hogyan látnád a világot abból a magaslatból… Holott, az álmok arra valók, hogy megvalósítsuk őket! Ehhez pedig nem kell más, mint ráhangolódni az ötletre, átadni magad az érzéseknek, és lépéseket tenni az ügy érdekében – meséli saját történetét szakértőnk.
– Életem eddigi legnagyobb változása gyakorlatilag egy többéves folyamat volt, amelyre a rákészülés, a döntések, a lépések és az események sorozatából álló láncolat egyik csúcspontjaként tekintek. Nyilván, maga a csúcspont az a rész, amire azt mondjuk, milyen nagy lépés. Voltak azonban olyan periódusok is előtte, mikor hezitáltam, nem léptem, időt húztam. Ez benne van a pakliban. Jó tudni, hogy nem dönteni is egyfajta döntés. Nézhetjük ezt úgy is, hogy megpihenünk egy kicsit. Vagy úgy, hogy még nem állunk készen rá. Hangsúlyozom, ez mind egyéni tulajdonság. Mindenesetre rengeteg kisebb-nagyobb változással a hátam mögött eljutottam odáig, hogy felismerjem, az életben kevés dolog van, ami állandó. Én kifejezetten pozitív energiaként tekintek erre.
Gyakran szoktam ajánlani Csíkszentmihályi Mihály Az áramlat című könyvét, és ezt a témánkhoz ismét megteszem. A Flow-élményként is nevezett állapot nagyon közel áll ahhoz, amikor az ember meglovagolja a változás hullámait. Ez egy teljesen új életszemléletet is jelent, amely jelentősen javíthatja az életminőségünket, rugalmasabbá, boldogabbá, és azt hiszem, jobb emberré válhatunk vele és általa.
 
Legyünk nyitottak a világra!
 
Presztízs MagazinA változás sosem egyszerű, ám mégis sokkal egyszerűbb, mint gondolnánk. Eltekintve azoktól a változásoktól, melyeket a szükség hív az életünkbe, elengedhetetlen, hogy folyamatosan kilépjünk a komfortzónánkból. A fentieken túl azt sem árt megvizsgálnunk, hogy vajon a félelmeink valóban a mieink-e, vagy valamely családtagunk, barátunk döntésünkkel kapcsolatos érzelmeit tettük-e a magunkévá.
Ha nagyon nem vagyunk a változás hívei, kezdjük olyan apró, de érezhető lépésekkel, mint például a reggeli útvonal megváltoztatása. Próbáljunk ki minél több újdonságot, hiszen ezek is újként lépnek az életünkbe, vagyis változást hoznak a megszokottakhoz képest. Természetesen az itt leírtak nem azt jelentik, hogy meggondolatlanul bele kell ugrani minden felénk tartó lehetőségbe, pusztán azt, hogy ne térjünk ki előlük már akkor, amikor a távolban ismeretlenként megpillantjuk őket. Tudatosítsuk magunkban, hogy a változás alapvetően jó, hiszen életben és mozgásban tartja a világot, és nagymértékben hozzájárul saját személyiségfejlődésünkhöz.
 
 
Presztízs MagazinA jéghegy csúcsa? Nézzünk a felszín mögé!
Ám ha mindenképpen úgy érezzük, hogy a változás puszta említése is félelemmel tölt el bennünket, keressünk fel egy szakembert, aki segít a megoldáshoz közelebb kerülni. – Szállóigével élve: Csak a láncainkat veszíthetjük! A végeredményt tekintve pozitív lesz a mérleg – mondja Berecz Ildikó. – Ha érnek is veszteségek, érdemes azt szem előtt tartani, hogy amit elengedünk, azt azért tesszük, mert a továbbiakban már nem szolgálja a javunkat. Szintén nagyon fontos tudatában lenni annak, hogy a mérce szubjektív. Az, hogy kinek mi megy könnyen vagy nehezen, mi mennyi időbe telik, teljesen egyéni, hiszen mindannyian mások vagyunk. Ne riasszon el senkit, ha túl nagynak, netán lehetetlennek tűnik az áhított változás, és az a gondolat, hogy ‘Neki bezzeg könnyű… de nekem így vagy úgy…’ Nem vagyunk egyformák, ráadásul sokszor csak a jéghegy csúcsát látjuk mások sikereinél. Pedig jó eséllyel ott van mögötte az az állhatatosság, a kemény munka, kitartás, önfegyelem, áldozatok, csalódások és bizony a sikertelenségek is, amelyek aztán meghozzák a csodás végeredményt. Legyünk nyitottak, tanuljunk meg a felszín mögé nézni, értékeljünk mindent, ami felénk jön. A rossz elmúlik, és közben tapasztaltabbak, erősebbek és okosabbak leszünk általa.
 
 
Presztízs Magazin
 
NÉVJEGY – röviden
Berecz Ildikó – personal developer
A personal developer olyan intuitív mentor és tanácsadó, aki segíti az önismeret, a pozitív énkép és az egyéni tudatosság fejlesztését. Megértést, támogatást, bátorítást és motivációt nyújt, előmozdítja mások önmegvalósítását, életcéljuk meghatározását és terveik, álmaik megvalósítását.
Ildikó lélekmentori tevékenységét széleskörű vállalkozói, vállalatvezetői, üzletfejlesztő- és marketing tapasztalatainak továbbfejlesztéseként végzi. Jelenleg a görögországi Kréta szigetén él, ahol a helyi közösségekkel együttműködve dolgozik az egészséges, fenntartható, békés és virágzó földi élet előmozdításán.
 
 
Még nincs értékelve