Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Adótanácsadás – izgalmasan?

Portré dr. Bársony Farkassal, a PwC Magyarország partnerével, az Amerikai Kereskedelmi Kamara, az AmCham elnökével

dr. Csisztu Zsuzsa | ifj. Nagy György | 2018.10.25. |
Adótanácsadás – izgalmasan?
Ha valaha az életben utasként át kellene élnem azt a borzalmat, hogy ezt hallom: „Hölgyeim és Uraim, kérem, őrizzék meg nyugalmukat, hatalmas légörvénybe kerültünk, de igyekszünk mindent elkövetni, hogy biztonságban letegyük a gépet!” – azt szeretném, hogy ő legyen a kapitány. Ugyan fogalmam sincs arról, hogy tudna-e utasszállítót vezetni, de egyrészt kinézném belőle, annyiféle dologhoz ért, és annyiszor láttam már földön, vízen és füves pályán is sikeresen és eredményesen mozogni. Másrészt biztos vagyok abban, hogy amilyen utánozhatatlan nyugalom árad a hangjából és az egész személyiségéből, neki elhinném: megmenekülünk. Látszólag sosem inog meg, amit kimond, az úgy van. Olyan ’oldschool’ módra szavatartó és pontos ember. Ha pedig egy társaságban megszólal, feltűnt: elhallgatnak az emberek, és onnantól őrá figyelnek. Persze ez akkor is így van, ha – fanyar humorral – épp csak beszúr egy-egy finom megjegyzést, melyekkel mindig fején találja a szöget.
SZÜLŐI ÚTRAVALÓK
 
Ha rajtam múlt volna, egy másik, az „időbeosztás olimpiai bajnokának” járó díjat adtam volna oda neki szívem szerint előbb, mert mindeközben apaként – nem mellesleg – hat gyermeket, köztük két neveltet is menedzsel a hétköznapokon. Nagyon is jelen időben teszi mindezt, hiszen bár a legidősebb lánya már egy unokával is megajándékozta őt, legkisebb fia az orgonasípszerű sorban még csak most lesz ötéves. 
Mielőtt azt gondolják, hogy ilyen ember egyébként nem létezik, pláne ha még azt is tudnák, hogy még egyszer sem hallottam, hogy megemelte volna a hangját, amikor a gyereksereget – vagy ahogy ők otthon nevezik magukat, a „farkasfalkát” – hozta-vitte családi mikrobuszán, akkor azért hadd nyugtassak meg mindenkit: néha nála is elszakad a cérna. Még félhangosan bosszankodni is képes, ha kedvenc focicsapata, a Liverpool kikap a Bajnokok Ligája döntőjében, vagy épp a Ferencváros hagy ki egy ajtó-ablak helyzetet a szeme láttára a Groupama Arénában. Na, épp egy ilyen sportos közegben ismertem meg őt először, össze is tegeződtünk, hiszen akkor még azt hittem, csupán egy hétköznapi drukker. De nem. Ő egy szenvedélyes drukker, ha fociról van szó.
Presztízs Magazin– Valójában labdarúgóként szerettem volna beutazni a Földet egykor – erősíti meg faggatózásomra a dolgot –, pedig azt nem is tudod, hogy tornászként kezdtem, és ezt nem csak azért mondom, mert te ülsz itt – kezd bele a páratlan karrier felgöngyölítésébe Budapest egyik legpazarabb irodaházában, a világcéghez illő eleganciájú Eiffel-Palace steril irodai falai között. – Aztán, amikor a pécsi tornaedzések végén sorra én nyertem a kirúgó-kidobó versenyeket, akkor az edzőim határozottan azt tanácsolták a szüleimnek, hogy mivel kivételes érzékem van labdához, inkább azzal próbálkozzunk. Így a grundfociban pallérozódtam tovább, és látszólag nagyon jól haladtam a korosztályomban. Serdülőkoromtól már a híres PMFC-ben folytattam a Garami-féle utánpótlás-generáció tagjaként, akit Botos Anti készített fel. – Ahogy meséli, valóban megjelenik lelki szemeim előtt a sportos öltözetű fiatalember, akiről most egy elegáns öltönyös úriember mesél, de mielőtt nagyon belefeledkezhetnék a sztoriba, ez a történet is váratlan fordulatot vesz, mint afféle izgalmas forgatókönyv. – És akkor jött egy nagyon súlyos térdsérülés és egy nagy műtét – már idézi is a másfél soros latin diagnózist –, látod, még erre is emlékszem, annyira megmaradt. – Itt azonban nem a szokásos nagy tehetség elkallódása című kisregénnyel folytatódott az élete, épp ellenkezőleg: – Én az a jó tanuló, jó sportoló fiú voltam, és izgatott az angol nyelv is, úgyhogy maradt a tanulás, amit a szüleim nagy megnyugvással vettek tudomásul. A pécsi jogi kar szinte magától értetődő választás lett nemcsak azért, mert édesanyám jogász volt, hanem én is humán beállítottságú ember voltam – amit én persze kétkedve fogadok egy olyan karrier hallatán, amelyikben az adótanácsadás és a számok, a diagramok, a kockázatelemzések dominálnak évtizedek óta. – Óriási hatással volt rám építészmérnök édesapám is, aki a Pollack Mihály Műszaki Főiskolán volt igazgató, majd ő vitte be a főiskolát az egyetemre, és az ottani műszaki kar angol kapcsolatát is ő irányította. Szóval amikor azt láttuk az öcsémmel, hogy elvonul az orsós-szalagos magnójával angolt tanulni a kisszobába, ez egyszerűen ragadt ránk. Már a gimiben egy angol iskolai csereprogramba kerültem, és a jogi kar végéhez közeledve pedig szinte rám írták ki – mint az évfolyam egyik legjobbjára - az akkor még teljesen újszerű amerikai ösztöndíjat, amelyiket szinte csak meg kellett pályáznom.
 
Presztízs MagazinSzámomra ismerős húrokat kezd pengetni dr. Bársony Farkas, amikor arról mesél, hogy a rendszerváltás hajnalán indult neki ösztöndíjas egyetemistaként az Újvilágnak, és ahogy mondja, mintha magamat hallanám: – Akkor szembesültem az amerikai kreditrendszerrel, ami itt még teljesen idegen volt. Viszont megtapasztalhattam a tantárgyválasztás viszonylag nagy szabadságát. Mivel mindig egy kicsi meghasonulás volt számomra, hogy a humán vagy a reál érdeklődésem erősebb-e, ezért a US Business Law-t, az amerikai üzleti jogot választottam, ami humán, mert jog, ugyanakkor üzleti is. Ráadásul, ebben a formában itthon még nem létezett, éppen ezért választottam ezt néhány másik fontos tantárgy mellett az IUP-n Pennsylvaniában. 
 
IZGALMAS ADÓTANÁCSADÁS?
 
A rendszerváltás előtt távozó és az azt követően hazaérkező fiatalember – akit annyira meglepett, hogy mi minden történt a kint tartózkodása alatt, hogy például a romániai forradalom képeit figyelve az amerikai tévében nem is hitte el, hogy valóság, amit lát – akár egyetemi tanársegédként, akár kezdő jogászként fényes karrier előtt állt volna idehaza. Később aztán nem elégedett meg ezekkel a tapasztalatokkal, és Bécsben, az egyik legnagyobb hírű intézmény falai között szerezte meg a nemzetközi adójogi LL.M. minősítésű, vagyis Master of Law Mesterdiplomáját, amelynek birtokában sorra nyíltak meg előtte a kapuk. Persze a magamfajta, maximum háziasszonyi szinten a számokkal hadakozó ember fejében joggal merül fel, hogy ez a szakterület – mint a vállalati jogi és adótanácsadás – vajon milyen feladatokat rejt a hétköznapokon. Számomra csak egy utálatos, kipipálandó tantárgy volt a jogi karon a pénzügyi és adójog, évekkel később, de biztosan kell legyen ennek a stúdiumnak olyan eleme, amelybe – ha nehezen hiszem is el, de – bele lehet szeretni.
Presztízs Magazin– Nagyon izgalmas időszakot éltünk akkoriban. Egy, a demokráciával, a piacgazdasággal épphogy ismerkedő országban a külföldről beözönlő befektetőknek és nagyvállatoknak gyakorlatilag semmilyen fogalmuk nem volt akkor arról, hogy milyen gazdasági és adózási környezetbe érkeznek. Ne felejtsük el, még nem voltunk uniós tagország, vagyis a vállalati rendszerek felállításában, a struktúrák kialakításában, az adózási környezet feltérképezésében és szinte mindenféle jogi és adózási kérdésben tanácsra szorultak ezek a cégek. És uram bocsá’, egy igazán profi nagyvállalat már a bevezetés idején tudni akarta azt is, hogyha majd el akarja hagyni az országot, akkor ahhoz milyen rendszerben kell felállnia rizikómenedzselési stratégiájával.
Tanácsadói tapasztalatait élesben – ösztöndíjas pécsi éveit követően – az Arthur Andersen nevű egykori adó- és jogi tanácsadó óriásvállalatnál kezdte finomítani, majd röviddel ezután érkezett el életében az a huszonegy éven át tartó majdnem szimbiózis a General Electrickel, ami máig szinte utánozhatatlan szakmai rekordokat hozott számára. 
– Ahogy mondják, hittem abban, hogy igazán jó tanácsadó csak akkor lehetek, ha kimegyek a vállalati világba, és a saját bőrömön, a döntéseimen keresztül tapasztalom meg azoknak a tanácsoknak és később döntéseknek a súlyát, amelyeket vezetőtársaimmal együtt hozunk meg.
Szakmai felkészültségét, vezetői látásmódját olyannyira sikeresnek ítélték a nagyvállalat nemzetközi vezetőségében, hogy amíg a GE eleinte csak a fényforrásüzletággal volt jelen hazánkban. Az ő marketinges és saleses tapasztalatainak is köszönhetően szinte a nagyvállalat összes üzletága megjelent idehaza az energiaipar és szolgáltatástól kezdve az orvosi műszereken át az önálló pénzügyi üzletágig, amely többségének egy idő után ügyvezető igazgatói feladatát is ellátta. Rövidesen a fényforrásüzletág európai adóügyi igazgatója lett londoni központtal, majd eljött a pillanat, amikor globális vezetőként irányította adóügyi vonatkozásban a világ egyik legnagyobb vállalatát. Persze, hogy érdekelt, vajon van-e ennél feljebb számára. 
Presztízs Magazin– Szakmai értelemben aligha, hiszen Magyarországról magyarként a világ egyik legnagyobb vállalatának egyik jelentős üzletágának globális adóügyi vezetői feladatait összefogni hatalmas megtiszteltetés és elképesztő stressz, na meg persze 24 órás szolgálat is, hiszen volt idő, amikor vezetőségi társaimmal több mint tízezer ember munkájáért feleltünk egyetemlegesen. Ma már a PwC-nél és az AmCham elnöki székében is sokkal inkább az érdekel, mit adhatok vissza – akár társadalmi szinten is – mindabból a tapasztalatból és elismerésből, ami eddig kísért az utamon.
Vezetőként, persze, egyáltalán nem volt sosem az a múltba merengő típus, ellenkezőleg: az innovatív és hatékony munkaszervezést mindig a legfontosabb értékek között említette. – Elsőként támogattam nagyvállalati szinten a rugalmas munkaidőt - hat-hét évvel megelőzve a mostani próbálkozókat -, és ugyanilyen intenzitással a nők részmunkaidős foglalkoztatását. Számos olyan kolléganővel dolgoztam együtt, aki három gyermeket is világra hozott a GE-es évek alatt, és mindannyiszor örömmel jöttek vissza dolgozni. Vallom, hogy ők voltak a leghatékonyabb, legmegbízhatóbb kollégák a legtöbb esetben. Nálam sosem a nyolctól ötig gondolkodásmód volt a nyerő, én abszolúte hiszek a teljes értékű életben, amibe a sportnak és a szórakozásnak is bele kell férnie, ezért kezdem én is minden reggel mozgással a napot. Viszont gyűlölöm az aktatologatást, és odavagyok az inspiráló munkakörnyezetért, a nyugodt hozzáállásért, de a hatékonyság a mániám.
 
GLOBÁLIS DÖNTÉSEK ÉS FAMILIÁRIS MEGOLDÁSOK
 
Ilyen időgazdálkodással ezen nem csodálkozom, de vajon otthon, a gyereklogisztikában mit tud mindebből átültetni egy olyan üzletember, akinek, mondjuk, a hazaérkezése előtt néhány perccel még a cégét világszinten érintő kérdésekben kellett sorsdöntő igenekkel vagy nemekkel előállnia? – bújik ki belőlem a kisördög, de már oszlanak is a kételyeim, ahogyan Farkas az apaságról vall: – Szeretnék a gyerekeimnek is, úgymond, a partnere lenni mindenben, amiben tudok, és a nagylányom önálló, boldog családja talán azt mutatja, hogy esetleg valamit jól csináltunk eddig. Hogy az ember szülőként elképzel egy-egy pályát a gyerekeinek, az természetes, de annak is magától értetődőnek kell lennie, hogy mindezeket el kell tudni engedni, ha ők mást szeretnének. Nekem a legfontosabb a feleségemmel, Katival együtt – aki maga is felső vezető –, hogy értékes, tartalmas időt töltsek a gyerekekkel és ne csupán vállalatvezetőként, hanem apaként is megbízható társ, s ha kell, védelmező háttér maradjak számukra.
 
 
Presztízs MagazinKarrier
 
Biztos, hogy vannak emberek, akik vezetésre születtek, és nemcsak egy nagy repülőgépet lennének képesek biztonságosan kormányozni, hanem ennél jóval nagyobb rizikót jelentő hatalmas nemzetközi nagyvállalatokat is emberek, családok, sorsok ezreivel a kezükben. 
Dr. Bársony Farkas életében is nem egy olyan esztendő akadt, amikor a General Electric világméretű nagyvállalat globális adóigazgatójaként, illetve a magyarországi GE egyik ügyvezető igazgatójaként több mint tízezer emberért volt felelős. Huszonegy esztendőt töltött a politikusok döntéseit is bármikor jobb belátásra bíró mamutvállalat különböző szintjein. A világ egyik leghatalmasabb cégénél, a GE-nél, alulról kezdve a ranglétra legtetejéig jutott. Olyan magasra, hogy két évtized után a világ négy legnagyobb, Big Fourként emlegetett tanácsadó cégének egyikénél, a magyarországi PricewaterhouseCoopersnél partneri szinten – ez egyben tulajdonosi pozícióit is jelent – kínálták meg a legfelső vezetés egyik meghatározó feladatkörével. Az Amerikai Kereskedelmi Kamara óriási szakmai elismerést jelentő elnöki teendőit is ellátó csúcsvezető a Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjét is megkapta tavaly az amerikai–magyar kereskedelmi kapcsolatok fejlesztéséért végzett kiemelkedő szakmai munkája elismeréseként.
 
 
„Visszaadni a világnak valamit”
 
Presztízs MagazinTalán csak halvány sejtésünk lehet arról, hogy pozícióinál fogva dr. Bársony Farkast hányféle nemes ügy érdekében keresik meg jótékonysági kérésekkel, amelyeknek ő rendre igyekszik eleget tenni, de számos olyan eset van, ahol ő maga a kezdeményező. Mostanság, például, kollégáival egy olyan transzparens és hatékony online rendszer fejlesztésén dolgoznak, ahol – láss csodát! – minden egyes fillér oda kerül, ahová azt az adományozó szánja. Nincs kiskapu, nincs túlszámlázás, nincsenek homályos költségek, csak tiszta szándék és transzparens célba érkezés, ami alapjaiban változtathatja meg az emberek adakozókedvét pozitív irányba a korábbi számos negatív tapasztalat után. 
Másik szívügye a „Győztesek Egyesülete”, amelynek elsődleges célja a daganatos betegséggel küzdő gyerekek támogatása különböző kulturális és sportrendezvényen keresztül. Az Egyesület első nagyszabású sportrendezvényét 2018. június 30-án, a Ferencvárosi Torna Club Népligeti Sportcentrumában tartották Győztesek Napja néven, ahol a részt vevő és még betegséggel küzdő gyerekek különböző sportágakban mérhették össze ügyességüket a már gyógyult társaikkal. A sportágak között fontos szerepet kapott egy magyar sikertörténet, a teqball is, amelyet az Egyesület üzleti arca és támogatója, dr. Bársony Farkas olyannyira megkedvelt, hogy öltönyös jótékonysági teqballjátszmára invitál cégvezetőket és más, támogatást nyújtani kívánó személyeket saját közösségi felületein, ám azt a csavart helyezi a képletbe, hogyha kikap, akkor a kihívó felajánlásának a dupláját kínálja adományként. A támogatói teqballjáték részleteiről bővebb információ az Egyesület Facebook-oldalán érhető el.
 
Még nincs értékelve