Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Íme, a top 10 leggazdagabb a világon!

B.P. | Profimédia-Red Dot | 2020.05.21. |
befektetés, gazdagok, pénz
Íme, a top 10 leggazdagabb a világon!
A világ leggazdagabb embereinek listáján többen is komolyan veszítettek az egy évvel korábbi vagyonukból, és összességében 55-tel csökkent a dollármilliárdosok száma. A top 10 ugyanakkor továbbra is hasít, mi pedig bemutatjuk azokat, akiknek a legtöbb pénzük van a világon.
1. Jeff Bezos – 131 milliárd dollár
1994-ben a háza garázsában alapította meg az Amazont, amely mostanra a világ legnagyobb online áruháza lett, ahol a legegyszerűbb bébijátékoktól a legkomolyabb high-tech cuccokig bármi beszerezhető. Jeff Bezos megelőzte a világot egy lépéssel, és már akkor az online vásárlásban gondolkodott, amikor még a teleshopok élték a fénykorukat. Ennek köszönheti, hogy ma ő a világ leggazdagabb embere, ami még úgy is igaz, hogy 25 évnyi házasság után elvált feleségétől, aki négyszázalékos tulajdonrészt vitt magával az Amazonból. A cég már 230 milliárd dolláros éves bevétellel rendelkezik, Bezosnak így a Washington Post fenntartására is futja, plusz van egy közösségi űrhajózáshoz rakétát fejlesztő vállalkozása. Lehet, hogy ezzel is megelőzi majd a korát… 
 
Presztízs Magazin2. Bill Gates – 96,5 milliárd dollár
Sokáig ő volt a világ leggazdagabb embere, miután 1975-ben megalapította a Microsoftot. Ugyan ma már sokan Apple-termékeket használnak, a legtöbb ember számítógépén még mindig az ő cége által jegyzett Windows operációs rendszer valamelyik verziója fut, ami jól mutatja, hogy mekkora márkáról van szó. Bill Gates és a Microsoft útjai mostanra azonban csaknem különváltak, hiszen már csak a cég részvényeinek egy százalékát birtokolja, a korábbi részesedése nagy részét el- vagy továbbadta. 35,8 milliárd dollár értékben például a saját és felesége, Melinda nevével fémjelzett alapítványra hagyott Microsoft-részvényeket. A szervezeten keresztül ő a világ egyik legnagyobb adományozója, a pénzét életek megmentésére és a globális egészség javítására költi.
 
 
 
 
Presztízs Magazin3. Warren Buffet – 82,5 milliárd dollár
A világ valaha élt legsikeresebb befektetőjének tartják a 89 éves omahai üzletembert. Warren Buffet eleve jó alapokról indult, hiszen egy amerikai kongresszusi képviselő fiaként született, így viszonylag hamar volt lehetősége belekóstolni az üzleti világba. Szinte hihetetlen, de mindössze 11 éves volt, amikor az első részvényét vásárolta. Remek üzleti húzásoknak köszönheti a vagyonát, a Berkshire Hathway nevű befektetési portfólióján keresztül több mint hatvan céget birtokol, köztük olyan világmárkákat, mint az elemgyártó Duracell. Tett egy ígéretet, hogy a vagyona 99 százalékát fokozatosan jó ügyek szolgálatába állítja, és ezt 2018-ban azzal kezdte, hogy 3,4 milliárdot adományozott barátja, Bill Gates alapítványának.
 
Presztízs Magazin4. Bernard Arnault – 76 milliárd dollár
Apja építkezési vállalkozóként szerzett vagyont, de ez csak az induló tőkét jelentette Bernard Arnault számára, aki végül dollármilliárdossá tette a családot. Előbb átvette a cég irányítását apjától, majd a sikertörténet azzal kezdődött, hogy 15 millió dollárból megvette a Christian Diort. A parfümök eladásának sikerén fellelkesülve a luxuscikkek irányába mozdult el, cégbirodalmába ma már több mint hetven márka tartozik, a leghíresebb közülük a Louis Vuitton. A műkedvelő és műgyűjtő francia üzletember hatalmas vagyonából bőkezűen adakozott tavaly a leégő Notre Dame katedrális újjáépítésére, melyre 220 millió dollárt sem sajnált.
 
 
 
 
 
 
Presztízs Magazin5. Carlos Slim Helu – 64 milliárd dollár
Mexikó leggazdagabb embere Latin-Amerika legnagyobb mobiltelefon-hálózatának, az América Móvilnak a tulajdonosa. Hogy eljutott idáig, azt is a telefonos biznisznek köszönheti, 1990-ben ugyanis részesedést szerzett Mexikó egyetlen telefontársaságában, a Telmexben, és onnantól ívelt felfelé a pályája. Olyannyira, hogy ma már komoly építkezési és ingatlanbefektetései is vannak, a legjobban viszont kétségkívül az hangzik, hogy 17 százalékos tulajdonrészt birtokol a világ egyik leghíresebb újságjában, a The New York Times-ban.
 
 
 
 
 
Presztízs Magazin6. Amancio Ortega – 62,7 milliárd dollár
Európa egyik leggazdagabb embere a divatiparnak köszönheti, hogy finoman fogalmazva van mit a tejbe aprítania. Az érdekeltségi körébe tartozó népszerű ruházati üzletekkel bárki találkozhat a magyarországi plázákban is, hiszen az 1975-ben a néhai feleségével, Rosalia Merával közösen alapított Inditex nevű cégcsoportjához tartozik többek között a Zara, a Massimo Dutti és a Pull & Bear. Összesen nyolc márkát üzemeltet, amelyeknek több mint 7500 boltja van szerte a világban. Évente 400 millió dollárt vesz fel csak a jutalékokból.
 
 
 
 
Presztízs Magazin7. Larry Elison – 62,5 milliárd dollár
1977-ben társalapítója volt az Oracle nevű szoftvercégnek, amellyel az utolsó éveiben a felhőtárolás fejlesztésében aratott sikereket. Larry Elison több mint 60 milliárd dolláros életműve elsősorban innen származik, ám 2014-ben lemondott az Oracle ügyvezetői tisztségéről, és azóta csak az igazgatótanács tagjaként vállal sokkal kisebb szerepet. Ellenben alapított egy wellness startupot Hawaiin, és a Tesla vezetőségébe lépett be azzal, hogy hárommillió részvényt vásárolt Elon Musk autós vállalkozásából. Mindemellett jótékony célokra is futja az erejéből, 200 millió dollárral támogatott egy kaliforniai rákkutatási központot.
 
Presztízs Magazin8. Mark Zuckerberg – 62,3 milliárd dollár
Egyszerű, 19 éves egyetemista volt a Harvardon, amikor kitalálta, hogy milyen jó lenne egy program, amiben a nevekhez arcokat lehetne kötni. Ebből született meg a Facebook 2004-ben, amely az elmúlt évtized egyik legnagyobb sikersztorija volt, ami alapjaiban változtatta meg az emberek internetezési szokásait. A 2010-es évek végére azonban akkorára nőtt a közösségi médiás platform, hogy politikai és üzleti célokból, álhírek terjesztésével kihasználták a gyenge pontjait, amiért Zuckerbergnek rengeteg támadást kellett tűrnie. A vagyona az emiatt elszenvedett veszteségekkel együtt is a top 10-be rangsorolja.
 
Presztízs Magazin9. Michael Bloomberg – 55,5 milliárd dollár
Kezdő bankárként a Salomon Brothers befektetési banknál indult a karrierje a Wall Streeten 1966-ban, ám tizenöt évvel később kirúgták. Mint a macskák általában, Michael Bloomberg is a talpára esett, aztán 1981-ben megalapította a gazdasági elemző és médiavállalatot, amelyet saját maga után nevezett el. Jelenleg 88 százalékos tulajdonosa a világ egyik legfontosabb gazdasági kiadványának, vagyonából pedig már ötmilliárd dollárt költött a klímaváltozás megfékezésére és a fegyverhasználat korlátozására. Tervei szerint a 2020-as amerikai elnökválasztáson legalább 500 millió dollárral száll be a Donald Trump legyőzésére alakuló szövetség munkájába. 
 
Presztízs Magazin10. Larry Page – 50,8 milliárd dollár
1998-ban diáktársával, az orosz származású, de amerikai Sergey Brinnel együtt társalapítója volt a Google-nek, amely ma a világ legnépszerűbb böngészője. Az ő nevéhez fűződik az internetes oldalakat rangsoroló algoritmus, amely a Google keresőmotorjának alapja. 2001-ig ő volt a cég ügyvezetője, majd tíz évvel később újra elvállalta a posztot. Larry Page vagyona egy az egyben a Google-höz kötődik.
 
Még nincs értékelve