Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Mit bír el a családi kassza?

Imre Szilveszter | Profimédia-Red Dot | 2021.05.11. |
pénz, tartalék
Mit bír el a családi kassza?
Időszerű kérdés, hiszen úgy tűnik, ez a vírushelyzet egy ideig még nem kímél bennünket, és sok háztartásban előfordul, hogy egyik kereső jövedelme kiesik. Milyen tartalékokkal számolhatunk, ha nincs véletlenül elfelejtett sok milliónk a bankban, és hirtelen örökség sem üti a markunkat? Hogyan lehetnénk képesek fenntartani az életszínvonalunkat kevesebb pénzből? Milyen áldozatok árán menthetjük meg a család jóllétét és jólétét ínséges időkben? Ezek a kérdések érdekelnek bennünket – is.
A pénz szemüvegén keresztül a világ…
 
…egyoldalú képet fest. Csereértéke van a pénznek, de nem több. Rendkívül fontos eszközünk, de nem mindenünk, és ez most jusson eszünkbe! Akinek egészsége, két keze és ép esze van, emellett pedig legalább egy szakmája, valószínűleg képes lesz helytállni az olyan nehéz helyzetekben is, mint a mostani pandémiás válság. Jó hírünk is van: kevesebbet költünk ilyenkor, tehát kevesebből is meg tudunk élni, mert szépen lassan elmaradoznak a fölösleges luxuscikkek vagy apróbb kényelmi kiadások. Nézzük, mi mindent tehetünk, hogy a kevesebbet akár többnek is érezzük!
 
Presztízs MagazinTöbbet vagyunk együtt: ez kevesebbe kerül
 
A rohanó világban folyton arra panaszkodtunk, sosincs időnk a szeretteinkre. Most, pontosabban már éppen egy éve, hogy élvezhetjük egymás társaságát, és ennyi idő alatt az is kiderülhetett, hogy az együttlét velejárói – rendszeresebb főzés, koncentráltabb bevásárlások, kevesebb impulzusvásárlás – kíméletesebbek a családi kasszával. Pusztán azáltal, hogy kevesebbet utazunk, kevesebbet költünk benzinre, de telefonra is akár, bár az internetköltségeink bizonyára nőttek. De ugyanígy kevesebbet költünk ruhára és egyéb használati tárgyakra, szóval belátható, hogy ez a takarékosság egyik lépcsője.
 
A minimum nem feltétlenül létminimumot jelent
 
Ha eljátszunk kicsit a számokkal, és összeadjuk, mennyi pénzre van szükségünk ahhoz, hogy a havi minimumot biztosítsuk családunknak, könnyen kiderülhet, hogy akár egy fizetésnyi is elég lehet, hogy a család ne szenvedjen hiányt szinte semmiben. Nyaralásra nem futja majd, de most nem is tudunk utazgatni. Aki viszont kényszerből takarékoskodik, annak mindenképpen rangsorolnia kell, tehát nem játékból fogja lefaragni a kiadásokat. Nagy barátja minden tudatosabban élőnek az újrahasznosítás: ezt meg lehet tanulni, nem ördöngösség, és nem is kell extrém „ökomókusnak” lenni hozzá. Szintén kevesebbe kerül az élet, ha megtervezzük a legnagyobb kiadásokat, például az élelmiszervásárlást: nemcsak a beszerzési listát, de a menüsort is érdemes elkészíteni. 
 
Presztízs MagazinAlternatív bevételeink listája
 
Ki mondta, hogy csak a havibérből lehetnek bevételeink? Aki ma elveszíti az állását, annak még rengeteg más értelmes lehetősége akad bevételre szert tenni, bár nem mindig készpénz formájában. Egyszerű, de életszerű példa: ha kitakarítjuk a társasházat, a közös képviselő elengedi a közös költséget, ami akár 25 ezer forint is lehet egy hónapban. Barterkonstrukciókban is gondolkodhatunk, például kertet ápolhatunk terményekért cserébe, vagy korrepetálhatunk egyéb szolgáltatásért cserébe – kinek milyen lehetősége adódik. A lényeg, hogy ne csupán pénzbeli bevételben gondolkodjunk, hiszen senki sem pénzkeresőként születik, de mindenki képes a saját tudásáért és munkájáért cserébe olyasmit kérni, amire szüksége van.
 
Az életmódváltás nem mítosz
 
Új életet kezdeni általában akkor szoktunk, amikor rákényszerülünk vagy kecsegtető lehetőséggel találkozunk. A válságban újrakezdők rendszerint életmódváltással próbálnak javítani helyzetükön, és ez többnyire sikerül is nekik: a városi életmódot vidéki létre váltani nem egyszerű, de aki rászánja magát, új esélyt ad magának egy egészségesebb, természetesebb életre. Nem mitizálni kell tehát az életformaváltást, hanem felmérni, hogy saját karakterünk és igényeink szerint melyik út járható számunkra. Jó lehetőség lehet például egy több család közösségi önszerveződéséből alakuló mikroközösség, amely munkamegosztás révén képes önfenntartóvá válni. A sort mindenki maga folytathatja aszerint, hogy mit tart reálisan megvalósíthatónak egy fenntarthatóbb és energiatakarékosabb létformáért.
 
Az üzleti közösségek ereje
 
Amikor családi jövedelemről beszélünk, egy tipikus magyar jelenségre is oda kell figyelnünk, a családi kis- és középvállalkozásokra. Manapság őket sem kímélni a gazdaság megnyirbálása, és talán sohasem volt ennyire fontos, hogy komolyan vegyük kapcsolati tőkénket és az online lehetőségeket. Az üzleti közösségek ereje egyrészt abban mutatkozik meg, hogy válság idején összezárnak, vigyáznak egymásra, másrészt pedig éppen, hogy nyitnak, vagyis saját tagjaikat ajánlják saját partnereiknek is. Ez a lehetőség egy kisebb vállalkozás számára akár életmentő is lehet, úgyszintén a megerősített online jelenlét. A profi online marketing a krízishelyzetek legjobb ellenszere, és nem is kerül egy vagyonba: minden kiadott fillér nyomon követhető és megtérül.
 
Presztízs MagazinAz átképzésben és a profilváltásban akár újjá is születhetünk
 
Ma már nem azt a világot éljük, hogy 35 évig egyetlen munkahelyen dolgozunk meg a jól megérdemelt nyugdíjunkért. A legtöbben ötévente váltunk, sokan tízévente akár szakmát is. Mivel sokkal intenzívebben éljük a mindennapokat, sokkal gyorsabban el is használódunk, tehát egy munkahely megszűnése még nem szabad, hogy okot adjon a pánikra. Lehet, hogy éppen ez adja a végső lökést, hogy kimozduljunk a komfortzónánkból és végre belevágjunk valamibe, amit sokáig halogattunk. Lehet, hogy vállalkozásba kezdünk vagy más mesterséget tanulunk, esetleg felismerjük, hogy a családi gazdaságban lehetünk a leghasznosabbak. Fontos, hogy a lehetőségekre és ne a veszteségre koncentráljunk.
 
Pályázatok, támogatások és kedvezmények
 
A legprecízebb számlafizetők életében is adódhat olyan időszak, amikor lehetetlenné válik a pontos befizetés. Kérjünk haladékot, kedvezményt, és nézzünk utána támogatásoknak, pályázatoknak, akár szociális alapon is. Sokan, akik sosem kényszerültek segítséget igénybe venni, egyszerűen nem is tudják, hogy kaphatnak könnyítéseket, és mivel nincsenek tisztában a lehetőségeikkel, csak a saját erejükkel számolnak. Ez a leggyakoribb tévedés a tisztességes bérből élő középosztály köreiben, pedig ahogy hitelfizetési moratórium is létezik, úgy létezik fizetési haladék, részletfizetési lehetőség és szociális kedvezmények is. Járjunk utána, ne maradjunk egyedül a problémáinkkal!
 
Az ember csak önmagát képes megmenteni, de sokat segíthet másoknak abban, hogy önmagukat megmentsék – jusson eszünkbe ez a gondolat, ha nehéz helyzetbe kerülünk, vagy olyan emberrel találkozunk, aki éppen nehézségekkel küzd! Ne csak szemtanúi legyünk egymás életének, keressük is a közösségi együttműködés lehetőségeit, hiszen ezek által mindannyian könnyebben vészeljük át a megpróbáltatásokat.
 
Még nincs értékelve