Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

VUCA – Vakmerő Utazás a Civilizációs Aranybányában vezetői perspektívából

„Semmi sem állandó, csak a változás maga.” „Nem léphetsz kétszer ugyanabba a folyóba.” (Hérakleitosz)

Imre Szilveszter | Profimédia-Red Dot | 2019.06.21. |
VUCA
VUCA – Vakmerő Utazás a Civilizációs Aranybányában vezetői perspektívából
Vezetői eredményességünk feltétele, egyben nagy esélye is, hogy teremtők vagy áldozatok leszünk – rajtunk múlik. Hérakleitosz majd’ 2500 éves megállapításait nem sikerült megcáfolni, és ma már az üzleti életben is azon áll vagy bukik a siker, mennyire vesszük komolyan és hogyan tudjuk hatékonyan kihasználni a folyamatos változásban rejlő potenciált. Nem elég a puszta alkalmazkodás, több kell ennél: előnyünkké, sőt, módszerünkké kell tennünk a VUCA világ kihívásait. Vajon képesek vagyunk megfelelni?
Recept nélkül készül a teljes menü
 
Kicsit olyan, mintha egy éttermi menü-ajánló nem az ételek nevét, hanem ízét, illatát, valamint a hangulatunkra és az egészségünkre gyakorolt hatását tartalmazná, és a séfre bíznánk, milyen fogással tudja elérni a vendég által remélt élményt. Hasonlóan működik az üzleti szféra is a VUCA világban. A betűszó feloldásának eredménye ingoványos talajra hasonlít: illékony, változékony (Volatile), kiszámíthatatlan (Uncertain), összetett (Complex) és bizonytalan, homályos, nehezen érthető, sőt, félreérthető (Ambiguous). A Maslow-féle piramis legalját kezdi ki, biztonsági szükségleteinket. Vezetői működésre lefordítva annyit tesz: nincsenek biztos fogódzók a tervek pontos megvalósításához, akár fölöslegessé is válhatnak a tervek, és nem biztos, hogy a szakmai tudás képes sikerre vinni az üzletet.
 
Bika vagy medve? A tőzsde-logika tanulságai
 
Presztízs Magazin„A legértékesebb árucikk, amit ismerek, az információ.” – mondja Gordon Gekko (Michael Douglas) 1987-ben, éppen, mikor Robert Merton Solow Nobel-díjat kap közgazdasági növekedési elméletéért. Kettőjük gondolkodásának közös pontja a felhalmozás aranyszabályának ismerete: a tőkefelhalmozás mozgatórugója a maximális fogyasztás – szól a leegyszerűsített képlet. Oliver Stone filmje, a klasszikussá avanzsált Tőzsdecápák és méltó „utóda”, A Wall Street farkasa, Martin Scorsese 2013-as rendezése egyaránt érzékletes „bemutatót tart” a tőzsdére alapozó vezetők gondolkodásáról. Bikákat látunk rálépni a medvék fejére, akik elől felvásárolják a lehetőségeket. Erejüket éppen a változás, a bizonytalan kihasználásából merítik, és bármilyen ellenszenves is legyen mohóságuk, a siker képes kimaxolni ezt az „apró” morális bakit.
 
A sikeres vezető belülről építkezik
 
Karakteres, bátor és világos jövőképe van: így lehetne összefoglalni a vezetői „ellenállóképesség” főbb összetevőit. A tárgyi tudáshoz képest leginkább a megküzdési stratégiák pszichológiai síkján dől el, talpon marad-e, és ha igen, milyen eredményekkel a VUCA világban. Egyénisége a kulcs, a bátorság az erő, a jövőkép pedig a cél az üzleti eredményességhez vezető úton. Katonai döntéshozók teljesítményén mért eredmények alapján határozza meg George W. Casey Jr., az Amerikai Egyesült Államok nyugalmazott tábornoka a vezetői sikeresség fókuszterületeit. A kiszámíthatatlan külső környezet, az állandó változás nem ingathatja meg az erős karaktert, ha elég bátor és kitartó a felvázolt jövőkép megvalósításában. A sikeres vezető tehát nem terveket teljesít, hanem megalkotja saját valóságát, hiszen rendelkezik az ehhez szükséges belső potenciállal.
 
Állandó változásban stabil vízió?
 
Presztízs MagazinHonnan tudhatom, hogy jó felé megyek, ha folyton elterel az üzleti GPS? Sem Jordan Belfort (Leonardo DiCaprio), sem Gordon Gekko (Michael Douglas) fejében nem keringett hasonló kétely. Egyszerűen azért, mert a kép, amit önmaguk világáról festettek, nem idegen ecsettel készült és a színeket sem mások keverték hozzá. Ezt nevezzük stabil víziónak. Mindketten a lehetőségekkel gazdálkodtak, ösztönösen ügyelve a körülmények és a célok közötti egyensúlyra. Akárcsak a sportban, ahol a kiváló teljesítmények alaptörvénye a fókuszálás, amely képessé tesz saját teljesítményünk meghaladására, a gazdasági életben is ennek köszönhetjük a bizonytalansággal és az örök változással szembeni győzelmet.
 
Az Eisenhower mátrix segít fókuszálni
 
Pontosabban, milyen tulajdonságai teszik alkalmassá a sikerre? Miből építkezik a nyertes karakter, akit a többiek szívesen követnek a legbizonytalanabb körülmények között is? Úgy tűnik, egy fontos különbség van a „teremtők” és az „áldozatok” között, éspedig, hogy a sürgős és a fontos csatájában a fontosat viszik győzelemre, hiszen – az USA 34. elnöke, Dwight D. Eisenhower szerint – „nem a legsürgősebb döntések a legfontosabbak”. Az igazán hatékony, teremtő vezetők nem engednek a pillanat csábításának, nem áldozzák fel a jövőképet az aktuális helyzet megoldásának alkalmi sikeréért. A nagy trükk tehát, hogy amikor minden körülmény ellenünk dolgozik, mi akkor is képesek legyünk tisztán látni a célt és bátran használni belső erőnket – bárki bármit mond. Ettől válik hitelessé a vezetői karakter, emiatt fognak megbízni bennünk a munkatársak.
 
A profi nem lecserél, hanem megújít
 
Presztízs MagazinA helyettesíthetőség logikája némileg ellentmond a növekedésnek. Bár pontosan a kereskedelem szoktatott hozzá, hogy ami nem működik, azt le kell cserélni és felhalmozás is a fogyasztás növekedésétől függ, mégsem tehetünk egyenlőséget a mennyiségi növekedés és a fejlődés közé. Ha valamiért zseniális „találmány” a VUCA, az mindenképpen a minőség kontra mennyiség elv törvényszerű érvényesülése miatt lehetséges. Ebben a bizonytalan, folyton változó, sokszor nehezen megfejthető környezetben ugyanis – az élet minden területén – a minőség és a minőségi döntések képesek sikerre vinni elképzeléseinket. A jó vezető például nem lecseréli az alkalmazottakat, hanem fejlődési perspektívát kínál és érdekeltté teszi őket a növekedésben. Nem mond le a célokról, csak a hozzájuk vezető útvonalat igazítja a hatékonyság mércéje szerint.
 
Az üzleti világ Csontváry Kosztka Tivadarjai
 
Ha a VUCA egy, a tőzsdén jegyzett cég volna, józan paraszti ésszel senki nem szeretne részvényeket vásárolni belőle. Ki akarhat részesedést a bizonytalanságból, az örökös kiszámíthatatlanságból? Nyilván csakis olyan vezetők, akik számára ez erőforrásként szolgál – és itt nem a zavarosban halászó szerencselovagokról van szó. Vegyük észre, hogy minden alkotás alapja, háttere, kiindulópontja a rendezetlen és szeszélyes összevisszaság, amiből a művész csodákat alkot. Ő már látja a képet, amikor mi még semmit sem sejtünk az eredményről, fogalmunk sincs, hogyan lesz egy vég vászon, néhány ecset és három szín keverékéből Egy cédrusfa Libanonból vagy Traui tájkép naplemente idején, amit 240 millió forinttal jegyez a magyar árverési rekord. Vajon ki garantálhatott festői sikereket a XIX. század utolsó harmadára ébredő gyógyszerésznek, hogy otthagyva biztos megélhetését, felüljön a „talán” vonatjára, mellyel a müncheni festészeti Akadémián kötött ki? Nyilván senki. Egyedül vállalkozott a vakmerő utazásra a civilizáció aranybányájában.
Még nincs értékelve