Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

A büntetőbírónak is ellent mert mondani

Szakmai öngyilkosság beleszeretni a kedvenc frizurákba

Balogh Zoltán | 2011.09.19. |
A büntetőbírónak is ellent mert mondani
Zsidró Tamás mesterfodrász szerint a szakma tökéletes ismerete mellett elengedhetetlen a diszkréció, de fontos a pszichológia is. A székébe ülő hölgyek frizuraválasztását finom ráérzéssel irányítja. Az ország egyik legismertebb hajszobrásza lebeszéli a szebbik nem képviselőit arról, hogy koruknak megfelelő frizurát válasszanak, ars poeticája szerint az arcformához és a haj textúrájához kell igazítani a kívánalmakat. Ha újrakezdhetné megint csak ollót, fésűt ragadna, de már az évek alatt szerzett tapasztalatokkal felvértezve.

- Munkatársaiddal rangos felkérésnek tettetek eleget, A Szépségkirálynő című televíziós műsorban résztvevő csinos ifjú hölgyek frizuráit készítették el. Nem kérdés, ez kitűnő reklám, de egyben hatalmas felelősség is. 

- Örömmel vesszük a kihívásokat, régóta sikeres munkakapcsolatban állunk a TV2-vel. A Sztárok a jégen című műsorral kezdődött az együttműködésünk. Már akkor kiderült, képesek vagyunk nagyon nehéz körülmények között is jól dolgozni, mert valljuk be, a sztárok nem túl frizurakímélő kűröket mutattak be. Mi készítettük a Mr és Mrs-ben szereplő párok, valamint a Megasztárban fellépő tehetségek frizuráit is. Az idén Hajdú Petiék kértek fel A Szépségkirálynő résztvevőinek frizura és smink elkészítésére. Amikor ilyen nagyszabású műsorokban dolgozunk, akkor komoly stábbal vonulunk ki. Ez egy fodrásznak, sminkesnek igazi kihívás, ennél nem nagyon létezhet nagyobb feladat. Óriási megtiszteltetés, ám nem könnyű megfelelni. Például a döntő napján a Robby D. által betanított táncprodukció után a lányok a kánikulában összeizzadták a hajukat, folyt a sminkjük, nem voltak éppen kifogástalan állapotban. Volt is kisebb ribillió a színfalak mögött, de nekünk meg kellett oldanunk ezt a problémát, és meg is oldottuk. Ha jövőre újra felkérnek, természetesen állunk a feladat elé, akkor már még több tapasztalatunk lesz a rázós helyzetek megoldásában.
 
Elhivatottság, szorgalom, diszkréció
 
- Említetted kollégáidat. Három Zsidró szalon működik a fővárosban, egy Szegeden. Mi kell ahhoz, hogy valaki nálad dolgozhasson?
 
- Van nálunk egy alapképzés. Fontos, hogy azok akik itt dolgoznak, tökéletesen ismerjék a szakmát. Négy osztályt indítottunk, ezekbe négyszeres volt a túljelentkezés. Kiemelt szakma lett a fodrászat, s ezt érzik a fiatalok is. Sokan azt gondolják, ez egy könnyű munka, egy csodaszép üzletben kellemes zene mellett frizurákat kell készíteni. Később aztán rájönnek, azért ez nem is olyan egyszerű…
 
- Akkor a Zsidró suliból kerülnek ki a későbbi munkatársak?
 
- Ebben az évben három fiatal került hozzánk a végzettek közül. Ők nagyon sokszor bizonyítottak a képzés alatt. Az elhivatottság, a szorgalom a fontos. Több kollégám 8-10 éve dolgozik velem. Büszke vagyok arra, hogy nálunk nem nagy a fluktuáció. Hiszek benne, hogy akiket én nevelek, azok sokkal lojálisabbak hozzám.
 
- Egy fodrászszékben megnyílnak a hölgyek, olyan dolgokról is beszélnek, amelyeket illik diszkréten kezelni…
 
- A fodrász etikettet már akkor be kell tartanunk, amikor még be sem léptünk a szalonba. Az egyik legfontosabb kritérium a diszkréció. Nem mondom, hogy nincs csábítás. Olykor még nekem is nehéz visszafognom magam, hogy ne pletykáljak, de nincs mese. A szakma mellett a hitelességünk múlik a diszkréción!
 
Minden eszközzel a hajterrorizmus ellen
 
- A pszichológia is a fodrász fontos „kelléke”.  A legtöbben úgy mennek be
Presztízs Magazin
hozzád: „Tamás, kezdj valamit a hajammal”, de vannak olyanok is, akik konkrét elképzelésekkel ülnek a székbe. Hogyan beszéled le őket a tervükről, ha tudod, a kért frizura katasztrofálisan állna nekik?
 
- Erre sokféle technika van. Rá kell érezni, hogy az adott hölgynél mi jöhet be, nüánszokon múlhat a meggyőzés. Elmondok egy példát. Egy negyvenes hölgy borzalmasan töredezett, rossz állapotban lévő hajjal ült be hozzám. Elmondta az elképzelését, erre én finoman közöltem vele, azt hiszem, nem én vagyok a fodrásza. Nagyot nézett. Mondtam, ne haragudjon! Nagyon szimpatikus, de amit magával művelni akar, az kimeríti a hajterrorizmus fogalmát. Kicsit össze is kaptunk. Egy szint alá nem vagyok hajlandó menni, nem adom hozzá a szakmaiságomat. A hölgy ezek után csak egy szárítást kért és sértődötten kijelentette, nem ezt várta tőlem, úgy jött ide, hogy megváltoztatom az életét. Észrevettem, hogy a szárítás alatt nézelődik, látja a sorra elkészülő szebbnél szebb frizurákat. Megenyhült, s azt kérdezte, mit csinálnék vele, ha rám bízná magát. Kértem tőle egy fél évet. Megígértem úgy megváltoztatom a haját, hogy nem fog ráismerni. Belement, a letelt idő után tökéletesen elégedett volt. Ekkorra már Tamáska voltam neki. Elmondta, vele még férfi nem mert úgy beszélni, ahogy én az első alkalommal. Megkérdezte, tudom-e mi a foglalkozása. Nem, feleltem. Ekkor közölte, büntetőbíró. Nem szeretném fényezni magam, de ráéreztem, hogyha ezzel a hölggyel nem beszélek határozottan, akkor az életben nem változtatja meg a frizuráját. Azóta az egyik legelégedettebb vendégem.
 
- A magyar hölgyek a külföldi, vagy a hazai hírességek frizuráit favorizálják?
 
- Is-is. Magyarország kis ország ahhoz, hogy irányítsa a fodrászdivatot, habár Hajas Lacinak és nekem sok szaklapban jelennek meg frizuráink. Az egyik általam készített Spanyolországban óriásplakátokon volt látható, de egy Amerikában megjelent szakkönyv címlapját szintén az én a bob-frizurám (a köznyelvben Kleopátra) díszíti. Kis ország vagyunk, de megpróbálunk jók lenni. A fodrászdivat nagyon internacionális, az internetnek köszönhetően gyorsan változik a szakma, szinte azonnal látjuk az új trendeket. Gyorsan tudunk reagálni és ilyenkor már szinte ki sem lehet deríteni, hogy a frizurát mi találtuk ki, vagy láttuk valahol. Lehet, tegnap még Los Angeles-ben készítette el egy fodrász, ma meg már én, vagy egy kollégám csináljuk meg Magyarországon.
 
Halszemoptikával
 
Presztízs Magazin
- Van olyan a klasszikus frizurák közül melyet különösen szívesen készítesz?
 
- A mi szakmánkban a 22-es csapdája, ha a fodrásznak kedvencei vannak. Rengeteg dolog tetszik, de nekünk kutya kötelességünk, hogy minden tetsszen, ne legyenek előítéleteink. Valamelyik nap a Mamutban láttam emós lányokat, akiknek hihetetlen brutálisan volt elkészítve a hajuk. Nem úristeneztem, hogy ezek hogy néznek ki, hanem odamentem, megnéztem. Megkérdeztem, hogy csinálták meg a hajukat. Kíváncsi voltam, hogyan kell egy ilyen frizurát előállítani. A mi szakmánkban elengedhetetlen a nyitottság, akkor lehet valaki jó fodrász, ha halszemoptikával rendelkezik. Ha ráállunk valamire, és állandóan csak azt készítjük, akkor beskatulyázzuk magunkat.
 
- Tudom, általános a kérdés, de mit ajánlanál a hölgyeknek, mire figyeljenek, amikor frizurát választanak?
 
- Inkább azt mondanám, mit ne csináljanak, ezt sokkal könnyebb. A korának megfelelő frizurát senki ne kérjen! A fodrász soha nem a korhoz dolgozik, hanem a fejformához, a haj textúrájához. Ez az ars poeticám, a szakma lényege! A hölgyek hajlamosak rá, hogy beskatulyázzák magukat.  Sokszor azzal jönnek, hogy én már megöregedtem, nekem ez a haj már nem való. Ilyenkor azt kérem bízzák rám magukat! Arra törekszem, hogy a legdivatosabb hajat csináljam meg. Ismét egy példával élnék. Van egy hetven körüli festőművésznő vendégem, neki aszimmetrikus göndör hajat szoktam vágni. Sokszor látom, miközben készítem a haját, hogy a mögöttem ülő fiatalok csodálkoznak, milyen trendit vágok.
 
Több szabadidőt! Vagy mégsem?
 
- Olyan szeretettel beszélsz a hivatásodról, hogy talán felesleges is a kérdés: ha újra kezdhetnéd, ismét a fodrász szakmát választanád?
 
- Persze, újra belevágnék, de ha lehet, innen kezdeném, ahol most tartok. Amikor elkezdtem a szakmát, a vasfüggöny miatt nehezen jutott el hozzánk az-az oktatási forma, amit most már a gyerekekkel mi megismertetünk. Sok időbe telt, amíg ezeket a technikákat elsajátítottam, s lekerültek rólam az évek alatt felszedett tüskék. Ha kérhetném a Jóistentől, akkor innen kezdeném újra!
 
- Stabil egzisztenciát alakítottál ki, szép feleséged, három stramm, egészséges fiad van, az élet napos oldalán jársz. Ha mégis kívánhatnál valamit, mi lenne az?
 
- Hááát, nem tudom… Talán kicsivel több szabadidő jó lenne. Tudod, én nem csak a nevemet adom az üzlethez, heti négy napot végigdolgozok, az ötödiken pedig az ügyeket intézem. A hétvége a családomé, de ilyenkor is sokszor belefutunk bemutatókba, versenyekbe, tévéfelvételekbe. Ám ha belegondolok, a több szabadidő meg azt jelentené, hogy nem mennek olyan jól a dolgok… Szóval nagyon nehéz válaszolni a kérdésedre, talán nem is tudok jót mondani.
Átlag: 5